Για «άδεια κτίρια» και «πόλη φάντασμα» κάνει λόγο η Ενωση Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί στα ξενοδοχεία αυτή την εποχή λόγω της πανδημίας και ζητεί στήριξη αλλά και ένα νέο πλαίσιο για τις νέες συνθήκες από το κράτος. «Χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή την αμέριστη υποστήριξη της πολιτείας απέναντι στην ολική καταστροφή που προέκυψε ως κεραυνός εν αιθρία, μετατρέποντας την τουριστική Αθήνα από τη μια μέρα στην άλλη σε πόλη- φάντασμα» αναφέρει η διοίκηση της ΕΞΑΑ.
Οπως εξηγεί, «οι περισσότερες κρατήσεις έως τους μήνες Μάιο και Ιούνιο ακυρώθηκαν ήδη από τα μέσα ή τα τέλη Φεβρουαρίου και ελάχιστες κρατήσεις έχουν μεταφερθεί σε ένα άγνωστο και αόριστο μέλλον και όλες οι διαδικασίες πωλήσεων έχουν “παγώσει” σε βάθος χρόνου».
Αυτά υπογραμμίζουν σε επιστολή τους προς τους υπουργούς Τουρισμού και Οικονομικών Χ. Θεοχάρη και Χρ. Σταϊκούρα, η πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ Λαμπρινή Καρανάσιου-Ζούλοβιτς και ο γενικός γραμματέας Ευγένιος Βασιλικός. «Πολλά ξενοδοχεία-μέλη μας σκέφτονται να κλείσουν τις μονάδες, ορισμένα ήδη το αποφάσισαν, άλλα το υλοποίησαν ήδη», σημειώνουν και κάνουν λόγο για «ζοφερή πραγματικότητα».
Ζητούν έτσι «εδώ και τώρα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, από την πολιτεία να βρει τους τρόπους με τους οποίους θα ρυθμιστεί μέσω ενός «ειδικού καθεστώτος» κατάλληλου για την περίσταση, η λειτουργία και των city hotels, συνεχούς, 12μηνης λειτουργίας. Ενα ειδικό καθεστώς «προσωρινού χαρακτήρα ή εκτάκτου ανάγκης, ένα πλαίσιο με το οποίο θα αποσαφηνιστεί με τρόπο ξεκάθαρο το πώς θα διαχειριστούμε στο εξής, τη λειτουργία μας, τις ευθύνες μας αλλά και τις υποχρεώσεις μας απέναντι στο κράτος, στους επισκέπτες και στους εργαζομένους στις επιχειρήσεις μας».
Επιπλέον, ζητούν «τις αναγκαίες εξειδικευμένες ρυθμίσεις με τις οποίες θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε τις οικονομικές υποχρεώσεις μας».
Τα πρόσφατα στοιχεία της έρευνας του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του ΙΤΕΠ μεταφράζονται σύμφωνα με την ΕΞΑΑΑ σε απώλειες για τα ξενοδοχεία της Αθήνας σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους δείκτες που εξετάζονται σε ποσοστά άνω του 90%.