Ανεξέλεγκτη για πέμπτη μέρα παραμένει η πυρκαγιά στο νησί της Ρόδου παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών.

Η κατάσταση θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρή λόγω και των ανέμων που πνέουν στην περιοχή οι οποίοι δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης. Το βασικό μέτωπο βρίσκεται στην περιοχή Λαέρμων και Λάρδου.

Στο σημείο επιχειρούν 173 πυροσβέστες, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα, 5 ελικόπτερα, 3 αεροσκάφη και 31 Σλοβάκοι με 5 οχήματα.

Για προληπτικούς λόγους νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου αποφασίστηκε η εκκένωση των χωριών Λάρδου, Πυλώνας και της κοινότητας Ασκληπιειού και της περιοχής Κιοτάρι από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Σχετικό μήνυμα έφτασε στα κινητά των κατοίκων από το 112 και τους κατευθύνει προς την περιοχή Γεννάδι.

Οι κάτοικοι των χωριών που εκκενώθηκαν συγκεντρώνονται σε δύο σημεία στο σχολικό συγκρότημα Αρχαγγέλου (2ο Δημοτικό Σχολείο Αρχαγγέλου, Γυμνάσιο και Λύκειο) και στο Κλειστό Γυμναστήριο Καλλιθέας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μεγάλο μέρος του νησιού είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στο πλαίσιο προγραμματισμένων διακοπών ρεύματος, αφού για λόγους προστασίας έχει τεθεί εκτός λειτουργίας το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο.

Η μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς δίνεται και με ρίψεις νερού και από πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Στις εγκαταστάσεις τριών ξενοδοχείων στο Κιοτάρι έφθασε η φωτιά

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τρεις ξενοδοχειακές μονάδες που βρίσκονται στην περιοχή Κιοτάρι της νότιας Ρόδου έχουν υποστεί ζημιές από τη φωτιά, που εξακολουθεί να καίει στη Ρόδο.

Τα ξενοδοχεία εκκενώθηκαν νωρίτερα από τους τουρίστες που διέμεναν σε αυτά και γίνεται προσπάθεια για να μην επεκταθεί η φωτιά.

Σύμφωνα με το Forecast Weather, το Λιμενικό εκκενώνει τουρίστες από τη θάλασσα. «Από την θάλασσα εκκενώνει το Λιμενικό τουρίστες και όποιον άλλον μπορεί η κατάσταση δυστυχώς είναι δραματική και η μόνη προτεραιότητα είναι πλέον οι ανθρώπινες ζωές. Οι Πυροσβέστες δίνουν μάχες στα ξενοδοχεία ώστε να προχωρήσουν οι εκκενώσεις και να μην προχωρήσει η φωτιά σε παραθαλάσσιες εγκαταστάσεις».

Έκκληση της Πυροσβεστικής

Σε κατάσταση συναγερμού τίθεται ο μηχανισμός για Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Μαγνησία, Λάρισα, Αργολίδα, Κορινθία, Μεσσηνία, περιοχές της Αχαΐας, περιοχές της Ηλείας και στα νησιά της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου, καθώς σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδει καθημερινά η ΓΓΠΠ για αύριο, Κυριακή 23 Ιουλίου, προβλέπεται ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορίας κινδύνου 5) στις παραπάνω περιοχές, όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Γιάννης Αρτοποιός.

«Αυτή η ακραία κατάσταση που βιώνουμε θα ευνοήσει ακόμη περισσότερο την εκδήλωση και εξάπλωση των δασικών πυρκαγιών», υπογράμμισε ο κ. Αρτοποιός και προσέθεσε:

«Βρισκόμαστε εδώ και δύο εβδομάδες σε συνθήκες παρατεταμένου καύσωνα και αναμένεται τα φαινόμενα αυτά να ενταθούν τις επόμενες τρεις ημέρες. Τα χαρακτηριστικά τους θα είναι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που θα φτάσουν τους 45 βαθμούς Κελσίου, πολύ χαμηλά ποσοστά υγρασίας κάτω από 15% και, τέλος, σημαντική ενίσχυση των ανέμων, σύμφωνα και με τις προγνώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας».

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με κατεπείγον έγγραφό της, απευθύνει έκκληση προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας, προκειμένου να θέσουν το προσωπικό τους και τα μέσα τα οποία διαθέτουν στη μέγιστη δυνατή ετοιμότητα.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει:

1.Να συγκαλέσουν τα περιφερειακά και τα τοπικά όργανα Πολιτικής Προστασίας για τη διασφάλιση του συντονισμού μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, ΓΕΕΘΑ, Λιμενικό Σώμα, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, ΕΚΑΒ και δασικές υπηρεσίες).

2.Να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στους τομείς αρμοδιότητάς τους με βάση τις τοπικές ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.

3.Να ενημερώνουν και αυτοί τους πολίτες σε ό,τι αφορά την απαγόρευση εκτέλεσης θερμών εργασιών όπως κάπνισμα μελισσιών, χρήση τροχού, ηλεκτροκολλήσεις και οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει την εκδήλωση πυρκαγιών.

4.Να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν έκτακτες ανάγκες και συνέπειες από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών.

5.Να διασφαλίσουν την απαγόρευση εισόδου και διέλευσης πολιτών σε περιοχές Natura, δάση, άλση και πάρκα από τη στιγμή που ο δείκτης επικινδυνότητας είναι κατηγορίας 3, 4 και 5.



Πηγή