Ένα κολάζ από κομμάτια πλαστικών σακουλών μιας χρήσης εμπνεύστηκε η Νεοζηλανδή καλλιτέχνης Μπράιντι Ρουντ (Brydee Rood) για να τραβήξει την προσοχή των πολιτών στην ανησυχητική αύξηση της ρύπανσης των θαλασσών.
Και στην εγκατάστασή της έδωσε το όνομα «Ας μην μας πάρουν στη θάλασσα οι άνεμοι».
Το «γλυπτό» της Ρουντ φιλοτεχνήθηκε και εγκαταστάθηκε σε μία μαρκίζα στην ανατολική γέφυρα της προκυμαίας του Όκλαντ, της πρωτεύουσας της Νέας Ζηλανδίας, για το περιβαλλοντικό πρόγραμμα του ΟΗΕ.
Η εφήμερη γλυπτική κατασκευή – μήκους 14,6 μέτρων και με διάμετρο 3,6 μέτρων στο άνοιγμα και ενός μέτρου στην ουρά – φουσκώνει σαν ανεμοδείκτης αεροδρομίου με το φύσημα ενός ανεμιστήρα.
Είναι πολύ μεγάλη για να τη φέρει βόλτα ένας μόνο, όσο μεγάλο είναι και το πρόβλημα της περιβαλλοντικής κρίσης που βιώνει ο πλανήτης, σήμερα. Είναι μια μεταφορά για την επιτακτική ανάγκη να κινηθούν οι άνθρωποι συλλογικά και να αφαιρέσουν τα μιας χρήσεως πλαστικά από τη ζωή τους.
Ταυτόχρονα, είναι μια έκκληση για αλλαγές στις κοινωνίες και τις καταναλωτικές συνήθειες. Ένα έργο τέχνης-καταλύτης για ένα μέλλον χωρίς πλαστικό.
Το «Ας μην μας πάρουν στη θάλασσα οι άνεμοι» εγκαταστάθηκε ανήμερα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή