Η ανακαίνιση κουζίνας αποτελεί μια όμορφη διαδικασία, που μπορεί να μεταμορφώσει ριζικά το σπίτι σας, χαρίζοντάς του μια νέα πνοή λειτουργικότητας και αισθητικής. Ας δούμε λοιπόν μερικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να πετύχετε μια εντυπωσιακή αλλαγή χωρίς πολλά έξοδα.

Σχεδιασμός και λειτουργικότητα

Μεγάλη έμφαση θα πρέπει να δώσετε στο σχέδιο και την χρηστικότητα που θέλετε να έχουν οι νέοι χώροι σας. Δημιουργήστε μία λειτουργική σύνθεση για τα έπιπλα κουζίνας https://www.theodoridi.gr/ , που θα ταιριάζει στις ανάγκες σας. Σκεφτείτε τον τρόπο που σας βολεύει να εργάζεστε, για περισσότερη άνεση και ασφάλεια. Βρείτε έξυπνες λύσεις, ψάχνοντας και στο διαδίκτυο και  εκμεταλλευτείτε κάθε γωνιά για να φτιάξετε επιπλέον ράφια και ντουλάπια. Εξετάστε το ενδεχόμενο να φτιάξετε συρτάρια και γωνιακά ντουλάπια κάτω από το νεροχύτη.

Επενδύστε σε ανθεκτικά υλικά που αντέχουν στο χρόνο και τη φθορά. 

Ο χαλαζίας, το laminate, το φυσικό μάρμαρο ή το ενισχυμένο μπετόν είναι μερικές επιλογές που χρησιμοποιούνται συχνά στις κουζίνες https://www.theodoridi.gr/proioda/monternes-kouzines/ και μπορούν να δώσουν μια ξεχωριστή υφή και στυλ στην όλη σύνθεση της δική σας κουζίνας. Επίσης, ο κατάλληλος φωτισμός παίζει καθοριστικό ρόλο στην αισθητική που θέλετε να έχει ο χώρος σας. Χρησιμοποιήστε συνδυασμό φυσικού και τεχνητού φωτισμού για να δημιουργήσετε μια ζεστή και λειτουργική ατμόσφαιρα.

Επιλέξτε χρώματα και υφές που ταιριάζουν στο γούστο και το στυλ του σπιτιού σας.

Διακοσμήστε την κουζίνα με αγαπημένα σας αντικείμενα, πίνακες ζωγραφικής ή φυτά. Φροντίστε να βρείτε καλής ποιότητας αξεσουάρ κουζίνας για να ολοκληρώσετε την αισθητική του χώρου. Εγκαταστήστε ηλεκτρικές συσκευές που είναι πιο ενεργειακές, για περισσότερη οικονομία στο ρεύμα. Χρησιμοποιήστε φιλικά προς το περιβάλλον υλικά που παράγονται με βιώσιμες μεθόδους και είναι ανακυκλώσιμα υλικά. Μπορείτε για παράδειγμα να επενδύσετε εξωτερικά τα ντουλάπια της κουζίνας και το πάτωμα από ανακυκλωμένο PVC. Είναι αρκετά ανθεκτικό και μπορείτε να το βρείτε σε ο,τι απόχρωση θέλετε. Επίσης, η ταπετσαρία από PVC είναι αρκετά οικονομική, και σας δίνει την δυνατότητα να ανανεώσετε το στυλ της κουζίνας σας χωρίς να αντικαταστήσετε τις πόρτες και τα ντουλάπια. 

Αν δεν είστε σε θέση να διαμορφώσετε το δικό σας σχέδιο στην κουζίνα και το μπάνιο, μπορείτε να απευθυνθείτε σε έμπειρους επαγγελματίες. Βρείτε αξιόπιστους μάστορες, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους και διακοσμητές, για να σας καθοδηγήσουν και να υλοποιήσουν τις ιδέες σας. Καθορίστε ένα ρεαλιστικό budget και λάβετε υπόψη τα τυχόν απρόοπτα έξοδα. Για παράδειγμα, αν θέλετε να μετακινήσετε την θέση της κουζίνας σε άλλο σημείο, θα πρέπει να αλλάξετε και τις σωληνώσεις μαζί με την αποχέτευση. Τα υδραυλικά είναι ένα επιπλέον κόστος που θα πρέπει να υπολογίσετε. 

Σκεφτείτε την δημιουργία μιας νησίδας στο κέντρο ή παράπλευρα σε θέση γάμα, όπου μπορεί να σας διευκολύνει με περισσότερο αποθηκευτικό χώρο. Η νησίδα μπορεί να μετατραπεί σε τραπεζαρία και να παρέχει επιπλέον αποθηκευτικό χώρο για την φύλαξη των συσκευών μαγειρικής και των καθισμάτων του τραπεζιού, όταν δεν τα χρειάζεστε. Επίσης, μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε και σαν μπουφέ, όταν σερβίρετε τους καλεσμένους σας. Επενδύστε στον τοίχο σας ένα backsplash, που τον προστατεύει από τους λεκέδες και την υγρασία, ενώ παράλληλα προσθέτει μια διακοσμητική πινελιά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πλακάκι που καθαρίζει εύκολα σε διάφορα σχέδια και χρώματα, ή ακόμα να φτιάξετε το δικό σας μοτίβο με ψηφίδα.