Την άκρη του νήματος στην απάτη-μαμούθ με θύματα δεκάδες επενδυτές και τζίρους εκατομμυρίων προσπαθούν να βρουν οι Αρχές. Και μπορεί οι δυο βασικοί πρωταγωνιστές της υπόθεσης, και ορκισμένοι εχθροί, να πήραν το δρόμο για τη φυλακή, δεν έγινε το ίδιο και με την κατηγορούμενη στην υπόθεση, κύπρια δικηγόρο σε βάρος της οποίας είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.

Η δικηγόρος εμφανίστηκε αυτοβούλως, ενώπιον της ανακρίτριας και μετά την απολογία της αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση 50.000 ευρώ. Η δικηγόρος η οποία φέρεται να συνεργαζόταν με τον κατηγορούμενο χρηματιστή, φέρεται να αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή της στην υπόθεση της απάτης υπογραμμίζοντας πως ήρθε στην Ελλάδα, καθώς δεν έχει να κρύψει τίποτα από τη δικαιοσύνη.

«Ο ρόλος μου ήταν η παροχή διοικητικής υποστήριξης στα funds στο πλαίσιο της επαγγελματικής μου δραστηριότητας. Δεν τα εκπροσωπούσα, δεν τα διαχειριζόμουν ούτε και τους λογαριασμούς επενδυτών», φέρεται να είπε η γυναίκα στην απολογία της συμπληρώνοντας. «Σε λογαριασμούς που κατέθεταν χρήματα οι επενδυτές, τα έστελνα στον συγκατηγορούμενο μου (σ.σ. χρηματιστή) για επένδυση σε λογαριασμό επενδυτικής εταιρίας που του ανήκε. Ο ίδιος είχε παραπλανήσει και εμένα με ψευδείς βεβαιώσεις που μου έστελνε για τις επενδύσεις των χρημάτων και τα κέρδη».

Η δικηγόρος είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως το Μάιο του 2015 κατάλαβε ότι χρήματα δεν υπήρχαν. «Αμέσως διέκοψα τη συνεργασία μου μαζί του και κατήγγειλα όσα ήξερα στις αρχές της Κύπρου, της Μ. Βρετανίας και της Ελλάδας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Αγία Μαρίνα τα εκατομμύρια και η «πυραμίδα»

Αποκαλυπτικές είναι οι απαντήσεις που έδωσαν στην ανακρίτρια κατά τη διάρκεια των απολογιών τους, οι φερόμενοι ως εγκέφαλοι της «πυραμίδας». Κοινός παρονομαστής ότι ο ένας επιχειρεί να ρίξει τις ευθύνες στον άλλον με τον κατηγορούμενο, επίτιμο πρόξενο της Ουκρανίας να ισχυρίζεται ότι ο συγκατηγορούμενος του και η σύζυγος του εκμεταλλεύτηκαν ακόμη και τη θρησκευτική του πίστη για να τον μπλέξουν στα δίχτυα τους.

Μάλιστα, ρίχνει στις βολές του και σε βάρος της συζύγου του άλλοτε στενού του συνεργάτη για την οποία λέει πως εκ των υστέρων αντιλήφθηκε ότι είχε «ηγετικό ρόλο και εκμεταλλευόταν την ανάγκη του συζύγου της για κοινωνική προβολή και καταξίωση». Είναι χαρακτηριστικό όπως αναφέρει πως η γυναίκα σε ιδιαίτερη συζήτηση που είχαν του είπε ότι «έπρεπε να τους εμπιστευτεί διότι ήταν άνθρωποι οικογενειάρχες και τίμιοι επιχειρηματίες» και μάλιστα αυτό που «με συγκλόνισε και με επηρέασε στην πορεία ήταν -λέει ο κατηγορούμενος- ότι μου είπε ότι προστάτιδα της οικογένεια της ήταν η Αγία Μαρίνα, εγώ δε ως θρησκευόμενο άτομο και έχοντας μεγαλώσει σε χωριό του Ρεθύμνου, όπου προστάτιδα ήταν η Αγία Μαρίνα και πίστευα πολύ».

Στις επίμονες ερωτήσεις της ανακρίτριας ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε πως ουδέποτε επενδύθηκαν χρήματα και πως όλη η υπόθεση ήταν μια καλοστημένη απάτη.

