Στην ατζέντα των δύο πλευρών, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν η κρίση σε Γάζα και Ουκρανία, η ολοκλήρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η ενίσχυση του εμπορίου και των επενδύσεων μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Τουρκίας και φυσικά η πώληση των F-16 στην Τουρκία.

Από τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, συμπεραίνεται πως οι δύο πλευρές «χώρισαν» χωρίς να λάβουν αυτό που επεδίωκαν – ούτε οι ΗΠΑ πήραν μια σίγουρη απάντηση για το «ξεμπλοκάρισμα» της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Άγκυρα, ούτε η Τουρκία έλαβε κάποια δέσμευση για την πώληση των αμερικανικών F-16 στην κυβέρνηση Ερντογάν.

Συνάντηση με Μητσοτάκη

Μετά την επίσκεψή του στην Τουρκία, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ έφτασε στα Χανιά της Κρήτης, όπου τον υποδέχτηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Άντονι Μπλίνκεν έθεσαν επί τάπητος θέματα που άπτονται και στις δύο χώρες.

«Η Ελλάδα, ως συνεπής και αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος, θα λάβει αυτά που έχουν συμφωνηθεί», σημείωσαν κυβερνητικές πηγές μετά τη συνάντηση των δύο αντρών.

Η αναφορά στα συμφωνηθέντα αφορά στην έγκριση της πώλησης των αμερικανικών F-35 στη χώρα μας, ενώ στη διάρκεια της συνάντησης έγινε μια συνολική επισκόπηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και επιβεβαιώθηκε ότι στο πλαίσιο του «εξαιρετικού» τους επιπέδου, «θα υπάρξουν κατά το επόμενο χρονικό διάστημα περαιτέρω θετικά βήματα στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας».

O Κυριάκος Μητσοτάκης αντάλλαξε απόψεις με τον Άντονι Μπλίνκεν για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Συζήτησαν, επίσης, για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ να εκφράζει τις ευχαριστίες του για την στήριξη που παρείχε η Ελλάδα στην Ουκρανία από την πρώτη στιγμή.

Συζητήθηκε ακόμη η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο.


Πηγή