Γρήγορες αποφάσεις για την άρση υπό προϋποθέσεις των περιορισμών στα αεροπορικά ταξίδια από το εξωτερικό, αρχής γενομένης από την 1η Ιουνίου που επανεκκινεί σταδιακά η λειτουργία των ξενοδοχείων, ζητούν οι παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας. Καθοριστικός μήνας θεωρείται ο Μάιος οπότε και θα διαμορφωθεί το «σχέδιο πτήσης». Αυτό θα κρίνει αν η χώρα καταφέρει τελικά να εξαργυρώσει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχτισε με τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, καλύπτοντας μέρος των τεράστιων απωλειών του κλάδου που στηρίζει το 20% του ΑΕΠ.

Η αναγκαιότητα της άμεσης υιοθέτησης πρωτοκόλλου υγείας και ασφάλειας για τα ταξίδια, ξεπερνώντας τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμα και μέσω διακρατικών συμφωνιών, ήταν από τα βασικά θέματα συζήτησης, κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη φορέων του Τουρισμού με την ηγεσία του Υπουργείου και εκπροσώπους των υγειονομικών αρχών.

«Πρέπει να εκμεταλλευτούμε άμεσα την καλή εικόνα που δημιούργησε η χώρα μας με τη διαχείριση του υγειονομικού σκέλους της κρίσης. Όμως στην οικονομία, ημέρα που φεύγει δεν ξανάρχεται. Για αυτό και πρέπει ταχύτατα να αρθούν υπό προϋποθέσεις ασφαλείας οι περιορισμοί και να μην χαθεί το φετινό καλοκαίρι. Το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχουμε φέτος ως χώρα, του χρόνου δεν θα υπάρχει. Ό,τι γίνει τώρα θα είναι επένδυση για το επόμενο καλοκαίρι» σχολιάζει μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Γιώργος Βήλος, γενικός διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport Greece.

Τι περιλαμβάνουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Το υγειονομικό πρωτόκολλο για τα αεροπορικά ταξίδια καθορίζει λεπτομερώς τον τρόπο με το οποίο θα γίνεται το check-in των επιβατών, αλλά και τις διαδικασίες εντός αεροσκάφους, όπως τα μέτρα ατομικής προστασίας, η ύπαρξη κενών θέσεων μεταξύ των επιβατών, η προσφορά μόνο συσκευασμένων γευμάτων. Ακόμη, θα προβλέπει εάν απαιτείται το λεγόμενο υγειονομικό διαβατήριο ή αν όποιος πρόκειται να ταξιδέψει θα πρέπει να έχει κάνει διαγνωστικό τεστ 24 ώρες πριν την πτήση.

Με επιστολή τους προς τον αρμόδιο Επίτροπο Τιερί Μπρετόν, οι τουριστικοί Σύνδεσμοι Ελλάδας, Γερμανίας, Ιταλίας και Νορβηγίας, διατύπωσαν το αίτημα για ένα κοινό ευρωπαϊκό υγειονομικό πρωτόκολλο, για όλη την αλυσίδα των ταξιδίων και του τουρισμού.

Στο τραπέζι και οι διακρατικές συμφωνίες

Υπάρχουν φωνές όμως που προτείνουν στις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος, η χώρα μας να προχωρήσει άμεσα στην κατάρτηση δικών της υγειονομικών πρωτοκόλλων και τη σύναψη διακρατικών συμφωνιών. Ήδη ορισμένα κράτη μέλη προχωρούν σε αυτό το μονοπάτι, ενώ έχουν συναφθεί και διακρατικές συμφωνίες, όπως μεταξύ Βουλγαρίας και Βρετανίας.

Η χώρα μας αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, δια του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή, να ζητήσει την άμεση κατάρτιση ενιαίου υγειονομικού πρωτοκόλλου για όλα τα κράτη μέλη στην αυριανή τηλεδιάσκεψη με τους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Πάντως, ο υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στο Bloomberg, αν και τάχθηκε υπέρ των ενιαίων μέτρων, άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο διακρατικών συμφωνιών, μιλώντας για τη διασφάλιση της υγείας ντόπιων και τουριστών. «Ελπίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιδείξει την απαιτούμενη ηγετική ικανότητα, ώστε να επισπεύσει τις συνομιλίες και τις συμφωνίες, αλλά ακόμα και αν αυτό δεν συμβεί, είμαστε πρόθυμοι να καθιερώσουμε τους δικούς μας κανόνες και φυσικά να προσπαθήσουμε να συμφωνήσουμε επ’ αυτών με τις χώρες από τις οποίες έχουμε επισκέπτες, και άλλες χώρες πέραν της ΕΕ» είπε χαρακτηριστικά.

Στην τηλεδιάσκεψη υπό τον υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη, συμμετείχαν ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Ακης Σκέρτσος, οι κ.κ. Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλεξάντερ Τσίνελ και Γιώργος Βήλος από τη Fraport Greece, Γιάννης Παράσχης από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, Παναγιώτης Αρκουμανέας, πρόεδρος του ΕΟΔΥ και ο καθηγητής κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Πηγή