Εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και ενόψει του δύσκολου χειμώνα αναζητούν οι πολίτες, οι οποίοι νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε παραγγελίες σε καυσόξυλα και πέλετ, προκειμένου να «αποφύγουν» τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Η ζήτηση στα καυσόξυλα έχει εκτοξευτεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όπως παρατηρούν οι επαγγελματίες αντίστοιχα όμως και οι τιμές έχουν πάρει την ανηφόρα, όπως διαπιστώνουν οι καταναλωτές. Στην Αττική καταγράφονται αυξήσεις που φτάνουν έως και το 30% ενώ στις περιοχές της βόρειας Ελλάδας παρατηρούνται ανατιμήσεις ακόμη και κατά 60% σε κάποιες περιπτώσεις. Μεγαλύτερες συγκριτικά είναι οι αυξήσεις για πέλετ.

Στο πλαίσιο αυτό και εξαιτίας των ανοδικών τάσεων που εμφανίζουν οι τιμές όσο οδεύουμε προς τον χειμώνα, το υπουργείο Ανάπτυξης ετοιμάζεται να προχωρήσει σε παρέμβαση προκειμένου να «προλάβει» φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά, όπως άλλωστε προανήγγειλε τη Δευτέρα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θα επιτρέψουμε να γίνει αισχροκέρδεια λόγω της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου». Εντός της εβδομάδας αναμένεται, όπως είπε, και σχετική σύσκεψη στο υπουργείο με τους εμπλεκόμενους φορείς της αγοράς.

Η παρέμβαση από το υπουργείο Ανάπτυξης
Όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης στο CNN Greece, κάτι τέτοιο προβλέπεται ήδη από τις υπάρχουσες διατάξεις περί αισχροκέρδειας ωστόσο χρειάζεται να γίνει εξειδίκευση που θα αφορά στη συγκεκριμένη αγορά και τροποποίηση της υπουργικής απόφασης ώστε να υπάρχουν όλες οι απαραίτητες διευκρινίσεις σύμφωνες με το νομικό πλαίσιο.

Η παρέμβαση θα αφορά στις τιμές σε καυσόξυλα και πέλετ και αναμένεται να έρθει άμεσα, σε κάθε περίπτωση νωρίτερα από την περίοδο έναρξης των μαζικών παραγγελιών από τους πολίτες. Στόχος είναι να λειτουργήσει αποτρεπτικά ώστε να μην παρατηρηθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας σε μία περίοδο που η ζήτηση για τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι ιδιαίτερα αυξημένη, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις υπόλοιπες χώρες από τις οποίες προμηθευόμαστε, όπως είναι π.χ η Βουλγαρία.

Παράλληλα δεν αποκλείεται, εφόσον κριθεί απαραίτητο το επόμενο διάστημα, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, να χρειαστεί το αρμόδιο υπουργείο να δει και το ζήτημα των αποθεμάτων. Όχι, όπως εξηγούν, επειδή υπάρχει θέμα επάρκειας στα προϊόντα αυτά αλλά για να εξασφαλιστεί ότι θα υπάρχει διαθεσιμότητά τους στην αγορά και δεν θα εμφανιστούν φαινόμενα αποθεματοποίησης – εν μέσω μεγάλης ζήτησης- που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση τιμών.

vimapress.gr

Πηγή