Παρά την προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να κατευνάσει την αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά στην τροπολογία για το μεταναστευτικό, συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού δείχνουν με εμφατικό τρόπο την αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης για το επίμαχι θέμα, καθώς μόλις πριν από 3 μήνες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από τη Θεσσαλονίκη διαβεβαίωνε πως δεν υπάρχει καμία σκέψη για αλλαγή του καθεστώτος νομιμοποίησης μεταναστών.

Σε δημοσίευμά τους οι Financial Times έγραφαν πως η ελληνική κυβέρνηση σκέπτεται να νομιμοποιήσει μετανάστες ως απάντηση στην έλλειψη εργατικού προσωπικού.

Τότε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το είχε διαψεύσει κατηγορηματικά.

Ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης ανέλαβε να καθησυχάσει τον πρώην πρωθυπουργό, που μετά την καθαρή θέση του ότι είναι απέναντι στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, την σκληρή κριτική του για τον διάλογο με την Τουρκία, ξαναχτύπησε για την μετατροπή της Ελλάδας, όπως, είπε, σε χώρο υποδοχής μεταναστών.

«Eίναι τελείως άστοχο να ακούγεται ότι η λύση του δημογραφικού προβλήματος μπορεί να είναι η νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών! Η Ελλάδα είναι χώρα, κι όχι χώρος! Ζητώ από την κυβέρνηση να αποσύρει την εν λόγω τροπολογία και να επανεξετάσει το όλο ζήτημα», είπε ο Αντώνης Σαμαράς.

«Κόντρα» για την τροπολογία

Σύμφωνα με την τροπολογία τον υπουργείων Μετανάστευσης και Εργασίας, άδεια παραμονής θα λαμβάνουν οι μετανάστες που εργάζονται στην Ελλάδα, βρίσκονται στη χώρα έως 30 Νοεμβριου του 2013 και παραμένουν εδώ και έχουν συμπληρώσει 3 χρόνια παραμονής, αντί για 7, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

«Η στρατηγική μας στο μεταναστευτικό είναι διπλή. Δύο πυλώνες. Όχι στο παράνομο, ναι στο λελογισμένα νόμιμο», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης.

«Η ρύθμιση έχει επαρκώς αναλυθεί. Η διαφορά μεταξύ εφάπαξ συγκεκριμένου αριθμού αδειών διαμονής για εργασία υπό τον όρο της ανάκλησης και ελληνοποιήσεων είναι τόσο προφανής που περαιτέρω ανάλυση είναι περιττή», σχολίασαν κυβερνητικές πηγές, μετά τη νέα αντίδραση συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά.

Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει την τροπολογία, ενώ θα την καταψηφίσει η δεξιά πτέρυγα της Βουλής.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται τώρα η συζήτηση της επίμαχης τροπολογίας στην ολομέλεια της Βουλής και αν θα διαφοροποιηθούν από την πρόταση της κυβέρνησης και άλλοι βουλευτές της ΝΔ.


Πηγή