Ανησυχία υπάρχει για τη μεγάλη έξαρση κρουσμάτων του κορωνοϊού στη Θράκη, καθώς τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην περιοχή δεν έχουν αποδώσει ακόμη. Μόνο στον ορεινό Δήμο Μύκης στην Ξάνθη -που περιλαμβάνει τον οικισμό του Εχίνου- έχουν εντοπιστεί τις τελευταίες 10 ημέρες πάνω από 90 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19, ενώ στις “κόκκινες” περιοχές προστέθηκε πρόσφατα και η Ροδόπη.
Η χθεσινή μέρα για τον Εχίνο στην Ξάνθη, ήταν η 7η του επιχειρησιακού σχεδίου «Ημέρα 0 – Ημέρα 7 – Ημέρα 14», το οποίο ενεργοποίησε στις 11 Ιουνίου η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.
Τα αποτελέσματα του πρώτου κύκλου εκτεταμένων ελέγχων δεν ήταν πολύ ενθαρρυντικά. Από τα 55 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 που επιβεβαιώθηκαν πανελλαδικά χθες Τετάρτη17-06-20, τα 43 εντοπίστηκαν στον Εχίνο και την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μύκης Ξάνθης. Την περασμένη Δευτέρα είχαν εντοπιστεί στην ίδια περιοχή άλλα 15 κρούσματα και την προηγούμενη εβδομάδα ακόμη 30.
Τα μέτρα που έχουν ληφθεί -μεταξύ άλλων- με την απαγόρευση των δημόσιων και ιδιωτικών συγκεντρώσεων, την απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών τις νυχτερινές ώρες και εκτός του οικισμού και την υποχρεωτική χρήση μάσκας δεν φαίνεται να έχει ανακόψει επί του παρόντος την επιδημία.
Ενδεχομένως να χρειαστεί αυστηρότερη τήρηση των μέτρων για την αντιμετώπιση της τοπικής έξαρσης στην περιοχή, δηλώνει μιλώντας στο iatropedia.gr, ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας -Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής:
“Υπάρχει σημαντική τοπική διασπορά, αυτό είναι σίγουρο. Δεν θα έλεγα ότι έχουμε τεράστια ανησυχία, αλλά σίγουρα θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος πιο αποτελεσματικής αντιμετώπισης, σε αυτήν την τοπική κοινότητα”, αναφέρει.
Οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν με καχυποψία τα μέτρα για τον κορωνοϊό
Η Πολιτική Προστασία κάνει λόγο για “σοβαρό κίνδυνο δημόσιας Υγείας”, ο οποίος έχει προκύψει, όπως φαίνεται, εξαιτίας της δυσκολίας των κατοίκων να αποδεχθούν την αναγκαιότητα της λήψης αυστηρών μέτρων.
Παρά το γεγονός ότι, οι -στη συντριπτική τους πλειοψηφία- μουσουλμάνοι κάτοικοι του Εχίνου, αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των συρροών κρουσμάτων από τα τέλη Μαρτίου -οπότε και η περιοχή είχε τεθεί και πάλι σε καραντίνα έως και τα μέσα Απριλίου- στην πραγματικότητα ποτέ δεν τήρησαν τα μέτρα σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών. Έτσι, επί της ουσίας, η μετάδοση του ιού δεν ανακόπηκε ποτέ στην περιοχή.
Τα σημερινά μέτρα, τα οποία κινούνται σε δύο άξονες -οριζόντια για την ευρύτερη περιοχή του Νομού Ξάνθης και ειδικότερα που αφορούν στην κοινότητα του Εχίνου- πρέπει να εφαρμοστούν με μεγαλύτερη ευθύνη από την πλευρά των τοπικών πληθυσμών, αναφέρουν οι επιστήμονες.
