Είναι σαφές ότι η ευρωπαϊκή Αριστερά και οι σοσιαλιστές παρακολουθούν τις εξελίξεις.

Αιφνιδιασμός & στις Βρυξέλλες

Ανεξάρτητα από την πολιτικές πεποιθήσεις, στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας άφησε το θετικό αποτύπωμά του με τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία αγκάλιασε όλη η Ευρώπη.

Παρομοίως, οι Βρυξέλλες δεν ξεχνούν την έξοδο από τα μνημόνια επί κυβέρνησης Τσίπρα. Η αλήθεια είναι ότι ούτε οι σοσιαλιστές ούτε η ευρωπαϊκή Αριστερά περίμεναν να παραιτηθεί.

Η ευρωπαϊκή Αριστερά θεωρεί ότι χάθηκε ένα τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο δεδομένου ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πρώτος Αριστερός πρωθυπουργός της Ευρώπης.

Η πτώση ΣΥΡΙΖΑ και η παραίτηση Τσίπρα, τους μόνους που χαροποιεί είναι τους Γάλλους Αριστερούς του Μελανσόν αφού είχαν κάκιστες σχέσεις και τώρα θα προσπαθήσουν να πάρουν την πρωτοκαθεδρία του ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωπαϊκή Αριστερά.

Από την άλλη, έχουμε τους Ευρωσοσιαλιστές, με τους οποίους ο κ. Τσίπρας είχε εξαιρετικές σχέσεις.

Οι περισσότεροι από αυτούς μάλιστα ήθελαν και συμπόρευση ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ και πολλοί ζητούσαν ανοιχτά την ένταξη ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα στην ομάδα των Ευρωσοσιαλιστών.

Οι εκτιμήσεις τους είναι ότι το ΠΑΣΟΚ θα ενισχύσει για τα καλά τη θέση του στους Ευρωσοσιαλιστές και με την αποχώρηση Τσίπρα θα εμφανιστεί ως η μόνη προοδευτική δύναμη στην Ελλάδα.

Από την άλλη, οι Ευρωσοσιαλιστές επιμένουν ότι η γραμμή πλέον είναι οι προοδευτικές δυνάμεις να συνεργάζονται σε όλη την Ευρώπη μπροστά στην άνοδο της δεξιάς και της ακροδεξιάς.


Πηγή