Εκτίναξη της χρηματοδότησης και σημαντική αύξηση των καταθέσεων που τηρούν οι επιχειρήσεις προς τις τράπεζες καταγράφεται τον Ιούλιο, ενδεικτικό της αυξημένης ρευστότητας που έχει δημιουργηθεί στην αγορά από τα μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις εκτινάχθηκε τον Ιούλιο στο 5,8% από 3,7% τον Ιούνιο, ενώ αντίστοιχα οι καταθέσεις το ίδιο διάστημα αυξήθηκαν κατά 24,8% από 19,1%. Συγκεκριμένα, οι καταθέσεις που διατηρούν οι επιχειρήσεις στις τράπεζες αυξήθηκαν σε ένα μόλις μήνα κατά 2,6 δισ. ευρώ και ανήλθαν στο τέλος Ιουλίου στα 31,8 δισ. ευρώ – από 29,2 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.

Συγκράτηση εξόδων

Η σημαντική ενίσχυση των καταθέσεων είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης της ρευστότητας που καταγράφουν οι επιχειρήσεις από τη συγκράτηση των εξόδων και την αύξηση της δανειοδότησής τους μέσα από τα εργαλεία που έχουν επιστρατευθεί από τις εμπορικές τράπεζες και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, αλλά και των άλλων μέτρων στήριξης που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ, στο σκέλος του δανεισμού των επιχειρήσεων η καθαρή ροή χρηματοδότησης, δηλαδή τα νέα δάνεια που δόθηκαν αφού αφαιρεθούν οι αποπληρωμές, ανήλθε στο τέλος Ιουλίου στο 1,4 δισ. ευρώ από 359 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο και συνολικά τα επιχειρηματικά δάνεια ανήλθαν στα 73,5 δισ. ευρώ. Ενδεικτικό της γενναίας στήριξης που έχουν προσφέρει οι τράπεζες το τελευταίο διάστημα είναι ότι ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης του τομέα της βιομηχανίας τον Ιούλιο καταγράφει αύξηση του ρυθμού χρηματοδότησης κατά 8,8% από 6,6% τον Ιούνιο, του εμπορίου καταγράφει αύξηση κατά 7,7% από 2,9%, του τουρισμού κατά 6,9% από 1,9% και των μεταφορών κατά 14,6% από 3,5% τον Ιούνιο.

Αρμόδιοι παράγοντες εξηγούν ότι «η οικονομική κρίση και ο φόβος του κορωνοϊού προκαλούν μείωση της ζήτησης και οδηγούν τις επιχειρήσεις σε συγκράτηση των δαπανών τους και διακράτηση της ρευστότητας που διοχετεύεται μέσα από κεφάλαια κίνησης, προκειμένου να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα το δύσκολο διάστημα που προμηνύεται η εκ νέου έξαρση της πανδημίας». Αντίθετα, πτωτικά διαμορφώθηκε η χρηματοδότηση του κλάδου των κατασκευών, στον οποίο τον Ιούλιο υπήρξε πιστωτική συρρίκνωση κατά -3,7% από -4%, στοιχείο που είναι ενδεικτικό της πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Στη συγκράτηση των δαπανών τους, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ, καταφεύγουν και τα νοικοκυριά, οι καταθέσεις των οποίων αυξήθηκαν στο τέλος Ιουλίου κατά 6% και συγκεκριμένα κατά 669 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των καταθέσεων των νοικοκυριών διαμορφώθηκε στα 119,7 δισ. ευρώ, με περαιτέρω ενίσχυση ωστόσο της στροφής που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στις καταθέσεις ταμιευτηρίου. Η αύξηση των καταθέσεων ταμιευτηρίου κατά 579 εκατ. ευρώ στα 61,8 δισ. ευρώ συνολικά, γίνεται εις βάρος των καταθέσεων προθεσμίας, που υποχώρησαν κατά 421 εκατ. ευρώ, στα 40 δισ. ευρώ, και αποτυπώνει την ανάγκη των νοικοκυριών να διαθέτουν περισσότερα ρευστά διαθέσιμα αντί να αποταμιεύουν, ειδικά σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων που η αποταμίευση δεν επιβραβεύεται πλέον με υψηλές αποδόσεις.

Δεν δανείζονται

Σε ό,τι αφορά το σκέλος της χρηματοδότησης των νοικοκυριών, συνεχίζεται η τάση συγκράτησης της χρηματοδότησης, με συνέπεια ο ρυθμός χρηματοδότησης να είναι αρνητικός στο -2,6% από -2,7% τον Ιούνιο. Η καθαρή ροή χρηματοδότησης των νοικοκυριών, δηλαδή τα νέα δάνεια αφού αφαιρεθούν οι αποπληρωμές και οι διαγραφές δανείων, υπήρξε τον Ιούλιο αρνητική κατά 123 εκατ. ευρώ, με έμφαση κυρίως στα στεγαστικά δάνεια και λιγότερο στην καταναλωτική πίστη, τομέα στον οποίο υπάρχει οριακή αύξηση της καθαρής ροής δανείων.

kathimerini.gr