H AirFastTickets στις 28 Ιουνίου 2014 δεν κατέβαλε στη Διεθνή Ενωση Αερομεταφορέων (ΙΑΤΑ) τις εισπράξεις για πωλήσεις εισιτηρίων του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιουνίου, αξίας 11 εκατ. ευρώ.
Στην αντεπίθεση περνούν οι πιστωτές του διαδικτυακού ταξιδιωτικού πρακτορείου AirFastTickets, καθώς από το 2016 που η εταιρεία, με ιδρυτή τον Νίκο Κοκλώνη, κηρύχθηκε σε πτώχευση, δεν έχουν καταφέρει να λάβουν ούτε ένα μικρό κλάσμα των απαιτήσεών τους ύψους 4,2 εκατ. ευρώ. Η αδυναμία όμως είσπραξης των χρεών που αντιστοιχούν σε δεδουλευμένα 103 εργαζομένων και απαιτήσεις αεροπορικών εταιρειών από κόμιστρα εισιτηρίων τα οποία δεν αποδόθηκαν σε αυτές είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Οπως αποκαλύπτει η «Κ», η AirFastTickets, που μεσουρανούσε στο εγχώριο επιχειρείν το 2014, φέρεται να προχώρησε σε «καταδολιευτικές δικαιοπραξίες», στη μεταβίβαση ακινήτων της εις βάρος των οφειλετών της, ενόσω βρισκόταν σε καθεστώς παύσης πληρωμών, δηλαδή από την 30ή Ιουνίου 2014 κι έπειτα. Δεδομένου ότι τα κινητά περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας έχουν ήδη εκποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, για ποσό μόλις 30.000 ευρώ, οι πιστωτές του online ταξιδιωτικού γραφείου, που κατέρρευσε το 2015, θα αργήσουν να δουν το χρώμα του χρήματος.
Αλλαξαν χέρια
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο σύνδικος πτώχευσης έχει καταθέσει αγωγή κατά της AirFastTickets, που προχώρησε στην πώληση δύο ακινήτων της και εναντίον της εταιρείας περιορισμένης ευθύνης Electronic advertising and management, η οποία, με έδρα τη Σόφια της Βουλγαρίας, αγόρασε τις ιδιοκτησίες. Τι άλλαξε χέρια; Μία ισόγεια κατοικία 63 τ.μ. και ένα διώροφο σπίτι, επιφάνειας 34 τ.μ. το κάθε επίπεδο, που βρίσκονται σε οικόπεδο 1,4 στρ. στην Ηλεία, όπως και διαμέρισμα 110 τ.μ. τρίτου ορόφου στον Πειραιά. Ο σύνδικος μέσω της αγωγής, που εκδικάστηκε πριν από μερικούς μήνες στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά, ζητεί την ανάκληση των δύο αγοραπωλησιών όχι μόνον επειδή αυτές πραγματοποιήθηκαν στις 29 Σεπτεμβρίου και 29 Οκτωβρίου 2014, δηλαδή λίγους μήνες αφότου η εταιρεία τέθηκε σε καθεστώς στάσης πληρωμών, αλλά για ακόμη δύο λόγους.
Πρώτον, επειδή στην AirFastTickets αντιπρόεδρος είχε οριστεί ο Δημήτρης Κοκλώνης (πατέρας του ιδρυτή της εταιρείας), ο οποίος αντικαθιστά, σε περίπτωση απουσίας, τον νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας Chen Jason Yu Ming. Η αγοράστρια όμως των δύο ακινήτων, η βουλγαρική ΕΠΕ Electronic advertising and management, εκπροσωπείται από τη σύζυγο του Δημητρίου Κοκλώνη, Ερασμία. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με το σκεπτικό της αγωγής, η ΕΠΕ τελούσε σε πλήρη γνώση των οφειλών της πτωχευμένης εταιρείας, καθώς η νόμιμη εκπρόσωπός της, η Ερασμία, είναι σύζυγος του νόμιμου εκπροσώπου της AirFastTickets Δημήτρη Κοκλώνη. Οσον αφορά τον Νίκο Κοκλώνη, παρότι ήταν ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, δεν εμφανιζόταν ποτέ ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου.
