Για τις αποικίες άλμπατρος στην αμερικανική ατόλη Μίντεγουεϊ, στη μέση του Ειρηνικού, το τέλος πλησιάζει.

Τα άλμπατρος του είδους Phoebastria nigripes φωλιάζουν σε ακτές που σταδιακά κατακλύζονται από τα νερά καθώς η στάθμη του ωκεανού ανεβαίνει λόγω κλιματικής αλλαγής.

Υπάρχει όμως ελπίδα: χάρη σε μια πρωτοποριακή συνεργασία ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Μεξικό, 21 αβγά μεταφέρθηκαν στο νησί της Γουαδελούπης, δυτικά των μεξικανικών ακτών, 6.000 χιλιόμετρα μακριά από την ατόλη όπου γεννήθηκαν.

Παραδόθηκαν στη φροντίδα άλμπατρος του συγγενικού είδους Phoebastria immutabilis, των οποίων τα αβγά είτε είχαν σπάσει είτε δεν είχαν γονιμοποιηθεί. Οι θετοί γονείς ανέλαβαν την επώαση και τα περισσότερα αβγά εκκολάφθηκαν φέτος με επιτυχία, αναφέρει ο δικτυακός τόπος του Science.

Είναι η πρώτη φορά που άλμπατρος μεταφέρονται σε άλλη χώρα, αν και είχαν προηγηθεί τρία προγράμματα μετεγκατάστασης εντός των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.

Το αβγό γεννήθηκε στην ατόλη Μίντγουεϊ, ο νεοσσός εκκολάφθηκε στη Γουαδελούπη (GECI/J.A. SORIANO)

Η τελευταία επιχείρηση μεταφοράς οργανώθηκε από δύο ΜΚΟ, την Pacific Rim Conservation και την GECI. Χρειάστηκαν προσπάθειες ετών και γραπτές άδειες από πολλούς φορείς των ΗΠΑ και του Μεξικού, μέχρι να αρχίσει η επιχείρηση, την οποία συγχρηματοδότησαν άλλες ΜΚΟ με δωρεές συνολικού ύψους μισού εκατομμυρίου δολαρίων.

Τον Ιανουάριο, τα 21 αβγά μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στη Χονολουλού της Χαβάης, το πλησιέστερο αεροδρόμιο. Από εκεί πέταξαν μέχρι το Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, μετά στην Τιχουάνα του Μεξικού και από εκεί στο νησί της Γουαδελούπης. Στο τελευταίο σκέλος της περιπέτειας, ταξίδεψαν για τέσσερις ώρες με όχημα ανώμαλου δρόμου μέχρι το νότιο άκρο του νησιού.

Οι ερευνητές προτίμησαν να μεταφέρουν αβγά αντί για νεοσσούς επειδή τα άλμπατρος θυμούνται το μέρος όπου γεννήθηκαν και επιστρέφουν εκεί κάθε χρόνο για να γεννήσουν τα δικά τους μικρά.

Παρόλα αυτά, η ομάδα ανησυχούσε ότι τα άλμπατρος που ανατρέφονται από θετούς γονείς άλλου είδους δεν θα μάθουν τις συμπεριφορές του δικού τους είδους. Για τον λόγο αυτό επανέλαβαν το ταξίδι τον Φεβρουάριο με 12 νεοσσούς, από τους οποίους οι τρεις μεγάλωσαν αρκετά για να πετάξουν μακριά από την αποικία τον Ιούνιο.

Από τα 21 αβγά, τα 18 επωάστηκαν με επιτυχία και τα πρώτα αναχώρησαν από την ατόλη τον ίδιο μήνα.

Η προσπάθεια όμως δεν τελειώνει εδώ. Δεκάδες ακόμα αβγά προγραμματίζεται να μεταφερθούν στη Γουαδελούπη τα επόμενα χρόνια με την ελπίδα ότι θα επιστρέψουν στο νησί για να γεννήσουν και θα δημιουργήσουν έτσι μια νέα αποικία.

Η ατόλη Μίντγουεϊ φιλοξενεί το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού των άλμπατρος Phoebastria nigripes, τα οποία κατατάσσονται σήμερα στα «σχεδόν απειλούμενα» είδη.

Η επιχείρηση μετεγκατάστασης προσφέρει ελπίδα για τη σωτηρία αυτού του πτηνού. Σύμφωνα με μελέτη του 2015, μια άνοδος της στάθμης του ωκεανού κατά δύο μέτρα, κάτι που ενδεχομένως θα συμβεί τον επόμενο αιώνα, θα καταστρέψει έως και το 91% των φωλιών.

in.gr

Πηγή