Οι αγιορείτικες συνταγές βασίζονται σε απλά, αλλά θρεπτικά υλικά, τα οποία αποκτούν ξεχωριστή γεύση μέσα από τους ευφάνταστους συνδυασμούς τους. Μια από αυτές τις μοναστηριακές συνταγές είναι και η αλάδωτη καρυδόπιτα, μια πεντανόστιμη επιλογή για όσους τηρούν τη νηστεία των Χριστουγέννων και όχι μόνο.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πώς μπορούν κάποια φαγητά ή γλυκά να είναι απολαυστικά και εξαιρετικά νόστιμα παρόλο που δεν έχουν ίχνος λαδιού. Το dogma.gr σας παρουσιάζει σήμερα μια εύγευστη αλάδωτη καρυδόπιτα, την οποία αξίζει σίγουρα να δοκιμάσετε σκέτη ή και με σαντιγή!

Τα υλικά που θα χρειαστείτε για την αγιορείτικη καρυδόπιτα χωρίς λάδι είναι :

¾  φλιτζανιού ταχίνι
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
2 φλιτζάνια χλιαρό χυμό πορτοκαλιού
½ φλιτζάνι  σταφίδες ξανθές
½ φλιτζάνι σταφίδες μαύρες
1 ½  φλιτζάνι χοντροαλεσμένη καρυδόψιχα
1 φλιτζάνι τρούφα σοκολάτας
2 φλιτζάνια μαλακό αλεύρι
2 φλιτζάνια σκληρό αλεύρι
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι σόδα
250 γρ. κουβερτούρα

Επί το έργον :

Με το μίξερ χτυπάμε το ταχίνι με τη ζάχαρη ώσπου να ασπρίσει. Προσθέτουμε διαδοχικά τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από την κουβερτούρα) και ανακατεύουμε καλά. Αδειάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη φόρμα ή ταψί και ψήνουμε στους 160 βαθμούς  για 30 λεπτά περίπου. Αφήνουμε την καρυδόπιτα να κρυώσει και την περιχύνουμε  με την κουβερτούρα, την οποία την έχουμε λιώσει σε μπαιν-μαρί.

Πηγή: monastiriaka.gr


Πηγή