Ανακρίτρια: Γνωρίζεις αν εν τέλει, από το 2009 έως το Μάιο του 2015, οπότε επήλθε αναστολή λειτουργίας των επενδυτικών δομών, επενδύθηκαν στην ουσία τα χρήματα που κατέβαλαν οι επενδυτές ή αν απλώς ανακυκλώθηκαν μέσω των funds;

Κατηγορούμενος: Είμαι κάθετος ότι δεν επενδύθηκαν ποτέ τα χρήματα. Ήταν μια καλοστημένη πυραμίδα. Από την έρευνα που έχουν κάνει οι Αγγλικές και Ουκρανικές αρχές και τους δικούς μου εξειδικευμένους ανθρώπους στον συγκεκριμένο τομέα αποδεικνύεται ότι η ομάδα του συγκατηγορουμένου μου, τουλάχιστον από το 2009 μέχρι και την αναστολή λειτουργίας των δομών δεν επένδυσε ούτε ένα cent.

Ανακρίτρια: Γνωρίζεις που βρίσκονται τα χρήματα που καταβλήθηκα προς επένδυση από τους επενδυτές, αν διασώζονται ή έχουν αναλωθεί;

Κατηγορούμενος: Μόνο από το 2009 και μετά μπορώ να γνωρίζω και θα σας πω λεπτομερώς, όσα δε σας λέω προκύπτουν από έγγραφα που έχω ήδη προσκομίσει. Κατά τη χρονική περίοδο από το 2009 έως τον 8ο του 2010 καταβλήθηκαν προς επένδυση χοντρικά στην PK CΟNSULTANS USA INC, συμπεριλαμβανομένων και των δικών μου χρημάτων, περί τα 60.000.000 δολάρια εκ των οποίων τα 35.000.000 δολάρια ήταν κατατεθειμένα σε λογαριασμούς της PK CΟNSULTANS USA INC, στην τράπεζα Eurobank στην Ελλάδα, τα οποία και εν τέλει δεσμεύτηκαν και με τα οποία αποζημιώθηκαν τότε επενδυτές, τα δε υπόλοιπα 25.000.000 δολάρια ήταν κατατεθειμένα σε trading account στην IKO GLOBAL MARKETS INC και στη GFT.Τα 25.000.000 δολάρια που δεν μπορούσαν να δεσμευθούν μεταφέρθηκαν σε προσωπικούς λογαριασμούς του συγκατηγορουμένου μου, της συζύγου του και δύο ακόμα κατηγορουμένων… που ανοίχθηκαν στην ουκρανική τράπεζα Integral. Όπως προκύπτει από την άρση τραπεζικού απορρήτου που διατάχθηκε από τις αρμόδιες Ουκρανικές αρχές τα ποσά αυτά που κατατέθηκαν στους επιμέρους λογαριασμούς τα ανέλαβαν οι ίδιοι ως άνω κατηγορούμενοι είτε με μετρητά είτε με εμβάσματα σε άλλους λογαριασμούς τους.

Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε πως ήταν έτοιμος να προσκομίσει στις αρμόδιες αρχές τα σχετικά παραστατικά της κίνησης των επίμαχων λογαριασμών αλλά δεν πρόλαβε καθώς συνελήφθη. «Αυτά, ήδη, έχουν κατασχεθεί και θα αποσταλούν σε εσάς τις επόμενες ημέρες» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Από την κίνηση των λογαριασμών φαίνεται ότι σε συγκεκριμένες μέρες σήκωσαν ημερησίως μέχρι και 2.000.000 δολάρια. Θέλω επίσης να προσθέσω ότι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ο συγκατηγορούμενος μου έβρισκε αφορμές να επισκέπτεται συχνά το Κίεβο, ταξιδεύοντας πάντα με προσωπικό συνολικά πέντε ανδρών της προσωπικής του ασφάλειας, προφανώς για να φυγαδεύει με ασφάλεια τα χρήματα που σήκωνε από την τράπεζα…»

Επέμεινε δε ότι δεν γνωρίζει που βρίσκονται τα χρήματα καθώς και ο ίδιος είναι θύμα.

«Κι εγώ τα ψάχνω ως επενδυτής, δεν έχω χρήματα σε τραπεζικό λογαριασμό και ούτε είχα ανοίξει στο όνομα μου ποτέ trading account. Έχω κάνει τα αδύνατα δυνατά να μάθω και μέσω ιδιωτικών ερευνητών, έκανα καταγγελία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του Μπελίζ για να του αφαιρεθεί η άδεια λειτουργίας, αλλά μετά λύπης μου διαπίστωσα ότι μέχρι το Φθινόπωρο του 2015 συνεχίζει να λαμβάνει χρήματα δήθεν προς επένδυση και θεωρώ ότι το κάνει μέχρι σήμερα μέσω νέων επενδυτικών δομών, ένας δε από τους επενδυτές που συνέχισε μέχρι τέλη Μαΐου του 2015 να καταβάλει χρήματα ήταν ο εφοπλιστής, ο οποίος μάλιστα επρόκειτο να φέρει κάποιον Άραβα επενδυτή με κεφάλαιο περί τα 200.000.000 δολάρια πράγμα που αν συνέβαινε δε θα αποκαλυπτόταν ποτέ όλη η απάτη».

