Η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια είναι στην αιχμή της αντιπαράθεσης, αφού αποτελεί βραχνά για τα ελληνικά νοικοκυριά που καλούνται να πληρώνουν βασικά προϊόντα σε υψηλότερες τιμές από άλλες χώρες της ΕΕ.

«Η κυβέρνηση κάνει κινήσεις»

«Η κυβέρνηση κάνει κινήσεις οι οποίες είναι για να βοηθήσουν την ελληνική οικονομία, την αγοραστική δύναμη που τόσο έχει χτυπηθεί. Τα τελευταία 5 χρόνια η κυβέρνησή μας έχει καταφέρει να ανεβάσει την εικόνα της Ελλάδας», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ, Δημήτρης Κατσαούνης.

«Η αλλαγή μιας οικονομικής κατάστασης παίρνει χρόνο και γίνεται με μια συγκεκριμένη σειρά. Πρέπει πρώτα να αναπτυχθεί η εμπιστοσύνη στη χώρα, να έρθουν οι επενδύσεις και μετά να δημιουργηθούν δουλειές. Νομίζω ότι είμαστε στον σωστό δρόμο», συμπληρώνει.

Όπως λέει ο ίδιος, η κυβέρνηση, αυτήν την περίοδο, προσπαθεί να «πολεμήσει» την ακρίβεια στα τρόφιμα, «με πολλούς τρόπους».

«Ο ένας είναι με το ‘Καλάθι του Νοικοκυριού’, ο δεύτερος με τον ‘e-katanaloti’. Η κυβέρνηση έχει κάνει ενέργειες οι οποίες δεν υπάρχουν στο εξωτερικό προκειμένου να βοηθήσει αυτήν την κατάσταση. Οι ενέργειες αυτές πρέπει να είναι αποτελεσματικές με τη βοήθεια του κόσμου. Αν ο κόσμος αρχίσει και τις ακολουθεί και παρακολουθεί αυτό που προσπαθεί η κυβέρνηση να κάνει, νομίζω ότι θα είναι αποτελεσματικές».

«Το όραμα του κ. Μητσοτάκη είναι να κάνουμε πρωταθλητισμό με τη Βουλγαρία»

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Σαρακιώτης, σημειώνει:

«Η αγοραστική μας δύναμη είναι προτελευταία στην Ευρώπη και συναγωνιζόμαστε τη Βουλγαρία. Αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης, να κάνουμε πρωταθλητισμό με τη Βουλγαρία, αυτό είναι το όραμα του κ. Μητσοτάκη. Άκουσα για μέτρα, το ‘Καλάθι του Νοικοκυριού’ δεν κόστισε τίποτα στην κυβέρνηση, έβαλαν ένα ταμπελάκι στα σουπερμάρκετ. Για να φτάσουμε στον καταναλωτή πρέπει να δούμε τον πρωτογενή τομέα. Η χώρα μας, αυτήν την στιγμή, είναι η μοναδική χώρα στην ΕΕ που ο οργανισμός πληρωμών ελέγχεται, ο ΟΠΕΚΕΠΕ».

Όπως λέει ο ίδιος και απαντώντας στην ερώτηση πού θα βρεθούν τα χρήματα για την επαναφορά 13ου και 14ου μισθού που βάζει στο τραπέζι ο ΣΥΡΙΖΑ:

«Από τη φορολόγηση των υπερκερδών διυλιστηρίων, των εταιριών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και των τραπεζών, κάτι το οποίο έχει προτείνει εδώ και ενάμιση χρόνο η ΕΕ και η κυβέρνηση κωφεύει και δεν το υλοποιεί. Γιατί δεν προχωράει η κυβέρνηση στη φορολόγηση των υπερκερδών αυτών των συγκεκριμενών εταιριών; Γιατί υπάρχει άρρητη σχέση της κυβέρνησης με αυτούς τους 4 – 5 μεγάλους επιχειρηματίες».

«Συμβολική η επιστολή Μητσοτάκη στη Φον Ντερ Λάιεν»

Από την πλευρά του, ο νυν και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Παπανδρέου, αναφέρει:

«Πρέπει να αυξηθεί το εισόδημα και εκεί που υπάρχει ένα πρόβλημα είναι η διανομή του Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο έχει πάει σε συγκεκριμένες εταιρίες, καλώς ή κακώς, ίσως επειδή είναι πιο φθηνές να παράξουν την ενέργεια. Εμείς προτείνουμε ενεργειακή δημοκρατία».

«Το θέμα είναι αν μιλήσεις με τους εμπόρους και με το κατώτερο μέρος της κοινωνίας το οποίο στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, θεωρητικά όλα τα κόμματα το στηρίζουν, θα έπρεπε το Ταμείο Ανάκαμψης να πάει και πιο κάτω, να διανεμηθεί καλύτερα», συμπληρώνει.

Για την επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρόεδρο της Κομισιόν σχετικά με τις πρακτικές των πολυεθνικών εταιριών, είπε:

«Είναι συμβολικό. Αν θέλουμε να σηκώσουμε το θέμα, θέλει μια ομαδική προσπάθεια και θέλει αυτό το γράμμα να συμπληρωθεί με ίσως 50 – 100 σελίδες για πρακτικές. Πιστεύω ότι κάποια θέματα είναι εθνικά».


Πηγή