Τελευταίο περιστατικό αυτό στη Θεσσαλονίκη, όπου οι Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη 5 ανήλικων κοριτσιών και 7 γονέων, για την επίθεση και τον ξυλοδαρμό συμμαθήτριάς τους, συμβάν που βιντεοσκοπήθηκε και αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Βλέπουμε αύξηση των περιστατικών»

«Αυτό δεν έχει φύλο, βλέπουμε πολλές φορές ότι τα κορίτσια έχουν και ηγετικούς ρόλους μέσα σε συμμορίες, επιτίθενται σε άλλα κορίτσια, βιντεοσκοπούν και ανεβάζουν στα social media», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων Ν/Α Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης.

«Ασκήθηκε δίωξη για σωματικές βλάβες και για τον νόμο για τα προσωπικά δεδομένα. Βλέπουμε μια αύξηση αυτών των περιστατικών και η αστυνομία πώς μπορεί να τα αντιμετωπίσει; Με την εμφανή αστυνόμευση και τελευταία οι εντολές που δίνονται στους αστυνομικούς είναι να πλησιάζουν τα παιδιά εκεί που συχνάζουν. Όχι απλώς να φαίνονται εκεί αλλά να τα προσεγγίζουν και να τους μιλάνε και να τα ακούν. Προσπαθεί με αυτήν την προσέγγιση η αστυνομία να αντιμετωπίσει πλέον το ζήτημα, που δεν αντιμετωπίζεται όμως μόνο από την αστυνομία, αλλά από το σχολείο και την οικογένεια».

Όπως λέει ο ίδιος:

«Το τραγικό δεν είναι ότι αυξάνονται οι αριθμοί των περιστατικών. Αυξάνονται και οι αριθμοί των παιδιών που χαμηλώνει η ηλικία τους. Είναι παιδιά».

Τοποθετούμενη για το θέμα, η λέκτορας εγκληματολογίας και διευθύντρια του CSI INSTITUTE, Κέλλυ Ιωάννου, σημειώνει:

«Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι ο μιμητισμός δεν έχει αιτιώδη σχέση με την αναπαραγωγή της βίας αλλά μπορεί να έχει υψηλό βαθμό συσχέτισης, που σημαίνει ότι ένα παιδί το οποίο προέρχεται από δυσλειτουργικό περιβάλλον, δεν έχει μάθει να αντιμετωπίζει τα δυσάρεστα συναισθήματά του, δεν υπάρχει καμία μέριμνα από το σχολείο και βλέπει παντού γύρω του τη βία, τότε έχει υψηλότερες πιθανότητες να εκδηλώσει μια βίαιη συμπεριφορά. Δεν αρκεί όμως να δω κάτι και αμέσως να γίνω βίαιος».

Η ίδια λέει πως:

«Οι γονείς σήμερα δίνουν τα πάντα στα παιδιά τους για να μην τους λείψει τίποτα και στο τέλος τους λείπουν οι ίδιοι».


Πηγή