Η επιβολή ή μη καραντίνας στους τουρίστες που επιστρέφουν στις χώρες τους είναι καθοριστική για την πορεία του ελληνικού τουρισμού. Χθες η TUI, μετά την απόφαση των φινλανδικών αρχών να επιβάλουν 15νθήμερη καραντίνα για τους Φινλανδούς που γυρίζουν από την Ελλάδα, ανακοίνωσε ακύρωση όλων των πτήσεών της έως τις 7 Σεπτεμβρίου.
Ο ελληνικός τουρισμός πήρε ανάσα μιας εβδομάδας καθώς οι Αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισαν να μη θέτουν τους κατοίκους τους που επιστρέφουν από διακοπές στη χώρα μας σε καραντίνα δύο εβδομάδων, σε αντίθεση με εκείνους που γυρίζουν από την Κροατία.
Πολλοί επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου περίμεναν την εξαγγελία προκειμένου να λάβουν τις δικές τους αποφάσεις για το αν θα έκλειναν πρόωρα τη φετινή τουριστική σεζόν. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος είχε προειδοποιήσει για την κρισιμότητα της απόφασης με tweet του χθες το μεσημέρι: «Πολύ κρίσιμο για το υπόλοιπο της φετινής πολύ δύσκολης τουριστικής χρονιάς το να μη συμπεριληφθεί η χώρα μας στη λίστα των χωρών που ανακοινώνει απόψε το Ηνωμένο Βασίλειο για 14ήμερη καραντίνα κατά την επιστροφή από αυτές. Ελπίζουμε και προσπαθούμε…», έγραψε. Το μαρτύριο της σταγόνας θα συνεχιστεί βέβαια, καθώς οι Βρετανοί, όπως και οι άλλες χώρες, επανεξετάζουν κάθε εβδομάδα τα όρια.
Κρατήσεις ανά εβδομάδα
«Είναι η πρώτη φορά σε 20 χρόνια δραστηριότητας στα ξενοδοχεία που οι κρατήσεις μας μέσα στον Αύγουστο κλείνουν ανά εβδομάδα, καθώς εξαρτώνται από τις αποφάσεις των χωρών προέλευσης των τουριστών να αφήσουν ανοιχτές τις χώρες τους για την επιστροφή ή να ξαναεπιβάλουν μια καραντίνα, που λειτουργεί αποτρεπτικά για οποιονδήποτε επισκέπτη», λέει στην «Κ» διευθυντής ξενοδοχείου από τη Χερσόνησο της Κρήτης. Χθες η TUI, μετά την απόφαση των φινλανδικών αρχών να επιβάλουν 15νθήμερη καραντίνα για τους Φινλανδούς που γυρίζουν από την Ελλάδα, ανακοίνωσε ακύρωση όλων των πτήσεών της έως τις 7 Σεπτεμβρίου. Προηγουμένως η νορβηγική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει τη δική της 10ήμερη καραντίνα για όσους γυρίζουν από την Ελλάδα.
Χθες το πρωί το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο επίσημος σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης για τις μολυσματικές νόσους, χαρακτήρισε δύο σημαντικές τουριστικές περιοχές της Κροατίας –το Σίμπενικ και το Σπλιτ– «περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο», κάτι που οδηγεί στον περιορισμό των μετακινήσεων των Γερμανών προς αυτές. Οι δύο αυτές περιοχές είναι από τις πιο δημοφιλείς στην Κεντρική Ευρώπη.
«Αυτό που γίνεται», είπε στην «Κ» μέλος της 27μελούς επιτροπής των καθηγητών Ιατρικής και Επιδημιολογίας, «είναι ότι όλες αυτές οι χώρες στις οποίες αναφέρεστε (Φινλανδία, Νορβηγία και Γερμανία) έχουν βάλει έναν “κόφτη” στα 20 ή στα 50 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Μόλις μια περιοχή ή μια χώρα περάσει αυτό το όριο, τότε δεν μπορούν πλέον να ισχύουν τα γενικά μέτρα, αλλά θα πρέπει να ισχύουν ιδιαίτερα μέτρα (καραντίνα, τεστ ή συνδυασμός )».
Στην Κρήτη, στην Κέρκυρα και στη Ρόδο ανέμεναν με αγωνία χθες το απόγευμα την αντίστοιχη βρετανική απόφαση. «Αν οι Βρετανοί επιστρέψουν στην καραντίνα 14 ημερών, για μας η σεζόν έχει τελειώσει», παραδέχθηκε μιλώντας στην «Κ» κυβερνητική πηγή. Οι τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο αποτέλεσαν φέτος τη μεγαλύτερη μερίδα επισκεπτών που ήρθαν στη χώρα μας. «Αν είμαστε γύρω στα 20 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, και όχι πάνω από αυτά, έχουμε επιχειρήματα», είπε μια άλλη κυβερνητική πηγή.
Το δίλημμα
Για τις μεγάλες μονάδες που έκαναν το βήμα και άνοιξαν, το δίλημμα με τις αλλεπάλληλες αποφάσεις των κυβερνήσεων για επιβολή καραντίνας είναι μεγάλο, καθώς δεν γνωρίζουν ακόμη αν θα συνεχίσουν να λειτουργούν τον Σεπτέμβριο ενόψει του επικείμενου δεύτερου κύματος στις χώρες προέλευσης των επισκεπτών. Σε προορισμούς όπως η Χαλκιδική άρχισαν ήδη οι απολύσεις ενόψει Σεπτεμβρίου, ενώ σε περιοχές με ικανοποιητική ακόμα πληρότητα υπάρχει ο προβληματισμός αν εξαιτίας της αδυναμίας να θέσουν σε αναστολή εργαζομένους θα πρέπει να κλείσουν πρόωρα οι μονάδες.