«Αποτιμήσαμε τη συνολική πρόοδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Επιδιώκουμε καλές σχέσεις με τη γείτονα. Όπως γνωρίζετε η Ελλάδα δεν αποκλίνει από τις πάγιες θέσεις της και θα υπερασπίζεται πάντα με αυτοπεποίθηση τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Το κάνουμε όμως από θέση ισχύος. Το κάνουμε με τις Ένοπλες Δυνάμεις πολύ πιο ισχυρές και με την οικονομία μας θωρακισμένη».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας έδειξε για μια ακόμη φορά πως η Άγκυρα διευρύνει συνεχώς την γκάμα των διαφωνιών με την Ελλάδα, καθώς συνέδεσε το θέμα της υφαλοκρηπίδας με εκείνο των θαλασσίων πάρκων, το οποίο σύμφωνα με την Αθήνα δεν τέθηκε στη συνάντηση των δύο ηγετών.

«Είπαμε ότι από τη δική μας σκοπιά δεν πρόκειται για ένα αθώο περιβαλλοντικό σχέδιο, ότι αν προχωρήσει, θα μπει σε θέματα που αφορούν την υφαλοκρηπίδα, η οποία είναι μια κόκκινη γραμμή που μας προβληματίζει και ότι δεν θα το δεχτούμε», ανέφερε ο Χακάν Φιντάν.

«Έχουμε μια επίσης μεν πτώση των τόνων με την Τουρκία αλλά όχι αλλαγή των θέσεων, θα έλεγα μάλλον διεύρυνση της τουρκικής ατζέντας, με κάθε επιείκεια, άρα λοιπόν η χώρα πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτό. Στη νέα πραγματικότητα», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

«Πυρά» από την αντιπολίτευση

«Ο κ. Μητσοτάκης, άβουλος και αμήχανος, αντέδρασε χλιαρά και στα δύο θέματα και δεν έκανε καμία αναφορά στις διαφορές της Ελλάδας με τη γείτονα ως προς την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Μην έχουμε αυταπάτες. Εμένα με ενοχλεί όταν η ελληνική κυβέρνηση, για επικοινωνιακούς λόγους, φτιάχνει ένα αφήγημα που αιωρείται από τη γεωπολιτική πραγματικότητα ή από τις προκλήσεις του μέλλοντος», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συναντηθούν τουλάχιστον άλλες τρεις φορές μέσα στο 2024:

– Στις 9-11 Ιουλίου στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον

– Τον Σεπτέμβριο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη

– Τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας στην Άγκυρα

Σε στρατιωτικό επίπεδο, η Αθήνα παρακολουθεί τις στρατιωτικές ασκήσεις «Θαλασσόλυκος» και «Efes» που διενεργεί η Τουρκία, συμπεριλαμβάνοντας και αποβατικά σενάρια με στόχο, όπως αναφέρει στις αναρτήσεις του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, κάποιο νησί.


Πηγή