«Ενορχηστρωμένο σχέδιο»

Από την πλευρά του ο κατηγορούμενος χρηματιστής ισχυρίστηκε πως τα χρήματα δόθηκαν στους επενδυτές που αποχώρησαν και κατηγορεί τον συγκατηγορούμενο τους για «θέατρο ενός καλά ενορχηστρωμένου από την αρχή σχεδίου».

Ανακρίτρια: Ποια είναι η προέλευση των χρηματικών ποσών δια των οποίων το 2009 η εταιρία PK Consultans USA INC συμφερόντων σου, αποζημίωσε τους λοιπούς επενδυτές;

Κατηγορούμενος: Η προέλευση των χρηματικών ποσών που δόθηκαν σε όλους τους επενδυτές που ήθελαν να αποχωρήσουν, Έλληνες και ξένους, ήταν τα κεφάλαιά τους και τα πραγματικά τους κέρδη. Συγκεκριμένα, αποζημίωσα όλους τους Έλληνες επενδυτές καθώς και όσους ξένους ήθελαν να αποχωρήσουν διότι υπήρχαν και κάποιοι ξένοι επενδυτές που επανεπένδυσαν τα χρήματά τους.

Στην απολογία του ο κατηγορούμενος και φερόμενος ως πρωταγωνιστής της απάτης μιλά για την πρώτη γνωριμία του με τον άλλοτε στενό του συνεργάτη το 2007 όταν «εκείνος υπέγραψε, όπως λέει, application για άνοιγμα trading account στην ΙΚΟΝ GLOBAL MARKETS INC, για ποσό 6 εκατ. δολαρίων, το οποίο εκ των υστέρων συνειδητοποίησα ότι δεν είχε καταθέσει ποτέ (…)». Όπως λέει το ξαναείδε το 2009 όταν ένας κοινός τους γνωστός του είπε πως «ήθελε να με δει ένας παλιός επενδυτής και πράγματι, ήρθε στο σπίτι μου. Σε αυτή τη συνάντηση ο επίτιμος πρέσβης, σύμφωνα με την απολογία, «είπε ότι ήταν διατεθειμένος να επενδύσει κάποια χρήματα και μου ζήτησε να εξηγήσω ξανά το πρόγραμμα και τη διαδικασία του foreign exchange. Το χρηματικό ποσό που επένδυσε ο ήταν 300.000 δολάρια. Η σχέση μας, εξελίχθηκε πάρα πολύ γρήγορα σε στενότερη συνεργασία αλλά και σε στενότερη φιλική σχέση και μάλιστα 1,5 μήνα μετά την κατάθεση του πρώτου ποσού μου ζήτησε να κατέβω στο Ρέθυμνο να τον συναντήσω, όπου εκεί μου σύστησε το V.A., που ήταν γιατρός και ενδιαφέρθηκε κι αυτός να επενδύσει περί το 1 εκατ. δολάρια».

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε στις επαφές που είχε με τον γνωστό εφοπλιστή από τον οποίο , όπως λέει, ζήτησε να του ανοίξει ένα λογαριασμό στην τράπεζα συμφερόντων του FIB στην Φρανκφούρτη Γερμανίας. « Εντυπωσιάστηκα με την ευκολία που το πέτυχε. Με τον εφοπλιστή στη συνέχεια συνεργαστήκαμε, ήτοι αυτός πραγματοποίησε επενδύσεις στην εταιρία. Κι εγώ αντίστοιχα αγόρασα ποσοστό 2% των μετοχών στην τράπεζα FIB. Ο λόγος που το αγόρασα ήταν διότι είχαμε συζητήσει και από κοινού σκεφτόμασταν να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητές μου στο trading επί των συναλλαγματικών ισοτιμιών δημιουργώντας έτσι ένα επενδυτικό προϊόν, το οποίο να μπορεί να διατίθεται με άδεια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Γερμανίας σε πελάτες της τράπεζας του ή άλλους επίδοξους επενδυτές. Από το Φλεβάρη του 2011 δημιούργησε οργανισμό συλλογικών επενδύσεων σαν hedge fund».

