Ο κ. Ζαμπούκας μίλησε για τις ευρωεκλογές και για τα ελληνοτουρκικά.

«Η πολιτική της Τουρκίας είναι ξεκάθαρη. Το πώς θα το χειριστεί ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι αυτό που θα μας δώσει και το καθαρό αποτέλεσμα σε αυτό που επιθυμούμε εμείς ως αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας θα πρέπει να έχει ξεκάθαρους στόχους, και να τους πετυχαίνει έναν έναν. Η Τουρκία είναι αυτή που είναι δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες. Το πώς θα το χειριστεί ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι αυτό που θα μας δώσει το αποτέλεσμα, που επιθυμούμε εμείς ως αποτέλεσμα. Πρέπει να δοθεί μια εμφατική προσδοκία στο ότι από εδώ και πέρα δεν θα έχουμε αντεγκλήσεις, ή προβλήματα στο Αιγαίο. Ελπίζω κάποια στιγμή να έχουμε μια υπογραφή ενός μνημονίου όπου μας κατοχυρώνει σε διαφορά εθνικά ζητήματα που έχουν σχέση με την Τουρκία», είπε αρχικά.

«Για το κυπριακό ή άλλο ζήτημα που προκαλεί προβλήματα μεταξύ δύο χωρών, πρέπει να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα κάποια στιγμή. Η συνάντηση αποσκοπεί στην ευόδωση ενός καλού κλίματος. Αυτό που έκανε η Τουρκία με την Μονή δεν είναι μόνο ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο γι’ αυτό και παρεμβαίνει και η UNESCO. Είναι θέμα το πώς αντιμετωπίζει η παγκόσμια κοινότητα την Τουρκία», τόνισε ο κ. Ζαμπούκας.

Η κ. Κοροβέση υπογράμμισε πως, «δεν πιστεύω πως υπάρχει κάποιο lifestyle στην πολιτική που εφαρμόζει ο αρχηγός μας, γιατί είναι πολλά και κρίσιμα τα διακυβεύματα. Παρόλο που υπάρχει μια ευρωκάλπη μπροστά μας, τα ζητήματα της ακρίβειας κατακλύζουν τον δημόσιο διάλογο. Δεν έχω συναντήσει πολλούς ανθρώπους που να λένε ότι τους αρκεί ο μισθός τους για να βγάλουν τον μήνα. ως ΣΥΡΙΖΑ ερχόμαστε και λέμε ότι θέλουμε ένα ολιστικό πρόγραμμα για την αντιμετώπισης της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, μηδενισμό του ΦΠΑ και να μη βλέπουμε καλάθια του νονού και του νοικοκυριού. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μοναδικό κόμμα που έχει καταθέσει ευρωδιακήρυξη. Είναι 10 σημεία τα οποία θέλουμε να υλοποιήσουμε στην ευρωβουλή και πιάνουν ένα ευρύ φάσμα, πχ για την άνοδο της ακροδεξιάς, μία κοινωνική Ευρώπη, ζητήματα βιώσιμης ανάπτυξης και Ευρώπη αλληλέγγυα».

Ο κ. Δημόπουλος επεσήμανε πως, «υπάρχουν περιπτώσεις που μας ποινικοποιούν τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να καλυφθούν αστοχίες και λάθη της κυβέρνησης. H ΕΕ κάνει πολλά βήματα και για την κλιματική κρίση αντιθέτως στην Ελλάδα δεν προσαρμόζουμε αυτές τις πολιτικές στα δικά μας χαρακτηριστικά. Τις φυσικές καταστροφές δεν τις συζητάμε, παρά μόνο αποσπασματικά πχ την φωτιά στην Δαδιά. Οι πολίτες έχουν την δύναμη στα χέρια τους να αποφασίζουν για τους ανθρώπους που ψηφίζουν μέτρα και δεν τα εφαρμόζουν. Αναφορικά με τις μεγα-πυρκαγιές που θα είναι πολλές φέτος, πρέπει να έχουμε προηγμένα μέσα τεχνολογικά αλλά αυτά θα έρθουν αργότερα».


Πηγή