Η απολέπιση με λέιζερ είναι μια θεραπεία για να βελτιώσει την εμφάνιση του δέρματος.

Απολέπιση με λέιζερ: Τι είναι ακριβώς

Αυτή η μέθοδος απολέπισης του δέρματος χρησιμοποιεί ένα λέιζερ για να στείλει σύντομες ριπές φωτός με παλμούς υψηλής ενέργειας. Αυτό το φως απορροφάται από το νερό και τις ουσίες στο δέρμα που ονομάζονται χρωμοφόρα. Το φως μετατρέπεται σε θερμική ενέργεια. Η θερμότητα κατόπιν καταστρέφει (εξατμίζει) τις λεπτές τομές του δέρματος, ανά πολύ λεπτά στρώματα επιδερμίδας. Καθώς η τραυματισμένη περιοχή θεραπεύεται, νέο δέρμα αρχίζει να μεγαλώνει από κάτω για να αντικαταστήσει το κατεστραμμένο, που αφαιρέθηκε κατά τη διάρκεια της θεραπείας με λέιζερ. Μερικά λέιζερ κάνουν μόνο σύσφιξη στο δέρμα με θέρμανση αλλά δεν το καταστρέφουν.

Η απολέπιση με λέιζερ με βάση το CO2 (διοξείδιο του άνθρακα) είναι ο πιο κοινός τύπος λέιζερ που χρησιμοποιείται για σε αυτές τις περιπτώσεις. Τα λέιζερ με βάση το έρβιο (erbium) χρησιμοποιούνται επίσης συχνά.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η απολέπιση με λέιζερ έχει πολύ μεγάλεια ακρίβεια εκτέλεσης και προκαλεί ελάχιστη ζημιά στον περιβάλλοντα ιστό του δέρματος. Γίνεται συνήθως στο πρόσωπο, αλλά μπορεί να γίνει και σε άλλες περιοχές του σώματος. Αποφεύγεται συνήθως στα χέρια, στον λαιμό και στο στήθος, επειδή το δέρμα στις περιοχές αυτές δεν επουλώνονται εύκολα. Αντιθέτως, τείνει να γίνεται πιο παχύ και να αφήνει ουλές ως αποτέλεσμα της θεραπείας με λέιζερ. Αλλά κάποιοι χειρουργοί μπορούν να κάνουν επέμβαση και στον λαιμό, χρησιμοποιώντας ένα πολύ χαμηλής ενέργειας λέιζερ.

Απολέπιση με λέιζερ: Ποια είναι η διαδικασία

Οι περιοχές που θα θεραπευθούν καθαρίζονται και ορίζονται με ένα στυλό. Στην συνέχεια χορηγείται ένα τοπικό αναισθητικό στην περιοχή που θα γίνει η θεραπεία. Μπορεί επίσης να χορηγηθεί και κάποιο ήπιο φάρμακο για να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε. Αν πρόκειται να κάνετε επέμβαση σε ολόκληρο το πρόσωπο, ίσως χρειαστεί να πάρετε παυσίπονα, ή ακόμα και κάποια πιο ισχυρή μέθοδο αναισθησίας των νεύρων. (Σε ορισμένες περιπτώσεις, χρησιμοποιείται και γενική αναισθησία.) Μπορεί, επίσης, να χρειαστεί να φορέσετε γυαλιά για να αποτραπεί τυχόν βλάβη στα μάτια από το λέιζερ. Τέλος, θα σας τοποθετηθούν υγρές πετσέτες γύρω από την περιοχή για να απορροφήσουν τους περιττούς παλμούς του λέιζερ.

Το λέιζερ περνά πάνω από το δέρμα, στέλνοντας παλμούς. Κάθε παλμός διαρκεί λιγότερο από ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου. Μεταξύ των περασμάτων με το λέιζερ, το δέρμα θα πρέπει να σκουπίζεται με νερό ή με διάλυμα θαλασσινού νερού. Αυτό γίνεται για να δροσίσει το δέρμα και να αφαιρεθεί ο ιστός που το λέιζερ κατέστρεψε στο προηγούμενο πέρασμα. Ο αριθμός των περασμάτων που απαιτείται εξαρτάται από το σε πόσο μεγάλη περιοχή κάνετε απολέπιση με λέιζερ, καθώς και από τον τύπο του δέρματος. Το λεπτό δέρμα γύρω από τα μάτια, για παράδειγμα, χρειάζεται πολύ λίγα περάσματα με το λέιζερ. Το παχύτερο δέρμα, ή το δέρμα με πιο σοβαρές βλάβες θα χρειαστεί περισσότερα περάσματα.