«Έγινε αψύς και πολλές φορές εριστικός»

Ο κατηγορούμενος εξέφρασε την βεβαιότητα ότι το σχήμα ήταν αδιάβλητο σχήμα, ωστόσο περιέγραψε τις αντιρρήσεις του συγκατηγορουμένου του «αρχικά για την πολυπλοκότητα της δομής, την οποία οι Ουκρανοί επενδυτές δεν θα δέχονταν, αφετέρου για το ότι οι ελβετικές τράπεζες θα έλεγχαν την προέλευση των χρημάτων προς επένδυση». Όπως λέει «από τότε και μετά άλλαξε στάση απέναντί μου, έγινε αψύς και πολλές φορές εριστικός εκφράζοντας το παράπονό του δια αυτής της συμπεριφοράς ότι δεν τον είχε συμπεριλάβει στη μετοχική σύνθεση του fund που επρόκειτο να ιδρυθεί, παρά τη στήριξή του όλα αυτά τα χρόνια προς εμένα, συγκεκριμένα δε έλεγε ότι δεν είναι ένας απλός «πελαταγωγός» και ότι είχε αξία σαν άνθρωπος και ήθελε να αναγνωριστεί εμπράκτως αυτή η προσφορά».

«Τα mail που εστάλησαν το Μάιο του 2015, την περίοδο αναστολής λειτουργίας των επενδυτικών δομών, ήταν ένα θέατρο ενός καλά ενορχηστρωμένου από την αρχή σχεδίου. Όλα τα χρήματα επενδύθηκαν και επενδύθηκαν προσήκοντως και μάλιστα με πολύ μεγάλο κόπο κι εργασία δική μου. Δεν γνωρίζω που βρίσκονται τα χρήματα που καταβλήθηκαν προς επένδυση από τους επενδυτές. Γεγονός είναι ότι λείπουν, αλλά γνωρίζω ότι δεν βρίσκονται σε δικούς μου λογαριασμούς», λέει στην απολογία του συμπληρώνοντας πως «Οι μεταφορές των χρημάτων από λογαριασμό της εταιρίας σε προσωπικούς λογαριασμούς δικούς μου και της συζύγου μου, έγιναν εν γνώσει και με τη συναίνεση των επενδυτών, προκειμένου να μην δεσμευτούν κι αυτά τα χρήματα στην Ελλάδα και να μπορέσουν κάποιοι επενδυτές να τα εξαργυρώσουν σε περίπτωση ανάγκης στη διάρκεια του εξάμηνου παγώματος των τραπεζικών λογαριασμών. Ανέλαβα δε εγώ και η σύζυγός μου και οι λοιποί συγκατηγορούμενοι μου τα χρήματα το 2011,. όταν πια είχε ξεκαθαρίσει το τοπίο και είχαν αποζημιωθεί όλοι οι επενδυτές και ήξερε ο καθένας τί είχε, οπότε τα χρήματα αυτά ήταν δικά μας και για αυτό τα αναλάβαμε».

Ερωτηθείς για τη συνέχιση των επενδύσεων και μετά την αναστολή λειτουργίας των επενδυτικών δομών, αναφέρει: «Συνέχισα με την Richcroft Experts LLP με δύο τρεις στενούς μου φίλους, οι οποίοι συνέχιζαν να με εμπιστεύονται, μεταξύ αυτών και ο εφοπλιστής, με τον οποίο ξεκινήσαμε να συνεργαζόμαστε τέλη Ιουλίου του 2015 με την εξής λογική: Με τον εφοπλιστή συνεργαζόμασταν κατά τα έτη 2012 -2013 και είχε και αυτός και η μητέρα του πάρει τα χρήματά τους πίσω 4-5 φορές, το ίδιο και η αδελφή του. Όταν ξέσπασε όλο αυτό, τέλη Μαΐου 2015, λογικό ήταν να κλονιστεί και προφανώς να με δοκιμάσει. Μου είπε: “επειδή σε πιστεύω και μου λες ότι είσαι καθαρός, εγώ θα βάλω χρήματα προς επένδυση στο δικό μου όνομα και αν δω κέρδος σημαίνει ότι είσαι καθαρός και όλα τα έχουν κάνει άλλοι”. Μάλιστα, μου είπε ότι αν όντως είχε κέρδος θα μου σύστηνε και άλλους επενδυτές Άραβες μέσω ενός νέου fund που θα συστήναμε».

 

newsbeast.gr