Συνολικά 100.000 πλειστηριασμοί ακινήτων αναμένεται να πραγματοποιηθούν εντός του 2024. Ο αριθμός αυτός είναι αντίστοιχος με αυτόν της περιόδου 2022-2023. Σημειώνεται δε πως σύμφωνα με το νέο νόμο οι servicers μπορούν πλέον:
- να επιβάλλουν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης στους δανειολήπτες.
- να διενεργούν πλειστηριασμούς ακινήτων
- να ζητούν από ορισμένους δανειολήπτες προκαταβολή 10% επί του ποσού που έχει βγάλει ο εξωδικαστικός μηχανισμός. Αυτό αφορά τους δανειολήπτες των οποίων τα ακίνητα έχουν ενταχθεί σε προγράμματα πλειστηριασμού. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι servicers μπορούν να εκπλειστηριάζουν άμεσα τα ακίνητα αυτών των δανειοληπτών που δεν δίνουν την προκαταβολή στους πρώτους.
Η χθεσινή δήλωση του προέδρου συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργου Ρούσκα
Για το θέμα των πλειστηριασμών μίλησε χθες στο MEGA και o πρόεδρος του συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Ρούσκας.
«Έχουμε μια δευτερογενή αγορά ακινήτων που κερδίζει από τις αγοραπωλησίες μέσω των πλειστηριασμών. Το 15% της αγοράς ακίνητων σε ακίνητα όχι νεότευκτα στηρίζεται από πλειστηριασμούς. Έρχονται εταιρείες από το εξωτερικό, αποκτούν το ακίνητο και μετά το παρουσιάζουν στην αγορά ως διαθέσιμο με 100% κέδρος. Ο πλειστηριασμός είναι στο 20% από την αντικειμενική του άξια και η αξία της πώλησης είναι στο 200%» είπε.
Και συνέχισε λέγοντας πως «για τα επόμενα δυο έτη θα έχουμε αυξημένο ενδιαφέρον και αμέσως μετά ρευστοποίηση. Αναμένεται να ανοίξουν πιο φθηνές αγορές ακινήτων πχ η πορτογαλική. Όλα αυτά τα χρήματα ανακυκλώνεται. Υπήρχε η νομική ευκαιρία σε όλους όσοι όφειλαν, για να προστατεύσουν την κατοικία τους. Έγιναν όμως έρμαια «λογικών» από τις συλλογικότητες που τους οδήγησαν σε ακρότητες με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν βγει από αυτό το συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο».
Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ
enikonomia.gr