Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει την ένταξη 7.000 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού, κάτι που υπολογίζεται να αποφέρει έσοδα ύψους 400-500 εκατ. ευρώ.

Την αλλαγή του τρόπου προσδιορισμού της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων και την αναπροσαρμογή του εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020 προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέχρι το τέλος του μήνα στη Βουλή. Στόχος είναι να αρθούν οι στρεβλώσεις έτσι ώστε το σύστημα να γίνει δικαιότερο. Επίσης, η κυβέρνηση σχεδιάζει τον εκσυγχρονισμό του συστήματος προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, μέσα από τη χρήση νέων τεχνολογιών και την τυποποίηση με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αλλά και της διαδικασίας αξιολόγησης από τους ιδιώτες εκτιμητές.

Οπως προαναφέρθηκε, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2020, κάτι που αναφέρεται και στην έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία. Ουσιαστικά η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί έναντι των θεσμών για την αναπροσαρμογή των τιμών αλλά και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης του ΕΝΦΙΑ κατά 20%.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, υποψήφιες για αυξήσεις είναι οι συνοικίες του κέντρου της Αθήνας, όπως τα  Εξάρχεια, η Κυψέλη, οι Αμπελόκηποι, τα Ιλίσια, το Παγκράτι και η Ευελπίδων. Αυξήσεις αναμένονται και σε αρκετά προάστια όπως το Μαρούσι, το Ελληνικό, το Χαλάνδρι, η Γλυφάδα. Εκτός από τις ανωτέρω περιοχές, αναπροσαρμογές προς τα πάνω αναμένονται και σε πολλές από τις 4.132 περιοχές της χώρας, όπου η προηγούμενη κυβέρνηση αποφάσισε τον περασμένο Ιούνιο να κρατήσει τις τιμές στα ίδια επίπεδα προκειμένου να μην υπάρξουν επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Μεγάλες αποκλίσεις καταγράφονται και στα ακριβότερα προάστια της Αττικής. Στο Παλαιό Ψυχικό, παρά τη μείωση που έγινε, η απόκλιση παραμένει σχεδόν στο 30%, στην Εκάλη στο 37% και στη Φιλοθέη στο 43,5%. Σε ότι αφορά τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η κυβέρνηση σχεδιάζει την ένταξη 7.000 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού, κάτι που υπολογίζεται να αποφέρει έσοδα ύψους 400-500 εκατ. ευρώ.

Ομόλογα

Την απαλλαγή των φυσικών προσώπων που δεν είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας αλλά και των κατοίκων της Ελλάδος από τον φόρο εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης για το εισόδημα που προκύπτει από τόκους εταιρικών και κρατικών ομολόγων σχεδιάζει η κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, στο σχέδιο νόμου, που θα κατατεθεί στη Βουλή μερικές ημέρες μετά τον προϋπολογισμό του 2020, περιλαμβάνονται διατάξεις με τις οποίες τα stock options θα φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 15%, επιβάλλεται τέλος στα ρυμουλκά ενώ σχεδιάζεται η αύξηση του φόρου για τα πλοία δεύτερης κατηγορίας. Ειδικότερα, προβλέπεται η τροποποίηση του άρθρου 18 του νομοσχεδίου το οποίο προβλέπει ότι, εκτός από τα φυσικά πρόσωπα αλλοδαπής, θα απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης για το εισόδημα που προκύπτει από τόκους εταιρικών και κρατικών ομολόγων και τα φυσικά πρόσωπα κάτοικοι Ελλάδας. Το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε πως όλα τα φυσικά πρόσωπα που επενδύουν σε ομόλογα, είτε αυτά είναι κρατικά ή εταιρικά, να έχουν την ίδια φορολογική μεταχείριση. Δηλαδή, θα απαλλάσσονται εκατέρωθεν από τη φορολογία και την εισφορά αλληλεγγύης. Μέχρι σήμερα το εισόδημα από ομόλογα φορολογούνταν αυτοτελώς με συντελεστή 15%, κάτι που θα αλλάξει, καθώς η φορολόγησή τους καταργείται, αλλά για πληρωμές τόκων που πραγματοποιούνται από την 1η.1.2020 και μετά.

kathimerini.gr