Σε πλειστηριασμό θα βγουν από τον Σεπτέμβριο έως τέλος του έτους συνολικά  9.775 σπίτια, όπως  δείχνουν τα έως τώρα στοιχεία της πλατφόρμας “e-auctions”. Μερικά από αυτά τα σπίτια είναι και πρώτης κατοικίας. Ωστόσο οι δανειολήπτες έχουν τη δυνατότητα να σώσουν το σπίτι τους από πλειστηριασμό προβαίνοντας σε μια από τις παρακάτω ενέργειες:

  • Να ζητήσουν αναδιάρθρωση της οφειλής είτε με διμερή  ρύθμιση είτε μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού.
  • Εάν έχουν “κλειδωμένο” λογαριασμό και υπάρχει διαταγή πληρωμής, τότε δανειολήπτες μπορούν να προχωρήσουν σε εμπρόθεσμη ανακοπή.
  • Να επιδιώξουν να κάνουν παράλληλα με τα ασφαλιστικά  μέτρα αναστολής και συμβιβασμό μέχρι να γίνουν τα δικαστήρια.

Τι λένε οι οικονομολόγοι

Για το θέμα των πλειστηριασμών μίλησε σήμερα και ο οικονομολόγος και πρώην τραπεζίτης, Αλέξανδρος Νικολόπουλος στο MEGA. «Στην Ελλάδα θα πρέπει να αποκτηθεί δανειακή κουλτούρα » είπε και εξήγησε τι σημαίνει αυτό.  Όταν μια οικογένεια βλέπει πως το πρόγραμμα αποταμίευσης ή τα μελλοντικά της εισοδήματα δεν είναι αυτά που έχει υπολογίσει, τότε θα πρέπει να βρίσκεται συνέχεια σε επικοινωνία με την τράπεζα προκειμένου  να ζητεί είτε μείωση του τόκου το οποίο πληρώνει είτε μείωση της δόσης που πληρώνει  για να μπορεί να ανταπεξέρχεται. 

Και συνέχισε λέγοντας πως οι τράπεζες είναι πιο διαλλακτικές τώρα στο να ρυθμίσουν οι πολίτες το δάνειο τους  από το 2012. Ωστόσο την ίδια στιγμή δεν ισχύει αυτό  για τις εταιρείες που  διαχειρίζονται τα δάνεια. « Εκεί είναι το πρόβλημα. Και είναι χαοτικό το κομμάτι αυτό εκεί πέρα γιατί ακόμα δεν έχουν φτιάξει τα συστήματα τους .Δηλαδή κάποιος που πηγαίνει να ρυθμίσει τα δάνεια του σε  ένα fund  – που διαχειρίζεται δάνεια  προβληματικά, τότε  πραγματικά αντιμετωπίζει πάρα πολλές δυσκολίες » .

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ 

 


enikonomia.gr