Οι άνδρες που παίρνουν συμπληρώματα ιχθυελαίων με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, έχουν μεγαλύτερη ποσότητα και ποιότητα σπέρματος, γεγονός που τους βοηθά στη γονιμότητα τους και αυξάνει την πιθανότητα να γίνουν μπαμπάδες, σύμφωνα με μια νέα δανική επιστημονική έρευνα, η οποία έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενες μελέτες που είχαν δώσει παρόμοιες ενδείξεις.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια δημόσιας υγείας και περιβαλλοντικής ιατρικής Τίνα Κολντ Γιένσεν του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA Network Open (Journal of American Medical Association), ανέλυσαν στοιχεία για 1.679 νέους άνδρες, από τους οποίους οι 98 ελάμβαναν συμπληρώματα ιχθυελαίων επί τρεις μήνες, ενώ οι 53 για πάνω από έξι μήνες.

Διαπιστώθηκε ότι, σε σχέση με όσους δεν έπαιρναν καθόλου έξτρα ωμέγα-3, όσοι τα έπαιρναν για τρεις μήνες, είχαν όγκο σπέρματος και αριθμό σπερματοζωαρίων έως ένα τρίτο μεγαλύτερο (μέση αύξηση 0,38 mL), ενώ όσοι τα έπαιρναν για περισσότερο από ένα εξάμηνο, είχαν όγκο σπέρματος σχεδόν κατά τα δύο τρίτα μεγαλύτερο (μέση αύξηση 0,64 mL). Ακόμη οι τελευταίοι είχαν ελαφρώς μεγαλύτερο επίπεδο ελεύθερης τεστοστερόνης στον οργανισμό τους (κατά 1%), καθώς επίσης ελαφρώς μεγαλύτερο μέγεθος όρχεων (κατά 0,8 έως 1,5 mL) και υψηλότερα επίπεδα δύο ορμονών που βοηθούν στην ανδρική γονιμότητα.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι ενώ όλοι οι άνδρες μπορούν να ωφεληθούν από τα ωμέγα-3, το μεγαλύτερο όφελος έχουν εκείνοι με υπογονιμότητα, λόγω της κακής ποιότητας σπέρματος. Άλλα συμπληρώματα, όπως του ψευδαργύρου και του φυλλικού οξέος, δεν φαίνεται να βοηθούν στη γονιμότητα όπως τα ωμέγα-3.

Πάντως η σχέση ιχθυελαίων-γονιμότητας πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω, μέσω όχι απλώς μιας μελέτης παρατήρησης όπως η δανική, αλλά μέσω τυχαιοποιημένης και ελεγχόμενης με πλασίμπο κλινικής μελέτης, για να επιβεβαιωθεί ότι όντως τα ωμέγα-3 επιδρούν άμεσα στη γονιμότητα. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνδρες, εκτός από συμπληρώματα ιχθυελαίων, μπορούν να τρώνε περισσότερα ψάρια για να τονώσουν τη γονιμότητά τους.

Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την ποσότητα και ποιότητα του σπέρματος, όπως η ρύπανση του περιβάλλοντος, το κάπνισμα, το αλκοόλ, η έλλειψη σωματικής άσκησης, το στρες, η κακή διατροφή κ.α.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή