Αγιορείτικο ψωμί με λιναρόσπορο
Προσθέστε στο τραπέζι σας αυτό το αγιορείτικο ψωμί και θα ωφεληθείτε από τις μοναδικές θεραπευτικές ιδιότητες του λιναρόσπορου, ο οποίος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η απόλυτη υπερτροφή! Πλούσιος σε ω3 λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, ασβέστιο, πρωτεΐνες & βιταμίνη Ε. Αποτελεί μια από τις πιο υγιεινές επιλογές!
Το ψωμί με λιναρόσπορο γίνεται πολύ αφράτο μέσα και είναι πεντανόστιμο! Αξίζει την αναμονή και η ταλαιπωρία δεν είναι μεγάλη!
Εαν η ζύμη κολλάει πολύ (ανάλογα με το αλεύρι) μπορείτε να προσθέσετε λίγο στο τελευταίο ζύμωμα.
Τα υλικά που θα χρειαστούμε για το ψωμί με λιναρόσπορο:
• 1 κιλό αλεύρι για ολες τις χρήσεις ή 50-50 (σκληρό-μαλακο)
• 3 κούπες νερό χλιαρο (40 βαθμους)
• 2 φακελάκια ξερή μαγιά
• 1 κ.γ ζαχαρη
• 1 κ.γ αλατι
• 5 κ.σ αγιορείτικο ελαιόλαδο
• 5 κ.σ. λιναροσπορο
• λίγο μοσχοκάρυδο (προαιρετικο)
• μαστιχα τριμμένη ελαχιστη (προαιρετικο)
• σουσάμι για το γαρνίρισμα
Επί το έργον
1. Σε ένα μπολ διαλύουμε την μαγιά με 1 κούπα νερό χλιαρό (δοκιμάζουμε τη θερμοκρασία μετρώντας μέχρι το 10 και εαν αντεχει το δάχτυλο μας ειναι εντάξει) τη ζάχαρη και μισή κούπα αλεύρι. Την αφήνουμε για 10΄
2. Σε μεγάλο μπολ ετοιμάζουμε την υπόλοιπη ζύμη, κοσκινίζουμε το αλεύρι, βάζουμε όλα τα υλικά και προσθέτουμε το μείγμα με τη μαγιά
3. Ζυμώνουμε παρα πολύ καλά για τουλαχιστον 15 λεπτά (η ζύμη θα κολλάει, εαν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι). Την αφήνουμε 1 ώρα να ξεκουραστεί σκεπασμένη σε ζεστό μέρος
4. Έπειτα την ξαναζυμώνουμε καλά και χωρίζουμε τα καρβέλια μας (2 μεγάλα ή 3 μικρά). Μην ανησυχείτε εαν εξακουλουθεί να κολλάει λίγο. Με λίγο αλεύρι μπορείτε να τα χωρίσετε και να τα πλάσετε. Αφήνετε τα καρβέλια για 1,5 ώρα
5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς πασπαλίζουμε με λίγο νερό τα καρβέλια και ρίχνουμε το σουσάμι.
6. Ψήνουμε για 35-40 λεπτα ανάλογα τον φούρνο
Πηγή: mountathos – eshop, dogma.gr