«Ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κάποτε εξόργισε τους ευρωπαίους ηγέτες και έθεσε σε κίνδυνο τη συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώμνη, παραιτήθηκε από το κόμμα του αφού το ποσοστό του στις εθνικές εκλογές της Κυριακής έπεσε κάτω από το ήδη χαμηλό αποτέλεσμα του Μαΐου», γράφει το Bloomberg.

Στην ψηφοφορία του Μαΐου, ο Τσίπρας κέρδισε το 20,1% των ψήφων, από 31,5% το 2019. Στις εκλογές αυτής της εβδομάδας, είδε τον ΣΥΡΙΖΑ να πέφτει στο 17,8%, κάτι που τον ώθησε να παραιτηθεί αφού ήταν ηγέτης του για 15 χρόνια από την ηλικία των 34 ετών.

«Ο Τσίπρας προσπάθησε να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους των προγραμμάτων που κράτησαν τη χώρα όρθια και μάλιστα έκανε δημοψήφισμα το καλοκαίρι του ίδιου έτους. Στη συνέχεια αγνόησε τα αποτελέσματα, τα οποία απέρριψαν συντριπτικά τη λιτότητα εν μέσω του κλεισίματος των τραπεζών της χώρας για περίπου ένα μήνα, και συμφώνησε σε ένα νέο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης».

«Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, ο Τσίπρας ήταν ο ηγέτης που έκλεισε μια συμφωνία με τον βόρειο γείτονα της Ελλάδας που την οδήγησε να μετονομαστεί σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Το θέμα εκκρεμούσε για δεκαετίες και η κίνηση βοήθησε τη Βόρεια Μακεδονία να κερδίσει την ένταξη στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Ο Τσίπρας κέρδισε διεθνή έπαινο για τη συμφωνία, αλλά υπέστη εσωτερική κριτική που του κόστισε ψήφους στις εκλογές του 2019 όταν έχασε την εξουσία».

Reuters: Παραίτηση Τσίπρα μετά την ήττα στις εκλογές

Την ίδια ώρα, ότι «ο Αλέξης Τσίπρας παραιτήθηκε την Πέμπτη από την ηγεσία του αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ ύστερα από τη βαριά ήττα στις εκλογές της Κυριακής», μεταδίδει το Reuters.

Associated Press: Ο αρχηγός της αριστερής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, Αλέξης Τσίπρας, αποχωρεί μετά τη συντριπτική εκλογική ήττα

«O ηγέτης του αριστερής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα , Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την παραίτησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συντριπτική εκλογική ήττα του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής», αναφέρει τέλος το πρακτορείο «Associated Press».

«Επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ από το 2012, ο Τσίπρας δημιούργησε ένα πιο συνεκτικό κόμμα, μεταφέροντάς το από μια μικρή πολιτική ομάδα στη νίκη στις γενικές εκλογές το 2015, με τη δέσμευσή του να πάει κόντρα τα σκληρά μέτρα λιτότητας που απαιτούσαν οι δανειστές διάσωσης από άλλα μέλη της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η προσπάθεια αποδείχθηκε ανεπιτυχής και η Ελλάδα έλαβε ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης αργότερα εκείνο το έτος για να αποφύγει τη χρεοκοπία και την έξοδο από το κοινό νόμισμα του ευρώ.

»Χαλάρωσε τη μαχητική του στάση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τελικά δημιούργησε κλειστούς δεσμούς με ευρωπαίους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Επαινέθηκε ευρέως από τους δυτικούς συμμάχους για την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας με τη Βόρεια Μακεδονία που εισήγαγε τη γείτονα της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και προώθησε την προσπάθειά της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση» γράφει το Associated Press, ενώ αναφερόμενο στην Έφη Αχτσιόγλου, γράφει:

«Η 38χρονη Έφη Αχτσιόγλου, πρώην υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έχει λάβει υποστήριξη από τμήμα του κόμματος για να διεκδικήσει ηγετικό ρόλο, αλλά δεν έχει συζητήσει δημόσια τα σχέδιά της».


Πηγή