Αν χρησιμοποιείτε ανεμιστήρες για να αντιμετωπίσετε τη ζέστη, φροντίστε να πίνετε άφθονο νερό, διότι μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες να εκδηλώσετε θερμοπληξία.

Αν χρησιμοποιείτε ανεμιστήρες για να αντιμετωπίσετε τη ζέστη, φροντίστε να πίνετε άφθονο νερό. Γιατί; Διότι αν η ατμόσφαιρα δεν έχει αρκετή υγρασία, μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες να εκδηλώσετε θερμοπληξία, η οποία είναι μία απειλητική για τη ζωή κατάσταση.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης, στην οποία επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ εξέτασαν εάν μπορούν οι ανεμιστήρες να μας δροσίσουν σε περίπτωση καύσωνα.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν τη μελέτη τους στο Εργαστήριο Θερμικής Εργονομικής του πανεπιστημίου, όπου δημιούργησαν δύο διαφορετικές συνθήκες καύσωνα:

  • Η μία ήταν θερμοκρασία 56 βαθμών Κελσίου με υψηλά επίπεδα υγρασίας
  • Η δεύτερη ήταν θερμοκρασία 46 βαθμών Κελσίου, με χαμηλή υγρασία (ξηρός αέρας)

Οι επιστήμονες εξέθεσαν επί δύο ώρες στους «καύσωνες» ομάδα 12 νεαρών, υγιών ανδρών. Ως μοναδικό μέσο δροσίσματος οι εθελοντές είχαν ηλεκτρικούς ανεμιστήρες.

Στόχος της μελέτης ήταν να καταγραφούν οι επιδράσεις που έχουν οι ανεμιστήρες:

  • Στην εσωτερική σωματική θερμοκρασία
  • Στην καρδιαγγειακή καταπόνηση (καρδιακός παλμός και αρτηριακή πίεση)
  • Στον κίνδυνο αφυδάτωσης (με βάση τον βαθμό της εφίδρωσης)
  • Στο επίπεδο της δυσφορίας λόγω ζέστης

Όπως έδειξαν τα στοιχεία που συνέλεξαν, σε θερμοκρασία 56ο C και υψηλή υγρασία, οι ανεμιστήρες μείωναν αποτελεσματικά την εσωτερική σωματική θερμοκρασία. Ελάττωναν επίσης την καρδιαγγειακή καταπόνηση και το επίπεδο της δυσφορίας λόγω ζέστης.

Όταν, όμως, η θερμοκρασία ήταν 46ο C και η υγρασία χαμηλή, οι ανεμιστήρες επιδείνωναν και τις τέσσερις παραμέτρους της υγείας. Με άλλα λόγια, αύξαναν τον κίνδυνο θερμοπληξίας.

Πως μας επηρεάζουν οι ανεμιστήρες

Οι επιστήμονες λένε πως οι ανεμιστήρες μπορεί να μας κάνουν να αισθανόμαστε πιο δροσερά, αλλά αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό πλασματικό.

«Όταν η περιβαλλοντική θερμοκρασία υπερβαίνει τους 35-40 βαθμούς, ο ανεμιστήρας ωθεί με δύναμη πάνω μας αέρα ο οποίος είναι πιο θερμός απ’ ό,τι το ανθρώπινο σώμα», εξήγησε ο Dr Mike Clarke, καθηγητής στο Τμήμα Μεθοδολογίας του Πανεπιστημίου Queen’s, στο Μπέλφαστ, ο οποίος έχει μελετήσει εκτενώς τις επιδράσεις των ανεμιστήρων στην υγεία.«Με άλλα λόγια, μας εκθέτει σε θερμό αέρα και αυτό αυξάνει την εσωτερική θερμοκρασία μας».

Γιατί όμως αισθανόμαστε πιο δροσεροί; Διότι οι ανεμιστήρες επιταχύνουν την εξάτμιση του ιδρώτα, πρόσθεσε. Έτσι, όμως, χάνει το σώμα μας πιο γρήγορα νερό και αν δεν το αναπληρώσουμε, υπάρχει κίνδυνος αφυδάτωσης. Και η αφυδάτωση μπορεί εύκολα να μας οδηγήσει στην θερμοπληξία.

«Είναι το ίδιο φαινόμενο που συμβαίνει με τους φούρνους που λειτουργούν με αέρα», είπε παραστατικά. «Ανάβουμε τον αέρα για να ψηθεί πιο γρήγορα το φαγητό. Το ίδιο συμβαίνει με εμάς όταν έχει καύσωνα σε συνδυασμό με ξηρασία και ανάψουμε τον ανεμιστήρα».

Όταν όμως η υγρασία στο περιβάλλον είναι αυξημένη, οι ανεμιστήρες ωθούν πάνω μας πιο δροσερό αέρα (λειτουργούν σαν να είναι air cooler).

Τι να προσέξετε

Οι ανεμιστήρες είναι ένας φθηνός τρόπος για να αντέξουμε τη ζέστη, η οποία λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι πιο συχνή και πιο έντονη. Πρέπει όμως να ξέρουμε πώς να τους χρησιμοποιούμε σωστά και να μην επαναπαυόμαστε.

Φροντίστε λοιπόν να καταναλώνετε συνεχώς υγρά, ακόμα και αν δεν διψάτε, όση ώρα εκτίθεστε στον ανεμιστήρα. Και να έχετε το νου σας στα συμπτώματα της θερμοπληξίας, συνιστούν οι ειδικοί.

Τέτοια συμπτώματα είναι η ναυτία, οι μυϊκές κράμπες και ο πονοκέφαλος.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Annals of Internal Medicine.

Πηγή