Δεύτερον, διότι οι μεταβιβάσεις έγιναν σε τίμημα χαμηλότερο κατά 351.000 ευρώ, σε σχέση με την εμπορική αξία των ακινήτων, σύμφωνα με τον σύνδικο της πτώχευσης. Ολα αυτά όταν το τίμημα ύψους 81.000 ευρώ από την πρώτη πώληση αποδόθηκε στη ΔΟΥ για οφειλή της AirFastTickets, ενώ το τίμημα ύψους 142.000 της δεύτερης μεταβίβασης δεν φαίνεται να καταβλήθηκε, σύμφωνα με όσα αναφέρει η αγωγή. Οι μεταβιβάσεις πάντως ενδεχομένως να ήταν νομότυπες, εάν, σύμφωνα με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιά, η ημερομηνία παύσης πληρωμών δεν είχε αλλάξει σε 30 Ιουνίου 2014, έναντι, αρχικά, της 30ής Ιουνίου 2015. Το δικαστήριο δηλαδή έχει αναγνωρίσει πως η μόνιμη και γενική αδυναμία παύσης πληρωμών της εταιρείας είχε ήδη επέλθει από την 28η Ιουνίου 2014, οπότε η AirFastTickets δεν κατέβαλε στη Διεθνή Ενωση Αερομεταφορέων (ΙΑΤΑ) τις εισπράξεις για πωλήσεις εισιτηρίων του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιουνίου, αξίας 11 εκατ. ευρώ, στο ελληνικό σύστημα εκκαθάρισης πληρωμών (BSP). Ενα μήνα μετά, τον Ιούλιο του 2014, η πλειονότητα των υπόλοιπων διαδικτυακών ταξιδιωτικών πρακτορείων υπέβαλε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων –που έγιναν δεκτές– προκειμένου να απαγορευθεί στην AirFastTickets να πουλάει εισιτήρια κάτω του κόστους. Από την πλευρά της, η εταιρεία υποστηρίζει ότι οι μεταβιβάσεις είναι νόμιμες, θεωρώντας ότι η αγωγή θα απορριφθεί.
Στις 23 Ιουνίου του 2014 το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) απένειμε στην AirFastTickets το βραβείο της πλέον αναπτυσσόμενης μικρομεσαίας επιχείρησης, την ίδια στιγμή που δημοσιεύματα, αρχικά στο εξωτερικό και στη συνέχεια στην Ελλάδα, έφεραν την εταιρεία να έχει συσσωρεύσει οφειλές ύψους 45 εκατ. ευρώ από τη δραστηριοποίησή της σε Αγγλία, Γερμανία και Ελλάδα. Ως αποτέλεσμα, η διεθνής ένωση αερομεταφορέων (ΙΑΤΑ), που εποπτεύει για λογαριασμό των αεροπορικών εταιρειών-μελών της τα πρακτορεία πώλησης εισιτηρίων, έθεσε σε καθεστώς default την AirFastTickets. Ετσι, η εταιρεία δεν μπορούσε να λειτουργεί ως διαπιστευμένο από την ΙΑΤΑ πρακτορείο πώλησης εισιτηρίων και θα έπρεπε να αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους συνέχισης των πωλήσεών της εις βάρος του περιθωρίου κέρδους της.
Η AirFastTickets εμφανιζόταν να αποτελεί μία από τις πλέον ταχύτατα αναπτυσσόμενες ελληνικές εταιρείες, με τουλάχιστον 15 εκατ. πελάτες παγκοσμίως και τεράστια διαφημιστική παρουσία όχι μόνο στα ελληνικά αλλά και στα ξένα μέσα ενημέρωσης.
Το επόμενο επεισόδιο της υπόθεσης AirFastTickets θα γραφεί όταν εκδοθεί η απόφαση, μέσα στους επόμενους μήνες, επί της αγωγής για την ανάκληση των μεταβιβάσεων.