Την τελευταία ημέρα του Απριλίου καταβλήθηκαν φόροι ύψους 750 εκατ. ευρώ από 250 εκατ. που είχε υπολογίσει το οικονομικό επιτελείο.

Η μείωση των εσόδων σε συνδυασμό με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιούργησαν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις το πρώτο δίμηνο του έτους προδιαγράφουν την αρνητική πορεία του προϋπολογισμού για το τρέχον έτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα φορολογικά έσοδα κατέγραψαν τον Απρίλιο μείωση της τάξης του 24%-25%, με τις απώλειες τελικά να περιορίζονται κάτω του 1 δισ. ευρώ. Και αυτό, καθώς την τελευταία ημέρα του Απριλίου καταβλήθηκαν φόροι ύψους 750 εκατ. ευρώ από 250 εκατ. ευρώ που είχε υπολογίσει το οικονομικό επιτελείο. Σημειώνεται ότι οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για μείωση των φορολογικών εσόδων κατά 35% περίπου.

Πάντως, η μείωση των εσόδων που καταγράφεται είναι σημαντική και εάν σε αυτή προστεθούν και τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη του πρώτου διμήνου, τα οποία ξεπέρασαν το 1,5 δισ. ευρώ, τα δεδομένα για τον προϋπολογισμό είναι άκρως ανησυχητικά. Και αυτό καθώς είναι ισχύ οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων μέχρι τα τέλη Αυγούστου, ενώ έχουν «παγώσει» και οι κατασχέσεις από την εφορίες εξαιτίας της πανδημίας.

Η πληρωμή των φόρων, όμως, απλώς αναστέλλεται και η υποχρέωση εξόφλησης θα ξεκινήσει μαζικά στα τέλη Αυγούστου. Διάστημα στο οποίο φορολογούμενοι και επιχειρήσεις θα πρέπει να αποπληρώνουν ταυτόχρονα τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ και τις αναστολές φόρων. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να οδηγήσει σε νέα ευνοϊκή ρύθμιση, προκειμένου να μη διογκωθεί η δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και θα αφορά μόνο τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί από την πανδημία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο, με αποτέλεσμα συνολικά στο δίμηνο να φθάσουν το 1,574 δισ. ευρώ. 

Παλαιό και νέο ληξιπρόθεσμο χρέος διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο στα 106,055 δισ. Ωστόσο, το πρώτο δίμηνο καταβλήθηκαν από τους οφειλέτες 683 εκατ. ευρώ από τις παλαιές οφειλές και 198 εκατ. ευρώ από τις νέες που δημιουργήθηκαν από τις αρχές του έτους. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία:

• Ο συνολικός αριθμός των φορολογουμένων οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ανήλθε σε 3.993.521 παρουσιάζοντας μείωση σε σύγκριση με τον Ιανουάριο κατά περίπου 128.000. Η μείωση αυτή αποδίδεται κατά κύριο λόγο στη ρύθμιση οφειλών με τη νέα πάγια ρύθμιση των 24-48 μηνιαίων δόσεων, καθώς και στην εξόφληση με καθυστέρηση της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ που είχε λήξει τον Ιανουάριο.

• Ο συνολικός αριθμός των φορολογουμένων εναντίον των οποίων έχουν επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης ανήλθε τον Φεβρουάριο στο 1.268.819 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 9.365.

• Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων ανήλθαν τον Φεβρουάριο στα 106,055 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μικρή μείωση 95 εκατ. ευρώ συγκριτικά με τον Ιανουάριο.

kathimerini.gr