Μια σοβαρή καταγγελία που αφορά ασθενείς που έχουν υποστεί έμφραγμα κάνει στο iatropedia.gr o Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Ιωάννης Γουδέβενος.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο καθηγητής καρδιολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Ιωάννης Γουδέβενος, για καρδιοπαθείς που, όπως λέει, έχουν παρερμηνεύσει τη γενική οδηγία“μένω στο σπίτι και τηλεφωνώ στον γιατρό μου”, η οποία συστήνεται για την αποφυγή του συνωστισμού στα νοσοκομεία εξαιτίας του κορωνοϊού.
Αντί οι ασθενείς να σπεύσουν για επείγουσα ιατρική βοήθεια στο νοσοκομείο όταν παθαίνουν έμφραγμα … τηλεφωνούν στους καρδιολόγους και ζητούν να τους επισκεφθούν στο σπίτι, όπως αναφέρει ο καθηγητής κ. Γουδέβενος:
“Το “μην πάτε στο νοσοκομείο” δεν ισχύει για αρρώστους που έχουν οξέα καρδιακά επεισόδια. Δηλαδή πόνο στο στήθος. Είναι άδειες οι καρδιολογικές κλινικές! Που πήγαν τα εμφράγματα; Πεθαίνουν στο σπίτι τους οι άνθρωποι. Μου έχουν τύχει εμένα περιστατικά. Μου τηλεφωνούν ασθενείς και μου λένε “έλα γιατρέ πονάω, δεν πάω σε νοσοκομείο”. Και τους λέω να τρέξουν γρήγορα σε εφημερεύον νοσοκομείο και να μην περιμένουν και δεν πάνε γιατί φοβούνται. Η πρώτη ώρα είναι η πιο σημαντική στο έμφραγμα. Το έμφραγμα δεν αντιμετωπίζεται στο σπίτι”.
Κορωνοϊός: Σοβαρή επιβάρυνση στην υγεία τους θα υποστούν όσοι καθυστερήσουν να πάνε σε νοσοκομείο
Αν ένας ασθενής που έχει υποστεί έμφραγμα καθυστερήσει να επισκεφθεί νοσοκομείο, δεν κινδυνεύει μόνο από θάνατο, αλλά και πολύ κακή πρόγνωση για την πορεία της ασθένειας, αναφέρει ο καθηγητής καρδιολογίας:
“Αν πάθει έμφραγμα και πάει καθυστερημένα στο νοσοκομείο, αρχίζουν μεγάλες ιστορίες. Ο ασθενής θα διασωληνωθεί, θα πάει στη μονάδα. Στο έμφραγμα το πιο σημαντικό είναι να πάει στο νοσοκομείο γρήγορα ο άρρωστος. Αν δεν πάει γρήγορα ή θα πεθάνει στο σπίτι ή θα πάει αργά στο νοσοκομείο και θα έχει προβλήματα πολλά. Αν έχει καρδιογενές σοκ θα είναι τεράστια η ταλαιπωρία. Μια κατάσταση που θα πάει μονάδα θα διασωληνωθεί και θα περιμένει να πεθάνει”, επισημαίνει ο κ. Γουδέβενος.
Ποιο είναι, όμως, το σύμπτωμα που θα πρέπει να οδηγήσει αμέσως τον ασθενή στο νοσοκομείο;
Ο πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας απαντά:
“Ο πόνος στο στήθος είναι ένας πόνος που δεν έχουν ξανανιώσει. Ένα κάψιμο, μια δυσφορία που δεν περνάει, πάει στους ώμους, πάει στα σαγόνια, ιδρώνει ο άρρωστος, έχει τάση για εμετό. Τι θα κάνει τότε; Φυσικά δεν θα πάρει τον γιατρό του τηλέφωνο για να του πει ο γιατρός ο εξωτερικός τι θα κάνει. Να φύγει τρέχοντας να πάει σε νοσοκομείο. Κι αν αργήσει το ΕΚΑΒ να τον πάρει κάποιος με αμάξι και να φύγει. Να πάει νοσοκομείο αμέσως”, συμβουλεύει ο γιατρός.
