Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες της νέας γυναικοκτονίας στους Αγίους Αναργύρους, όπου μια 28χρονη μαχαιρώθηκε θανάσιμα από τον 39χρονο πρώην σύντροφό της έξω το αστυνομικό τμήμα.

Το θύμα δέχθηκε την επίθεση από τον πρώην σύντροφό της, ο οποίος την τραυμάτισε θανάσιμα με κουζινομάχαιρο και στη συνέχεια αυτοτραυματίστηκε και νοσηλεύεται φρουρούμενος.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, η γυναίκα είχε υποβάλει μήνυση σε βάρος του 39χρονου το 2020, για βιαιοπραγία και βιασμό ενώ επιπλέον είχε ζητήσει ασφαλιστικά μέτρα.

Ο σκοπός είχε εμπλακεί σε κύκλωμα διακινητών

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο σκοπός ήταν ήδη σε διαθεσιμότητα, έληξε η διαθεσιμότητά του μετά από προσφυγή στο ΣτΕ, πήγε έναν χρόνο φυλακή στην Λάρισα, βγήκε από τις φυλακές, ήρθε στο ΑΤ και τον είχαν να φυλάει το αστυνομικό τμήμα.

Ο άνθρωπος αυτός είχε εμπλακεί σε κύκλωμα που έβγαζε παράνομα μετανάστες από την χώρα, δηλαδή σε κύκλωμα διακινητών.

Αναφορικά με το περιπολικό, υπήρχε περιπολικό, καθώς η υπαστυνόμος που ήταν στην υπηρεσία θα επόπτευε τα ΑΤ στην περιοχής της δυτικής Αττικής. Της είχαν διαθέσει περιπολικό, είχε αστυνομικό που ήταν οδηγός παρόλα αυτά είπαν στην άτυχη κοπέλα ότι δεν υπάρχει περιπολικό και να καλέσει την Άμεση Δράση. Στο ΑΤ ήταν 4 άτομα.

Στο τηλεφώνημα στην Άμεση Δράση είναι καταγεγραμμένες οι φωνές της κοπέλας την ώρα που την κατέσφαζε ο πρώην σύντροφός της.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, «άστραψε και βρόντηξε» αναφέροντας πως η δουλειά της αστυνομίας είναι να εκτιμά τις καταστάσεις και κίνδυνους, έπρεπε να «σπάσει» το πρωτόκολλο και να μην τηρηθεί «γραφειοκρατικά».

Τι συνέβη

Η άτυχη γυναίκα πήγε προχθές αργά το βράδυ στο Α.Τ. Αγίων Αναργύρων, συνοδευόμενη από έναν φίλο της, για να καταγγείλει τον φερόμενο ως δράστη, επειδή την παρενοχλούσε.

Στη συνέχεια ζήτησε αστυνομική προστασία προκειμένου να επιστρέψει στο σπίτι της, επειδή φοβόταν. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το τμήμα την ενημέρωσαν πως είτε πρέπει να καταθέσει μήνυση είτε να ενημερώσει το κέντρο της Άμεσης Δράσης για να επιληφθεί περιπολικό. Η κοπέλα ζήτησε να την πάνε σπίτι της γιατί φοβόταν, χωρίς να καταθέσει μήνυση.

Βγαίνοντας έξω από το αστυνομικό τμήμα και φτάνοντας δίπλα στην σκοπιά μιλούσε στο τηλέφωνο με το 100. Εκεί, ο δράστης που την ακολούθησε, την είδε και της επιτέθηκε με το μαχαίρι τραυματίζοντάς τη θανάσιμα και μάλιστα στο κέντρο της Άμεσης Δράσης φέρονται να άκουσαν τις φωνές της.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η αστυνομικός που βρισκόταν στο φυλάκιο δεν βγήκε έξω να βοηθήσει την άτυχη κοπέλα αλλά και οι ίδιοι, όπως επεσήμαναν, δεν έσπευσαν να βοηθήσουν γιατί φοβήθηκαν για τη ζωή τους, καθώς ο δράστης κυκλοφορούσε με το κουζινομάχαιρο στον δρόμο και απειλούσε την 28χρονη.