Οι παλμοί από το λέιζερ μπορεί να σας “τσιμπήσουν” ή να νιώσετε ένα ελαφρύ “κάψιμο”. Στις περισσότερες περιπτώσεις, υπάρχει μόνο πολύ μικρή, ή καθόλου αιμορραγία. Το σοβαρά κατεστραμμένο δέρμα (δηλαδή τα σημεία που έχουν υποστεί πολλά περάσματα με το λέιζερ) είναι πιο πιθανό να αιμορραγήσει. Όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί, η περιοχή καλύπτεται με έναν καθαρό επίδεσμο, ή με ειδική αλοιφή.

Απολέπιση με λέιζερ: Τι να περιμένετε μετά από την επέμβαση

Ο χρόνος που απαιτείται για πλήρη αποκατάσταση μετά από απολέπιση με λέιζερ εξαρτάται από το πόσο μεγάλη είναι η περιοχή δέρματος και πόσο βαθιά στην επιδερμίδα έφτασε το λέιζερ. Αν κάνετε θεραπεία σε όλο το πρόσωπο, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος πλήρους αποκατάστασης σε σύγκριση με το αν κάνετε θεραπεία μόνο σε μια μικρή περιοχή του δέρματος.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η τραυματισμένη περιοχή μετά την επέμβαση θα είναι ροζ, ευαίσθητη στην αφή και πρησμένη για αρκετές ημέρες. Κρύα επιθέματα και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (όπως ασπιρίνη και ιβουπροφαίνη) μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση του πρηξίματος και του πόνου. Αφότου το νέο δέρμα βγει στην επιφάνεια, θα παραμείνει αρκετά κόκκινο για αρκετές εβδομάδες.

Η σωστή φροντίδα των περιοχών που έχουν υποστεί απολέπιση με λέιζερ είναι πολύ σημαντική για την πλήρη επούλωση:

  • Πλένετε το δέρμα αρκετές φορές την ημέρα με κρύο νερό βρύσης για να αποφευχθεί η μόλυνση. Αυτό θα βοηθήσει επίσης στο να απαλλαγείτε από την κρούστα που μπορεί να σχηματιστεί. Αποφύγετε σαπούνια και αρώματα.
  • Ανανεώνετε την αλοιφή στην υπό θεραπεία περιοχή για να την διατηρήσετε ενυδατωμένη και υγρή. Αυτό θα βοηθήσει το δέρμα να θεραπευθεί.
  • Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο. Αφότου ολοκληρωθεί η απολέπιση με λέιζερ πρέπει να βάζετε αντηλιακό κάθε μέρα. Το νέο δέρμα που θα βγει είναι πιο πιθανό να καταστραφεί από τον ήλιο.

Θα χρειαστούν αρκετές επισκέψεις παρακολούθησης στο γιατρό σας. Ο γιατρός θα παρακολουθεί το πόσο καλά επουλώνεται και αναγεννάται το δέρμα. Επίσης θα σας παρακολουθεί για τυχόν πρώιμα σημάδια μόλυνσης, ή άλλων προβλημάτων.

Απολέπιση με λέιζερ: Γιατί γίνεται

Είναι κάτι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αφαιρέσει ή να βελτιώσει την εμφάνιση σε:

  • Ρυτίδες.
  • Επιφανειακές ουλές από ακμή, από χειρουργική επέμβαση, ή από τραύμα.
  • Χρωματικές αλλαγές ή ελαττώματα στο δέρμα, όπως κηλίδες.

Τα άτομα με πιο ανοιχτό χρωματικό τόνο δέρματος, που αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο μετά την επέμβαση τείνουν να έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα. Τα άτομα με πιο σκουρόχρωμο τόνο δέρματος θα ωφεληθούν το ίδιο από την απολέπιση με λέιζερ, αλλά το δέρμα τους θα θεραπευθεί πιο δύσκολα.

Προσοχή: Δεν είστε καλοί υποψήφιοι για απολέπιση με λέιζερ αν:

  • Έχετε προβλήματα με χρωματικές αλλαγές στο δέρμα, ουλές ή πάχυνση του ιστού (ίνωση) από κάποια προηγούμενη θεραπεία.
  • Έχετε κάποια διαταραχή στο δέρμα, στο αίμα, ή στο ανοσοποιητικό σύστημα, η οποία θα μπορούσε να κάνει τη θεραπεία πιο δύσκολη.
  • Έχετε ιστορικό με χηλοειδείς ή υπερτροφικές ουλές.
  • Λαμβάνετε ισοτρετινοΐνη (ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ακμής) ή την έχετε πάρει μέσα στους τελευταίους 6 έως 12 μήνες. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο ουλών.
  • Έχετε μια βακτηριακή ή ιογενή λοίμωξη του δέρματος.

Μετάφραση/απόδοση από Iatropedia.gr με πληροφορίες από το http://www.webmd.com


Πηγή