shutterstock 1694685325.jpg
shutterstock 1694685325.jpg

Θέλατε ποτέ να ταξιδέψετε στο χρόνο για να δείτε πώς μπορεί να είναι ο μελλοντικός σας εαυτός; Τώρα, χάρη στη δύναμη του Generative AI, γνωστό και ως παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη, μπορείτε.

Ερευνητές από το MIT δημιούργησαν ένα σύστημα που επιτρέπει στους χρήστες να έχουν μια διαδικτυακή συνομιλία, βασισμένη σε κείμενο, με μια προσομοίωση του πιθανού μελλοντικού εαυτού τους, που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη.

Το σύστημα ‘Future You’, όπως το ονόμασαν οι ερευνητές, έχει στόχο να βοηθήσει τους νέους να βελτιώσουν την αίσθηση της μελλοντικής αυτοσυνέχειας, μια έννοια που περιγράφει πόσο συνδεδεμένο αισθάνεται ένα άτομο με τον μελλοντικό του εαυτό.

Η έρευνα έχει δείξει ότι η ισχυρότερη αίσθηση μελλοντικής αυτοσυνέχειας μπορεί να επηρεάσει θετικά τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι λαμβάνουν αποφάσεις που μπορεί να τους επηρεάσουν μακροπρόθεσμα, από την εξοικονόμηση χρημάτων μέχρι την επίτευξη ακαδημαϊκών επιτυχιών.

Το ΑΙ ως μια εναλλακτική… χρονομηχανή

Το ‘Future You’ βασίζεται σε πληροφορίες που παρέχονται από τον χρήστη για να δημιουργήσει μια σχετική, εικονική έκδοση του εαυτού του στην ηλικία των εξήντα ετών.

Αυτός ο προσομοιωμένος μελλοντικός εαυτός μπορεί να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το πώς θα μπορούσε να είναι η ζωή κάποιου στο μέλλον, καθώς και να προσφέρει συμβουλές ή ιδέες για την πορεία που θα μπορούσε να ακολουθήσει το άτομο στο παρόν.

Σε μια αρχική μελέτη χρηστών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά από την αλληλεπίδραση με το σύστημα για περίπου μισή ώρα, οι άνθρωποι ανέφεραν μειωμένο άγχος και ένιωσαν μια ισχυρότερη αίσθηση σύνδεσης με τον μελλοντικό εαυτό τους.

«Δεν έχουμε ακόμη μια πραγματική χρονομηχανή, αλλά η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι ένας τύπος εικονικής μηχανής χρόνου. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την προσομοίωση για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να σκεφτούν περισσότερο τις συνέπειες των επιλογών που κάνουν σήμερα», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.

Μια πιο ρεαλιστική προσομοίωση του εαυτού χάρη στο AI

Οι μελέτες σχετικά με την εννοιολόγηση του μελλοντικού εαυτού χρονολογούνται ήδη από τα 60’s. Μια πρώιμη μέθοδος που στόχευε στη βελτίωση της μελλοντικής αυτοσυνέχειας ήταν να γράφουμε γράμματα στο μελλοντικό μας εαυτό ενώ πιο πρόσφατα ερευνητές χρησιμοποίησαν γυαλιά εικονικής πραγματικότητας για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να οπτικοποιήσουν μελλοντικές εκδοχές του εαυτού τους.

Ωστόσο, καμία από αυτές τις μεθόδους δεν ήταν πολύ διαδραστική, περιορίζοντας τον αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν σε έναν χρήστη.

Με την εμφάνιση του AI και των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων όπως το ChatGPT, οι ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν μελλοντικό εαυτό που θα μπορούσε να συζητήσει τους πραγματικούς στόχους και τις φιλοδοξίες κάποιου κατά τη διάρκεια μιας κανονικής συνομιλίας σε πραγματικό χρόνο.

«Το σύστημα κάνει την προσομοίωση πολύ ρεαλιστική. Είναι πιο λεπτομερές από αυτό που θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς όταν φαντάζεται τον μελλοντικό του εαυτό» αναφέρουν οι ερευνητές.

Πώς λειτουργεί

Οι χρήστες ξεκινούν απαντώντας σε μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με την τρέχουσα ζωή τους, πράγματα που είναι σημαντικά για τους ίδιους και τους στόχους για το μέλλον.

Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιεί αυτές τις πληροφορίες για να δημιουργήσει αυτό που οι ερευνητές αποκαλούν «μελλοντικές αναμνήσεις εαυτού», στις οποίες ανατρέχει το μοντέλο όταν αλληλεπιδρά με τον χρήστη.

Για παράδειγμα, το chatbot θα μπορούσε να μιλήσει για τα σημαντικότερα σημεία της μελλοντικής καριέρας κάποιου ή να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το πώς ο χρήστης ξεπέρασε μια συγκεκριμένη πρόκληση. Αυτό είναι δυνατό επειιδή το chatbot έχει εκπαιδευτεί σε εκτεταμένα δεδομένα που περιλαμβάνουν άτομα που μιλούν για τη ζωή, την καριέρα, τις καλές και κακές τους εμπειρίες.

Τι έδειξε η έρευνα για το AI

Για να το αξιολογήσουν, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μελέτη με 344 συμμετέχοντες. Μερικοί χρήστες αλληλεπίδρασαν με το σύστημα για 10-30 λεπτά, ενώ άλλοι είτε αλληλεπιδρούσαν με ένα γενικό chatbot είτε συμπλήρωναν μόνο ερωτηματολόγια.

Οι συμμετέχοντες που χρησιμοποίησαν το ‘Future You’ φάνηκαν να διαμορφώνουν μια πιο στενή σχέση με τον ιδανικό μελλοντικό εαυτό τους, με βάση μια στατιστική ανάλυση των απαντήσεών τους. Αυτοί οι χρήστες ανέφεραν επίσης λιγότερο άγχος για το μέλλον μετά τις αλληλεπιδράσεις τους.

Επιπλέον, οι χρήστες του ‘Future You’ δήλωσαν ότι η συνομιλία ήταν ειλικρινής και ότι οι αξίες και οι πεποιθήσεις τους φαίνονταν συνεπείς στην προσομοιωμένη μελλοντική τους ταυτότητα.

Βασιζόμενοι στα αποτελέσματα αυτής της αρχικής μελέτης, οι ερευνητές συνεχίζουν να βελτιώνουν τους τρόπους με τους οποίους διαμορφώνουν το περιεχόμενο και προετοιμάζουν τους χρήστες, ώστε να έχουν συζητήσεις που συμβάλλουν στην οικοδόμηση μιας ισχυρότερης αίσθησης της μελλοντικής αυτοσυνέχειας.


Πηγή