Ανοιξε πριν από λίγο το βιβλίο προσφορών για την έκδοση 15ετούς ομολόγου. Είναι η πρώτη φορά που βγαίνει η Ελλάδα στις αγορές με ομόλογο που η λήξη του ξεπερνάει το 2032, έτος που λήγουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.
Στόχος, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η άντληση ποσού 2 με 2,5 δισ. ευρώ, ενώ το αρχικό επιτόκιο τοποθετείται κοντά στο 2%.
Οι τράπεζες-ανάδοχοι της έκδοσης είναι οις Barclays, BNP Paribas, BofA, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη εκτίμηση για το αρχικό επιτόκιο διαμορφώνεται περίπου στις 165 μονάδες βάσης, υψηλότερα από το mid swap (23 μ.β.) συν 0,125% (που είναι το premium της νέας έκδοσης), δηλαδή κοντά στο 1,9%, ένα επίπεδο που θεωρείται εξαιρετικά «καλό νέο» καθώς δεν θα «σπρώξει» το μέσο επιτόκιο δανεισμού της χώρας πάνω από το 1,9% έτσι ώστε –όπως έχει διαμηνύσει ο ESM– να μπορέσει να προχωρήσει η Ελλάδα σε μια δεύτερη αποπληρωμή του ΔΝΤ φέτος.
Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) δεν θα μπορούσε να βρει πιο ευνοϊκή συγκυρία από την τρέχουσα για την έκδοση ενός τίτλου-ορόσημο για τις προοπτικές της Ελλάδας αλλά και των ελληνικών τραπεζών. Εκτός του ούριου ανέμου που έφερε η Fitch στην αγορά μετά και την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας στο «ΒΒ» και δύο μόλις βαθμίδες μακριά από το επίπεδο της «επενδυτικής βαθμίδας», περιορίζοντας σημαντικά τον δρόμο που πρέπει να διανύσει η χώρα έως αυτόν τον «σταθμό», οι παράγοντες «Ιταλία» και «Κίνα» λειτουργούν επίσης απόλυτα υποστηρικτικά για τη διάθεση των επενδυτών απέναντι στους ελληνικούς τίτλους, οι οποίοι πλέον έχουν αποκτήσει χαρακτηριστικά «ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου»