Οι άνθρωποι είμαστε κάπως χαζοί ορισμένες φορές. Εντάξει, εφηύραμε τον τροχό και το Διαδίκτυο και πουλάμε το ψωμί σε φέτες, αλλά υπάρχουν μερικά πραγματικά βασικά πράγματα που δεν καταλαβαίνουμε.
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί το ποδήλατό σας παραμένει όρθιο; Γιατί η αναισθησία σε βγάζει νοκ άουτ; Πώς γουργουρίζουν οι γάτες; Το ίδιο αναρωτιούνται πολλοί σαν εσάς και κανείς δεν έχει απάντηση.
Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά σε μερικά από τα περίεργα πράγματα, που η επιστήμη δεν έχει εξηγήσει ακριβώς ακόμα. Κάποια από αυτά μπορεί να σας εκπλήξουν..
Γιατί η αναισθησία σε βγάζει νοκ άουτ;
Εάν έχετε υποβληθεί σε εγχείρηση, πιθανότατα έχετε υποστεί κάποια μορφή αναισθησίας. Μπορεί να ήταν τοπική εφαρμογή, για να μουδιάσει ένα μέρος του σώματός σας, ή γενική αναισθησία, για να… κοιμηθεί ολόκληρο το σώμα σας.
Το παράξενο, όμως, είναι ότι οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό. Τα τοπικά αναισθητικά γίνονται με ένεση ενός φαρμάκου ή τη χρήση ενός σπρέι για να μουδιάσει μια περιοχή. Τα γενικά αναισθητικά συχνά περιλαμβάνουν την ένεση ενός φαρμάκου όπως η προποφόλη ή το ισοφλουράνιο για να χάσετε τις αισθήσεις σας.
Γνωρίζουμε ότι τα αναισθητικά σταματούν τα νεύρα στο σώμα να στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο. Αλλά το πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό, δεν το έχουμε εξακριβώσει. Προκαλούν αναισθησία ακόμη και σε φυτά!
“Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν ξέρει”, αναφέρεται στο New Scientist σε ένα άρθρο του 2011. Όμως, πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι ίσως πλησιάζουμε σε μια σαφή απάντηση.
Πώς γουργουρίζουν οι γάτες;
Οι γάτες γουργουρίζουν για πολλούς λόγους. Γουργουρίζουν όταν είναι ευχαριστημένες, ικανοποιημένες, ή ακόμα και όταν είναι υπό πίεση. Αλλά ΓΙΑΤΙ γουργουρίζουν; Αυτό είναι άλλο θέμα.
Κανείς δεν είναι σίγουρος τι προκαλεί τον θόρυβο του γουργουρίσματος στις γάτες. Δεν υπάρχει κάποιο… όργανο που γουργουρίζει, ή εξειδικευμένο τμήμα του λαιμού της γάτας που να ευθύνεται γι’ αυτόν τον θόρυβο.
Αυτό ακριβώς! Δεν ξέρουμε το πώς οι γάτες είναι σε θέση να διατηρούν έναν τέτοιο θόρυβο για αρκετά λεπτά. Κάποιοι πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν κάποιο είδος νεύρου που ταλαντώνεται και το οποίο εμπλέκεται με τον λάρυγγα, αλλά κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα.
Μπορεί ακόμη και να υπάρχουν κάποια οφέλη για την υγεία τους, αν και αυτό είναι λίγο αμφιλεγόμενο.
Τι προκαλεί το hangover;
Μετά από κάποιο ξέφρενο ξενύχτι, πιθανότατα κάποια στιγμή έχετε βιώσει τον έντονο πονοκέφαλο, το ανακάτεμα και τη ζάλη που συνοδεύουν ένα hangover.
Ίσως φαντάζεστε ότι η επιστήμη θα έχει μια απάντηση για το γιατί νιώθετε τόσο απαίσια. Αλλά δεν έχει!
Η κοινή πεποίθηση για το hangover είναι ότι η αιτία είναι η αφυδάτωση. Αλλά οι μελέτες έχουν βρει λίγες σχέσεις μεταξύ αφυδάτωσης και hangover.
Προς το παρόν, η καλύτερη θεωρία είναι ότι το αλκοόλ παράγει μια τοξική ένωση που ονομάζεται ακεταλδεΰδη ως υποπροϊόν. Αυτή η ουσία μπορεί να προκαλέσει ορισμένα από τα συμπτώματα που σχετίζονται με το hangover. Αλλά δεν είμαστε σίγουροι.
Γιατί ο πάγος γλιστράει;
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να έχει να κάνει με τον πάγο που σχηματίζει ένα υγρό στρώμα νερού στην επιφάνειά του. Η λεπίδα στα πατίνια για πάγο, για παράδειγμα, μπορεί να παράγει αρκετή θερμότητα για να λιώσει τον πάγο και να σχηματίσει αυτό το στρώμα.
Αλλά ο πάγος μπορεί να γλιστράει ακόμα και όταν στέκεστε ακίνητοι, οπότε προφανώς αυτή δεν είναι η όλη απάντηση. Αντίθετα, μπορεί να οφείλεται σε μια «υπερστερεό επίστρωμα” που παράγει μια ηλεκτροστατική δύναμη, η οποία με την σειρά της απωθεί τα αντικείμενα πάνω της.
Πώς μένουν όρθια τα ποδήλατα;
“Όλοι ξέρουν πώς να κάνουν ποδήλατο, αλλά κανείς δεν ξέρει το πώς καταφέρνουμε να κάνουμε ποδήλατο”, είπε σε σχετικό θέμα που δημοσιεύθηκε στο Nature, ο Mont Hubbard, μηχανικός στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Davis.
Αυτό μπορεί να ακούγεται απίστευτο, αλλά είναι αλήθεια. Έχουμε κάποιες ιδέες, αλλά δεν έχουμε ακόμη πλήρη εικόνα. Δεν ξέρουμε το πώς ένα ποδήλατο μπορεί να μείνει όρθιο με ή χωρίς άτομο πάνω του!
Μια πιθανότητα είναι η “θεωρία του γυροσκοπίου”, η οποία λέει ότι ένας περιστρεφόμενος τροχός παράγει μια δύναμη που κρατά το ποδήλατο να τρέχει ευθεία. Μια άλλη θεωρία περιλαμβάνει την επαφή του άξονα διεύθυνσης του τροχού με το έδαφος.
Ενώ και τα δύο βοηθούν το ποδήλατο να παραμείνει σταθερό, δεν εξηγούν πλήρως το πώς τελικά ισορροπεί το ποδήλατο. Το γνωρίζουμε αυτό επειδή οι ερευνητές έχουν κατασκευάσει ποδήλατα που δεν συμμορφώνονται με αυτούς τους κανόνες, αλλά παραμένουν όρθια!
Τι προκαλεί τον στατικό ηλεκτρισμό;
Όταν τρίβεις ένα μπαλόνι στα μαλλιά σας, αυτό “κολλάει” πάνω στο κεφάλι σου. Πώς γίνεται αυτό; «Στατικός ηλεκτρισμός!» δεν είπατε από μέσα σας; ΟΚ, αλλά πώς ακριβώς γίνεται αυτό;
Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρουμε πώς ακριβώς λειτουργεί ο στατικός ηλεκτρισμός. Νομίζαμε ότι επρόκειτο για ανισορροπία στο ηλεκτρικό φορτίο, αλλά στη συνέχεια εμφανίστηκε μια άλλη θεωρία και πρότεινε ότι μπορεί να περιλαμβάνει μεταφορά πραγματικού υλικού.
“Μικροσκοπικά κομμάτια μπαλονιού προσκολλώνται πραγματικά στα μαλλιά, διαταράσσοντας την ηλεκτρική ισορροπία στο μπαλόνι και προκαλώντας αυτή την παράξενη έλξη μεταξύ αυτού και άλλων αντικειμένων σε κάτι που όλοι γνωρίζουμε ως στατικό ηλεκτρισμό”, αναφέρεται στο Popular Science.
Ωστόσο, εάν όντως συμβαίνει αυτό, δεν γνωρίζουμε ακόμα το γιατί ακριβώς συμβαίνει. Μάλιστα, υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε για τον στατικό ηλεκτρισμό.
Είναι το σύμπαν μια… προσομοίωση;
Ο Elon Musk είπε κάποτε ότι είναι πιθανό να ζούμε σε μια προσομοίωση. Δεν είναι ο πρώτος που διατύπωσε αυτή τη θεωρία. Η θεωρία είναι ότι αν η προσομοίωση είναι αρκετά καλή, δεν θα την αναγνωρίζαμε. Κάτι σαν το… Matrix.
Αρκετοί πιστεύουν ότι αυτό όντως μπορεί να συμβαίνει, βασιζόμενοι κυρίως στο γεγονός ότι οι υπολογιστές μας γίνονται όλο και πιο ισχυροί. Οπότε ποιος μπορεί να πει με σιγουριά ότι δεν θα μπορούμε να δημιουργήσουμε το δικό μας μίνι σύμπαν στο μέλλον;
“Αν διατηρηθεί ο τρέχον ρυθμός εξέλιξης της τεχνολογίας, σε μερικές δεκαετίες θα είμαστε μια κοινωνία όπου θα υπάρχουν τεχνητές οντότητες που θα ζουν σε προσομοιώσεις”, δήλωσε ο επιστήμονας της NASA, Rich Terrile στον Guardian.
Πιο πρόσφατα, ωστόσο, μια ομάδα επιστημόνων είπε ότι είχε αποκλείσει αυτήν τη θεωρία, βασικά λόγω της κβαντικής μηχανικής. Επομένως, μπορεί να μην είμαστε ακόμη σε προσομοίωση. Εκτός κι αν αυτό είναι που θέλουν να πιστέψουμε!…
φωτό: iStock
Πηγή