Διαφορετική ρύθμιση από αυτή, που αρχικά είχε περιληφθεί στο νομοσχέδιο «σκούπα», για τα χρέη στους δήμους έφερε αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση, αφήνοντας στα «κρύα του λουτρού» εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες.
Χθες βράδυ, στο «παρά πέντε» πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου και των τροπολογιών, το οικονομικό επιτελείο, με νομοτεχνική βελτίωση, άλλαξε τη διάταξη για τη ρύθμιση των οφειλών προς τους δήμους σε 120 δόσεις, «κουρεύντας» τον αριθμό των δόσεων και τους δικαιούχους.
Έτσι, οι δόσεις μειώνονται στις 100, ενώ στο πλαίσιο ρύθμισης εντάσσονται μόνο τα χρέη στους δήμους (κλήσεις κλπ) που βεβαιώθηκαν ή βεβαιώνονται την περίοδο της πανδημίας (από Φεβρουάριο του 2020 έως Φεβρουάριο του 2021).
Είναι φανερό ότι στην ουσία πρόκειται για μιά άλλη διάταξη, περιορισμένης εμβέλειας, καθώς μένουν εκτός ρύθμισης όλα τα χρέη σε δήμους των προηγούμενων ετών, που αποτελούν και την συντριπτική πλειονότητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την οπισθοχώρηση της κυβέρνησης επέβαλε το άτυπο βέτο των δανειστών, που αρνήθηκαν σε δεχθούν μιά γενικευμένη ρύθμιση χρεών, προκειμένου να μην διαταραχθεί η πρωτεύουσας σημασίας γι’ αυτούς «κουλτούρα πληρωμών». Βεβαίως, η άτεγκτη στάση των δανειστών στο εν λόγω θέμα, εκλαμβάνεται και ως προμήνυμα, για ανάλογα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης στην πορεία, για ρύθμιση οφειλών φορολογουμένων, προς την εφορία και τα αφαλιστικά ταμεία.
Σκυλακάκης: Υπάρχει ευρωπαϊκή δέσμευση
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης αναφορικά με τη ρύθμιση χρεών στους ΟΤΑ, ανέφερε χθες βράδυ στη Βουλή ότι «η σχετική ρύθμιση πρέπει να περιοριστεί στους πληττόμενους από την πανδημία» και να μην είναι οριζόντια, καθώς «οι γενικευμένες ρυθμίσεις αυτή την περίοδο δεν βοηθούν».
Υποστήριξε ότι δεν μπορεί να πάμε σε μια γενικευμένη ρύθμιση, οριζόντιας τακτοποίησης 120 δόσεων για χρέη στους ΟΤΑ καθώς υπάρχει ευρωπαϊκή δέσμευση η οποία αναφέρει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν πάγιες πολιτικές, ιδίως όταν αυτές έχουν δημοσιονομικό αποτύπωμα, τώρα που ισχύει η γενική ρήτρα της διαφυγής από τις δημοσιονομικές συνθήκες. Οι όποιες ρυθμίσεις δημοσιονομικού χαρακτήρα πρέπει να περιορίζονται σε αυτά που αφορούν τον κορονοϊό.
Γι’ αυτό, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης «είναι αναγκαίο να υπάρξει μια νομοθετική βελτίωση ώστε αυτή να μην αυξάνει το δημοσιονομικό βάρος. Η γενικότερη ρύθμιση που είναι εξαιρετικά ευνοϊκή απαιτεί μια ευρύτερη μεταρρύθμιση την οποία δεσμευόμαστε να την φέρουμε με το καλό όταν περάσει η πανδημία και συνολικά έτσι να κλείσουμε και την ιστορία των ρυθμίσεων. Πρέπει, είπε, να φτιάξουμε ένα σύστημα που θα είναι πιο αποτελεσματικό. Εδώ το επείγον είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που πιέζονται από το κορονοϊό και αυτό θα γίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση. Τα υπόλοιπα, με το καλό όταν τελειώσει η πανδημία».
Η νέα ρύθμιση
Η τροποποιημένη ρύθμιση αφορά:
- οφειλές από οποιαδήποτε αιτία προς τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα που έχουν βεβαιωθεί ή θα βεβαιωθούν από 15 Φεβρουαρίου 2020 μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2021.
- οφειλές προς τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, συμπεριλαμβανομένων των απωλειών ρυθμίσεων από 15 Φεβρουαρίου 2020 μέχρι τη δημοσίευση του νόμου.
Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν φυσικά πρόσωπα και όσα νομικά πρόσωπα έχουν υποστεί οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία του κορονοϊού. Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών η οποία εκδίδεται έως τις 31 Ιανουαρίου 2021 καθορίζονται οι ΚΑΔ των δικαιούμενων της ρύθμισης νομικών προσώπων και τα κριτήρια υπαγωγής των φυσικών προσώπων.
Η ένταξη στη ρύθμιση γίνεται ύστερα από αίτηση του οφειλέτη προς τους δήμους.
Η ρύθμιση συνοδεύεται από διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων ως εξής:
- 100% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης.
- 80% εάν η οφειλή εξοφληθεί σε 2 – 24 δόσεις.
- 70% αν εξοφληθεί σε 25 -48 δόσεις.
- 60% αν εξοφληθεί σε 49-72 δόσεις.
- 50% σε περίπτωση εξόφλησης της οφειλής από 73 -100 δόσεις.
Πηγή