Η συμφωνία για τις προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις (ΓΕ), η οποία υπεγράφη ανάμεσα στο Πεκίνο και τις Βρυξέλλες για την πιστοποίηση της προέλευσης προϊόντων, τέθηκε σε ισχύ σήμερα, ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.

Η συμφωνία αφορά 100 ευρωπαϊκά και 100 κινεζικά αγροτοδιατροφικά προϊόντα που θα προστατεύονται από απομιμήσεις και σφετερισμό.

Η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ενωση ξεκίνησαν το 2010 διαπραγματεύσεις για το θέμα. Διήρκεσαν μέχρι το 2019, οπότε ο Φιλ Χόγκαν, τότε ευρωπαίος επίτροπος Γεωργίας, υπέγραψε στο Πεκίνο την συμφωνία, στο περιθώριο επίσκεψης του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στην Κίνα.

Στην συνέχεια, το κείμενο επικυρώθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η συμφωνία βρίσκεται σε ισχύ από την 1η Μαρτίου, αναφέρεται σε σύντομη ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου.

Ανάμεσα στα προστατευόμενα ευρωπαϊκά προϊόντα περιλαμβάνονται το ελληνικό ούζο, η φέτα, το κρασί της Σάμου, οι ελιές και το ελαιόλαδο Λασιθίου Κρήτης και τα προϊόντα τους, οι ελιές Καλαμάτας, η μαστίχα Χίου, το ιρλανδικό ουίσκι, η μπύρα του Μονάχου, η πολωνική βότκα, το πορτογαλικό πόρτο, γαλλικά ισπανικά, ιταλικά τυριά, αλλαντικά και οίνοι.

Από την πλευρά της η Κίνα εξασφαλίζει την προστασία τσαγιών, όπως το διάσημο Pu’er, αλκοολούχων ποτών όπως το Moutai, αρωματικών μανιταριών και άλλων προϊόντων.

Η Κίνα είναι ο δεύτερος προορισμός των εξαγωγών αγροτοδιατροφικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης αντιπροσωπεύουν το 9% του όγκου των εξαγωγών.

πηγή: ΑΠΕ


Πηγή