Στα 200 εκατ. ευρώ αναμένεται να φτάσει τελικά, πιθανότατα, η δαπάνη για το κοινωνικό μέρισμα, από 175 εκατομμύρια ευρώ που είχε ανακοινωθεί, καθώς εξετάζεται η διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είπε χθες, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ότι το κονδύλι θα αυξηθεί προκειμένου να μπορέσουν να πάρουν το κοινωνικό μέρισμα περισσότερες κατηγορίες αναπήρων και να διορθωθούν αδικίες.

Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, εξετάζεται η δυνατότητα να δοθεί σε άλλα 40.000-50.000 νοικοκυριά, εκ των οποίων ένας σημαντικός αριθμός θα αφορά νοικοκυριά ΑμεΑ.

Ειδικά για τα νοικοκυριά ΑμεΑ, ενδέχεται να υπάρξει και αλλαγή κριτηρίων, ώστε να μπορέσει να επωφεληθεί μεγαλύτερος αριθμός. Ενα πρόβλημα που εξετάζεται να αντιμετωπισθεί είναι η υποχρέωση να έχουν υποβληθεί φορολογικές δηλώσεις επί επτά  έτη, κάτι που δημιουργεί πρόβλημα σε εξαρτώμενα μέλη, τα οποία δεν έχουν συμπληρώσει επταετία με δικές τους δηλώσεις, συνεπώς απορρίπτονται από το σύστημα.

Ετσι, ο συνολικός αριθμός δικαιούχων θα πλησιάσει τις 300.000 νοικοκυριά, από 253.000 που είχαν σχεδιαστεί αρχικά, με περισσότερα από 1.000.000 μέλη.

«Προφανώς και το μέρισμα έχει αδικίες, και εγώ θα ήθελα να μπορούμε να δώσουμε και σε άλλες κοινωνικές ομάδες», είπε χθες στον ΣΚΑΪ ο κ. Σταϊκούρας. «Συνολικά αφορά ένα εκατομμύριο πολίτες, εκτιμώ ότι μπορεί να ανέβει λίγο το ποσό που διατίθεται». Αναφερόμενος ειδικώς στα ΑμεΑ, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι αρχικώς υπήρχε «ένα ηλικιακό κριτήριο, γιατί τόσα ήταν τα χρήματα που είχαμε, το διορθώσαμε μετά και εισήχθησαν όλα τα ΑμεΑ, βάζοντας όμως κάποια οικονομικά χαρακτηριστικά». Και συνέχισε λέγοντας: «Είμαστε σε διαδικασία που προσπαθούμε, μέσα από τις πλατφόρμες και τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται κάθε εβδομάδα, να διορθώσουμε τις αδικίες».

Σημειώνεται ότι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος 700 ευρώ είναι άνεργοι, πολύτεκνοι και ΑμεΑ.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 26 Δεκεμβρίου, ενώ χθες άνοιξε και συμπληρωματική πλατφόρμα για την υποβολή ενστάσεων.

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, «όσοι καλύπτονται από τα κριτήρια που έχουν ανακοινωθεί, αλλά για κάποιο λόγο δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν με επιτυχία την αίτησή τους, στο πλαίσιο του δημοσιονομικού χώρου που τις τελευταίες ημέρες δημιουργείται, θα λάβουν το επίδομα αυτό το αργότερο στις αρχές του επόμενου έτους».

Επίσης, για την εξυπηρέτηση των πολιτών λειτουργούν ήδη δύο τηλεφωνικά κέντρα, της ΗΔΙΚΑ και της ΑΑΔΕ, στα οποία μπορούν να απευθύνονται για ενημέρωση.

kathimerini.gr