Κορωνοϊός: Πτώση κατά 75% στις εισαγωγές των καρδιολογικών περιστατικών στα νοσοκομεία
Το φαινόμενο δεν είναι ελληνικό, τονίζει ο κ. Γουδέβενος. Η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία έχει καταγράψει τους τελευταίους μήνες πτώση κατά 75% στις εισαγωγές με αιτία το έμφραγμα του μυοκαρδίου, στις καρδιολογικές κλινικές των νοσοκομείων όλης της Ευρώπης.
“Πρέπει να προσέξουμε περισσότερο τους ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, γιατί θα πεθάνουν 30 χιλιάδες φέτος, δηλαδή πολύ περισσότεροι άνθρωποι από αυτούς που θα πεθάνουν από τον κορωνοϊό. Ο κόσμος φοβάται να πάει στα νοσοκομεία και υπάρχει κάθετη πτώση στην παρουσία εμφραγμάτων στα νοσοκομεία, ή και αυτοί που πηγαίνουν, φτάνουν καθυστερημένα, το οποίο είναι πολύ κακό. Στα νοσοκομεία, αν πας στις καρδιολογικές κλινικές είναι άδειες. Δεν πάει κανένα έμφραγμα, τι γίνεται; Ο ιός εξαφάνισε τα εμφράγματα; Έχουμε θανάτους ή όσοι πάνε στο νοσοκομείο φτάνουν αργά και μετά έχουν πολλές επιπλοκές και για τους ίδιους και για τους γιατρούς”.
Κορωνοϊός: Δεν υπάρχουν βαριά καρδιαγγειακά νοσήματα ανάμεσα στους ασθενείς που έχουν πεθάνει από κορωνοϊό
Ανάμεσα στους ασθενείς που έχουν χάσει τη ζωή τους από τη νόσο COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊος, δεν έχουν προκύψει ασθενείς με σοβαρά καρδιαγγειακά νοσήματα, αναφέρει ο καθηγητής κ. Γουδέβενος:
“Από τους 50 θανάτους που είδα στην Ελλάδα από τον κορωνοϊό, κανένας ασθενείς δεν είχε σοβαρό καρδιαγγειακό πρόβλημα. Είχαν οι περισσότερο αναπνευστικά και μεγάλη ηλικία. Η εξήγηση νομίζω είναι ότι οι καρδιοπαθείς είναι ευαισθητοποιημένοι από τη γρίπη και κάθε χρόνο κάνουν εμβόλιο, παίρνουν τα φάρμακά τους και ξέρουν να φυλάγονται. Έχω μιλήσει με τους περισσότερους γιατρούς για να μάθω πως πέθαναν οι ασθενείς. Από τους διασωληνωμένους, όμως, δεν έχω στοιχεία”
Σύμφωνα με τον κ. Γουδέβενο δεν είναι όλοι οι ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα υψηλού κινδύνου. Κυρίως, όπως αναφέρει, κινδυνεύουν όσοι πάσχουν από πολύ σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια.
“Τα άλλα νοσήματα, που έχει κανείς ένα στέντ, ή έχεις λίγη πίεση ή λίγο ζάχαρο δεν αποτελούν κίνδυνο. Αν ένα βαρύ καρδιαγγειακό επεισόδιο θα πάθει κορωνοϊό, όμως, δεν θα έχει καλή πορεία γιατί η καρδιά δεν έχει εφεδρείες για να αντέξει ένα τόσο μεγάλο στρες, δηλαδή την βαριά πνευμονία που κάνει ο κορωνοϊός. Στην Ιταλία οι διασωληνωμένοι και όσοι έχουν πεθάνει, έχουν μέσος όρος ηλικίας τα 80 χρόνια, εδώ είναι τα 72 χρόνια, των διασωληνωμένων είναι τα 69 χρόνια. Φυλάχτηκαν οι καρδιοπαθείς και οι ηλικιωμένοι στην Ελλάδα, αναφέρει καταλήγοντας ο καθηγητής.