Πληροφορίες αναφέρουν, ωστόσο, ότι οι αρμόδιοι φορείς εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι, καθώς η οποία απείθεια στα μέτρα, οφείλεται σε καχυποψία των κατοίκων απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση. Παρά τα πολλά κρούσματα, αλλά και τους θανάτους στην περιοχή, φαίνεται ότι ακόμα δεν έχουν πειστεί ότι ο κίνδυνος του κορωνοϊού είναι μεγάλος και υπαρκτός. Έτσι, εμφανίζονται να συνωστίζονται παρά τις υποδείξεις, να αρνούνται την καραντίνα, να αποφεύγουν την ιχνηλάτηση και πολύ συχνά, ακόμη και να μη δέχονται να υποβληθούν στα αναγκαία τεστ.
“Ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων”
Με σκοπό την διάσπαση του κύκλου μετάδοσης του κορωνοϊού, τον έγκαιρο εντοπισμό και περιορισμό των θετικών φορέων και τη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου στην περιοχή η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξετάζει την περίπτωση να ανακοινώσει τη λήψη νέων έκτακτων μέτρων, μετά από σχετικές υποδείξεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
“Τα μέτρα θα πρέπει να τηρούνται πιο αυστηρά”, επισημαίνει ο καθηγητής, Δημήτρης Παρασκευής, συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι δεν φαίνεται να υπάρχει προς το παρόν κίνδυνος να επεκταθούν τα κρούσματα, εκτός των νομών που εμφανίζουν έξαρση σήμερα:
“Όσο ο πληθυσμός βρίσκεται σε καραντίνα δεν υπάρχει ανησυχία για την επέκταση της διασποράς σε γειτονικούς νομούς. Μέχρι τώρα τα κρούσματα εντοπίζονται εκεί, δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι άλλο. Ωστόσο, χρειάζεται πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση, δηλαδή, καλύτερη τήρηση μέτρων προστασίας, να πείθεται ο πληθυσμός να κάνει τα τεστ κλπ. Δηλαδή, να τηρηθούν τα μέτρα με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα”, αναφέρει,
Αύξηση θανάτων, νοσηλειών και διασωληνωμένων ασθενών στην Ξάνθη
Ακόμη πιο ανησυχητική από την αύξηση των νέων κρουσμάτων COVID-19, είναι η αύξηση των ασθενών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της περιοχής -εντός και εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας- αλλά και των ασθενών που έχασαν τη ζωή τους.
Οι τέσσερις θάνατοι που καταγράφηκαν τα τελευταία τρία 24ωρα προέρχονταν από κατοίκους του Εχίνου, ενώ στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και στο νοσοκομείο της Ξάνθης νοσηλεύονται 6 ασθενείς σε θαλάμους. Χαρακτηριστικό, επίσης, είναι ότι από τους 11 διασωληνωμένους ασθενείς πανελλαδικά, οι 4 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ του νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.
Ένα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο, επίσης, είναι ότι από την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, σε πολλές περιπτώσεις δεν προκύπτει επιδημιολογική συνέχεια, δηλαδή πολλά κρούσματα ανήκουν στην κατηγορία αυτών που -αδόκιμα ονομάζονται- “ορφανά”.
Με τα μάτια στραμμένα στη Ροδόπη
Η Περιφέρεια Ροδόπης βρέθηκε μόλις χθες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με την γ.γ. Πολιτικής Προστασίας να λαμβάνει έκτακτα μέτρα στον οικισμό Αγιάσμου, του Δήμου Ιάσμου. Από τα 49 πρόσφατα νέα κρούσματα της Θράκης τα 6 εντοπίστηκαν Ροδόπη, και συγκεκριμένα τα 3 στον Αγιάσμο (συν 5 τις προηγούμενες ημέρες) και ακόμη 3 στην Κομοτηνή.
Το τοπικό lockdown που επιβλήθηκε στον Δήμο Ιάσμου συνδυάστηκε με εκτεταμένη ιχνηλάτηση και ελέγχους από τον ΕΟΔΥ, ενώ με αγωνία οι επιστήμονες αναμένουν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας -οπότε θα έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος του σχεδίου «Ημέρα 0 – Ημέρα 7 – Ημέρα 14» – ώστε να έχουν καλύτερη εικόνα της έκτασης του προβλήματος στην περιοχή.