ΕΔΕ

Ερωτήματα προκαλεί η διαχείριση της υπόθεσης από την ΕΛ.ΑΣ. Υπάρχει ένα κενό στο εάν μετά το αίτημα της κοπέλας για μεταφορά της στην οικία της με περιπολικό, έπρεπε η αξιωματικός υπηρεσίας ή η 28χρονη να καλέσουν την Άμεση Δράση, γιατί σε αυτές τις διαδικασίες προβλέπεται να ενημερωθεί το Κέντρο και από εκεί να ειδοποιηθεί το περιπολικό και να φτάσει στο σημείο.

Κ. Δημογλίδου: «Διεξάγεται παράλληλα εισαγγελική και διοικητική έρευνα»

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνα Δημογλίδου, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το περιστατικό και τις αστοχίες της αστυνομίας.

«Ο άνθρωπος ήταν στην σκοπιά του, και υπάρχει και βιντυεο9ληπτικο υλικό με την κοπέλα και το οικείο της πρόσωπο αποχωρώντας από το ΑΤ, χαιρετούν τον σκοπό και στην συνέχεια απομακρύνονται από το σημείο μέχρι και την ώρα που η κοπέλα δέχεται την επίθεση και επιστρέφει στο ΑΤ για να ζητήσει βοήθεια. Ουσιαστικά ο δράστης την τραυμάτιζε καθ’ οδόν και κατέληξε έξω από το ΑΤ», είπε αρχικά.

Και συνέχισε αναφορικά με το πρωτόκολλο: «Σε αυτό το θέμα δεν είμαστε «απέναντι» αλλά στην ίδια «πλευρά», και αναζητούμε απαντήσεις για την υπόθεση. Και γι΄αυτό διεξάγεται και η εισαγγελική έρευνα πέραν της διοικητικής. Γίνεται έρευνα για το εάν εκείνοι οι άνθρωποι που ήταν στην υπηρεσία εκείνο το βράδυ εξάντλησαν ό,τι ήταν δυνατό από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ. για να προστατεύσουν την κοπέλα. Αυτό θα κληθούν να απαντήσουν και στον εισαγγελέα αλλά και στην ΕΛ.ΑΣ.. Υπάρχουν κανόνες πειθαρχικού δικαίου για την παραμονή ή όχι του προσωπικού. Και για τον σκοπό, προβλέπεται από το πειθαρχικό δίκαιο και ποινικά, εφόσον υπάρχουν εκκρεμότητες, να υπηρετεί – μέχρι να ακολουθήσει το επόμενο διοικητικό μέτρο. Το διοικητικό μέτρο της διαθεσιμότητας προβλέπεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και έχει ζητηθεί από την ηγεσία του σώματος αυτή η έρευνα να ολοκληρωθεί άμεσα».

«Υπάρχει μάρτυρας που έχει βοηθήσει πολύ στην έρευνα. Το κορίτσι δεν είχε καταλάβει ότι παρακολουθείται και πίστευε ότι ο δράστης βρίσκεται έξω από το σπίτι της. Δεν είχαν αντιληφθεί ούτε η κοπέλα ούτε το οικείο πρόσωπό της ότι παρακολουθούνταν από τον δράστη. Η κοπέλα ζήτησε να μεταφερθεί με περιπολικό στο σπίτι της. το αν θα έρεπε να «σπάσει» το τυπικό και να πάει η κοπέλα σπίτι της είναι μία άλλη συζήτηση. Αν τον έβλεπαν στο σπίτι της ο άνθρωπος αυτός θα είχε προσαχθεί. Χιλιάδες γυναίκες έχουν διασωθεί μετά από επέμβαση της αστυνομίας. Για να βρίσκεται ο σκοπός σε αυτή την θέση, σημαίνει ότι και προβλέπεται από το ποινικό δίκαιο και από το πειθαρχικό δίκαιο. Δεν τέθηκε ποτέ ζήτημα ότι δεν υπήρχε περιπολικό. Ελέγχεται το γιατί ενημερώθηκε η Άμεση Δράση από την κοπέλα και όχι από τους αστυνομικούς της υπηρεσίας», υπογράμμισε η κ. Δημογλίδου.


Πηγή