Η ρωσική Αεροπορία χρησιμοποίησε για πρώτη φορά την βόμβα FAB-3000 Μ54 με UMPK εναντίον ουκρανικής βάσης στο Χάρκοβο προκαλώντας ηλεκτροσόκ στην ουκρανική στρατιωτική διοίκηση.

Οι «τερατώδεις» βόμβες FAB-3000 των τριών τόνων της Ρωσίας θα αποδειχθούν «game changer» στη σύγκρουση στην Ουκρανία καθώς μπορούν να καταστρέψουν ολόκληρα ουκρανικά οχυρά, να χτυπήσουν υπόγειους στόχους, ενισχυμένα- με σκυρόδεμα- σημεία διοίκησης.

Γι αυτό ακριβώς το λόγο, οι βόμβες αυτές μπήκαν ξανά σε μαζική παραγωγή, βελτιωμένες με κιτ ανεμοπορείας.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει πρόσφατα την έναρξη της μαζικής παραγωγής των εναέριων βομβών υψηλής έκρηξης FAB-3000 αλλά μέχρι τώρα δεν είχαν χρησιμοποιηθεί.

Σήμερα στο χωριό Liptsy, στην περιοχή του Χάρκοβο, η ρωσική Αεροπορία έριξε δοκιμαστικά μια FAB-3000 M54 με UMPK.

Ένα τετραώροφο κτίριο που χρησιμοποιείται από τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις ως προσωρινό σημείο ανάπτυξης επιλέχθηκε ως πρώτος στόχος.

Σύμφωνα με Ρώσους αναλυτές:

► “πρώτον, αυτή είναι η πρώτη πολεμική χρήση βόμβας αυτού του διαμετρήματος με UMPΚ στην ιστορία της ανθρωπότητας.

► η βόμβα παρέκκλινε για  δέκα μέτρα

Αυτό είναι ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα ακόμη και για κατευθυνόμενα πυρομαχικά, καθώς η ακτίνα αναφοράς συνεχούς ζημιάς για τις FAB-3000 είναι 230 m και τα θραύσματα διατηρούν την καταστροφική τους ισχύ σε εμβέλεια 1240 μέτρων».

Δείτε το βίντεο

Οι απώλειες του Κιέβου έσπασαν το φράγμα των 2.000 – Στις 2.165 οι ουκρανικές απώλειες

Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΑΜ, πάνω από 2.000 στρατιώτες των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων σκοτώθηκαν σε μια μέρα.

Ως απάντηση στις προσπάθειες του Κιέβου να βλάψει τον ενεργειακό τομέα των ρωσικών περιοχών, οι ρωσικές Δυνάμεις εξαπέλυσαν μαζική επίθεση σε ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις που υποστηρίζουν την παραγωγή όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού.

Αυτό ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, εξηγώντας τη λογική πίσω από τη νυχτερινή επίθεση των ρωσικών αεροδιαστημικών δυνάμεων.

Το ρωσικό ΥΠΑΜ διευκρίνισε ότι χτυπήθηκαν όλες οι καθορισμένες εγκαταστάσεις. Συγκεκριμένα:

-Mονάδες της ομάδας “Βορράς” συνέχισαν να προελαύνουν βαθιά στην άμυνα του ουκρανικού Στρατού. Το ανθρώπινο δυναμικό και ο εξοπλισμός της 36ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, της 120ης και 127ης Ταξιαρχίας Εδαφικής Άμυνας και της 13ης Ταξιαρχίας Εθνοφρουράς χτυπήθηκαν στις περιοχές των οικισμών Tikhoe, Vovchansk, Glubokoe και Liptsy στην περιοχή Χάρκοβο.

Όπως προσθέτει το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, ο ουκρανικός Στρατός έχασε 290 στρατιωτικούς, τρία οχήματα, ένα M142 HIMARS MLRS, ένα Panzerhaubitze-2000 των 155 χλστ. γερμανικής κατασκευής, δύο D-20 των 152 χλστ., ένα D-30 και ένας σταθμός αντι-πυροβολικού AN/TPQ-50 . Και αυτό είναι μόνο προς μία κατεύθυνση.

Σε άλλους τομείς, ο ουκρανικός Στρατός υπέστη πολύ περισσότερες απώλειες σε ανθρώπους και εξοπλισμό.

Αξιοσημείωτος είναι ο αριθμός των απωλειών του ουκρανικού στρατού. Σύμφωνα με το ρωσικό στρατιωτικό τμήμα, ο ουκρανικός Στρατός είχε 2.165 απώλειες σε μια ημέρα.

Να θυμίσουμε ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες οι απώλειες του ουκρανικού στρατού στη ζώνη της Βόρειας Στρατιωτικής Περιφέρειας υπολογίζονταν σε 1.500-2.000 άτομα την ημέρα.

Πολλές ανεπιτυχείς προσπάθειες  των Ουκρανών στο Βοβτσάνκ

Οι σκληρές μάχες συνεχίζονται στην κατεύθυνση του Χάρκοβο. Ο ουκρανικός Στρατός μεταφέρει εφεδρείες για να οργανώσει αντεπίθεση σε μια προσπάθεια να ωθήσει τα ρωσικά στρατεύματα πέρα ​​από τα σύνορα.

Στην περιοχή του Χάρκοβο, οι πιο σκληρές μάχες συνεχίζονται στο Βόβτσανσκ και στην περιοχή Λίπτσι.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, οι ουκρανικές μονάδες που έχουν αποκλειστεί στην περιοχή των πολυώροφων κτιρίων προσπαθούν να φτάσουν για δεύτερη ημέρα στη δυτική πλευρά μέσω της γκρίζας ζώνης, αλλά υποχωρούν, έχοντας απώλειες.

Στα ανατολικά της πόλης, ο ουκρανικός Στρατός μεταφέρει εφεδρείες, αναδιοργανώνει τις Μονάδες και αποκαθιστά την ικανότητα μάχης. Το Κίεβο έριξε στη μάχη μια ομάδα 100 ατόμων αλλά η αντεπίθεση τους αποκρούστηκε.

“Στη συνέχεια, στη περιοχή των πολυώροφων κτιρίων, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις με μια μικρή ομάδα περίπου 15 ατόμων προσπάθησε να προχωρήσει για δεύτερη φορά προς τα δυτικά. Έχοντας χάσει 7 άτομα, υποχώρησαν” αναφέρουν οι Ρώσοι.

Το ρωσικό πυροβολικό και η αεροπορία επιχειρούν διαρκώς στην πόλη. Βόρεια του Βόβτσανκ, τα ρωσικά στρατεύματα προχώρησαν σχεδόν 2 χιλιόμετρα σε ένα τμήμα πλάτους έως 4,52 km και εδραιώθηκαν σε νέες θέσεις.Πηγή