4 αχλάδια

250 γραμμάρια ζάχαρη

4 μεγάλα αβγά σε θερμοκρασία δωματίου

150 γραμμάρια πρόβειο και κατσικίσιο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

85 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό, σε θερμοκρασία δωματίου, συν 1 κουταλάκι του γλυκού για το ταψί

100 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

100 γραμμάρια αμύγδαλα, με τη φλούδα, τριμμένα σε σκόνη

40 γραμμάρια κορν φλάουρ

¼ κ.γ. χονδρό θαλασσινό αλάτι

10 σταγόνες εσάνς βατόμουρου

¼ κούπα μέλι

Εκτέλεση:

Ντύνετε αρχικά ένα ταψί διαμέτρου 26 εκ. με λαδόκολλα.

Εάν έχετε μόνο ταψί με τσέρκι κόβετε ένα μεγάλο χαρτί λαδόκολλας και το βάζετε ανάμεσα στο στεφάνι και τον πάτο για να μαζέψει τυχόν υγρά που θα διαρρεύσουν.

Αλείφετε το ταψί με βούτυρο. Καθαρίζετε τα αχλάδια και τα κόβετε σε έξι φέτες.

Τα βάζετε στο ταψί κυκλικά με το χονδρό μέρος προς την άκρη. Βάζετε δύο μεγαλύτερες φέτες στο κέντρο, αντικριστά.

Ρίχνετε το μέλι πάνω από τα αχλάδια. Σε ένα μπολ βάζετε όλα τα στεγνά υλικά και τα ανακατεύετε.
Χτυπάτε τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει, περίπου για δέκα λεπτά.
Προσθέτετε τα αβγά ένα-ένα μέχρι να ενσωματωθούν. Προσθέτετε την εσάνς βατόμουρου καθώς και τα στεγνά υλικά, λίγα-λίγα μέχρι να ομοιογενοποιηθούν.

Ρίχνετε κουταλιές από το μείγμα πάνω από τα αχλάδια μέχρι να τα καλύψετε. Στρώνετε το μείγμα με το κουτάλι.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180o C για 55 – 60 λεπτά ή μέχρι ένα μαχαίρι, που θα το τρυπήσετε στη μέση, να βγει καθαρό.

Το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε πέντε λεπτά να κρυώσει. Περνάτε ένα μαχαίρι γύρω-γύρω από το στεφάνι για να ξεκολλήσει το κέικ.

Βάζετε πιατέλα από πάνω και το αναποδογυρίζετε. Αφαιρείτε το στεφάνι με προσοχή και βγάζετε και τη λαδόκολλα.