Μετά το κλείσιμο των συνόρων και την απαγόρευση μετακίνησης στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού, ξεκίνησε σήμερα το εποχιακό ταξίδι των εργαζομένων στην Ελλάδα, οι οποίοι κατάφεραν να διασχίσουν την Κακαβιά.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση παρέτεινε έως τις 15 Ιουνίου το κλείσιμο των συνόρων με την Αλβανία.

Μέχρι τις 15 Ιουνίου, μόνο οι Αλβανοί πολίτες στην Ελλάδα θα επιτρέπεται να διέρχονται τα σύνορα προς την Αλβανία για τουριστικούς λόγους (90 ημέρες) και μόνο Έλληνες ή Αλβανοί πολίτες με άδεια παραμονής στην Ελλάδα θα επιτρέπεται να διέρχονται στην Ελλάδα.

Επίσης, μόνο εποχιακοί υπάλληλοι που έχουν λάβει σύμβαση εργασίας από τους εργοδότες τους, που έχουν μετατραπεί σε άδεια διαμονής, θα επιτρέπεται να ταξιδεύουν στην Ελλάδα. Αυτή η κατηγορία θα ταξιδέψει μόνο σε περιπτώσεις όπου έχει εγκριθεί ειδική άδεια διαμονής.

«Έρχομαι από το Δυρράχιο. Υπέγραψα συμβόλαιο για 3 μήνες» λέει στο Top Channel ένας αλβανός εργάτης που βρέθηκε στα σύνορα της Κακαβιάς για να περάσει στην Ελλάδα.

«Θα πληρώνομαι 30 ευρώ την ημέρα» αναφέρει. «Στην Αλβανία δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας» ενώ όσον αφορά τον κοροναϊό απαντάει πως «δεν φοβάται καθόλου».

Κάποιοι αντιμετώπισαν προβλήματα

Η διαδικασία εξακρίβωσης διαρκεί σχεδόν διπλάσιο χρόνο σε σχέση με μια κανονική κατάσταση, καθώς οι συμβάσεις εργασίας ελέγχονται λεπτομερώς, ενώ μπορεί να βρεθούν και ανακρίβειες, ενώ τη διαδικασία καθυστερούν και μέτρα ασφαλείας για τις μάσκες και τα γάντια.

Ένα μέρος των μεταναστών αναγκάστηκε να επιστρέψει, επειδή στην εξακρίβωση στοιχείων τους διευκρινίστηκε ότι έπρεπε να διασχίσουν το σημείο διέλευσης της Καπεστίτσα Κορυτσάς.

Ωστόσο το Σάββατο κατάφεραν να διασχίσουν τα σύνορα πάνω από 200 μετανάστες -οι περισσότεροι από αυτούς εποχικά εργαζόμενοι- από το πρωί έως το μεσημέρι της ίδιας μέρας.

Χιλιάδες εργάτες γης από την Αλβανία

Ρεπορτάζ το in.gr είχε αποκαλύψει σχέδιο μεταξύ των δύο κυβερνήσεων να ανοίξουν τα σύνορα Ελλάδας – Αλβανίας προκειμένου να έρθουν χιλιάδες εργάτες γης.

Η τεράστια ανάγκη για εργατικά χέρια στα ελληνικά χωράφια, προκειμένου να μαζέψουν την παραγωγή και να κάνουν κι άλλες αγροτικές εργασίες, είναι περισσότερο εμφανής από ποτέ.

Αγροτικοί συνεταιρισμοί από όλη την Ελλάδα ζητούν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να βρει στο μείζον αυτό πρόβλημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στο νομό Ημαθείας υπάρχει ανάγκη για 7.000 εργάτες γης προκειμένου να μαζέψουν τα ροδάκινα τα οποία ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο.

Η λύση που προκρίνεται είναι να γίνει «εισαγωγή» εργατών από την Αλβανία για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, όλοι οι εργάτες θα τηρούν αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και θα περνούν από έλεγχο στα σύνορα προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν κοροναϊό.

Πηγή