Το αρνί αυτό σιγοψήνεται για 8 ώρες και αρωματίζεται από τους ατμούς του κρασιού, το σκόρδο και το δεντρολίβανο. Για να μπορέσουμε να το φάμε το μεσημέρι της Λαμπρής, μπορούμε να το σιγοψήνουμε όλο το βράδυ, ξεκινώντας τη διαδικασία μετά την Ανάσταση, αφού δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία και κόπο. Εναλλακτικά, το ψήνουμε στους 140° C για περίπου 3 – 3½ ώρες.
Υλικά για 6 – 8 άτομα
5 – 6 κιλά αρνί (κατά προτίμηση γάλακτος, από σπάλα και μπούτι), κομμένο σε μερίδες
20 σκελίδες σκόρδου (ή όσο σκόρδο μάς αρέσει και αντέχουμε), καθαρισμένες και ολόκληρες
10 – 15 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο ή 2 κουτ. σούπας δεντρολίβανο ξερό, επιμελώς κοπανισμένο
100 ml λευκό ξηρό κρασί
50 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
200 γρ. αλεύρι, για όλες τις χρήσεις (για να σφραγίσουμε τη γάστρα)
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220° C. Σε μια μεγάλη γάστρα ή σε μεγάλο ταψί ρίχνουμε το κρασί και απλώνουμε στον πάτο τις σκελίδες σκόρδου και το δεντρολίβανο. Από πάνω στρώνουμε ομοιόμορφα τα κομμάτια κρέατος, αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
Κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι της ή, αν έχουμε βάλει ταψί, το σκεπάζουμε πολύ καλά με 2 φύλλα λαδόκολλας και μετά με διπλό αλουμινόχαρτο, ώστε να εγκλωβίσουμε τους ατμούς.
Αν έχουμε χρησιμοποιήσει γάστρα, βάζουμε σε ένα μικρό μπολ το αλεύρι και ρίχνουμε σταδιακά νερό, τόσο ώστε να σχηματιστεί ένα σφιχτό και κολλώδες ζυμάρι.
Πλάθουμε με τα χέρια μας ένα «κορδόνι» και το κολλάμε περιμετρικά στην ένωση καπακιού και γάστρας, ώστε να σφραγίσουμε το σκεύος και να εγκλωβίσουμε τους ατμούς.
Βάζουμε το σκεύος στο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ζεσταθεί καλά το σκεύος.
Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 100° C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου άλλες 7 ώρες. Εναλλακτικά, βάζουμε τη θερμοκρασία στους 140° C και ψήνουμε το κρέας για περίπου 3 ώρες.
Βγάζουμε το σκεύος από το φούρνο, αφαιρούμε και πετάμε το ζυμάρι (αν έχουμε γάστρα) και σερβίρουμε το αρνί ζεστό, συνοδεία πράσινης σαλάτας.
Πηγή