Μέχρι σήμερα τα περιστατικά και οι καταγγελίες αστυνομικής αυθαιρεσίας έχουν απασχολήσει ουκ ολίγες φορές την κοινή γνώμη.
Οι καταγγελίες για βασανισμό μέχρι θανάτου του 38χρονου μετανάστη Μοχάμεντ Καμράν, ο οποίος ζούσε στην Ελλάδα από το 2004 και έχει άδεια παραμονής και εργασίας, στο τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων.
Λίγες ημέρες μετά τις καταγγελίες για τον θάνατο του Μοχάμεντ Καμράν, νεκρός βρέθηκε μέσα στο κρατητήριο του Αστυνομικού Τμήματος Ομονοίας ένας 29χρονος από το Μπαγκλαντές.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ., ο άνδρας φέρεται να απαγχονίστηκε χρησιμοποιώντας τα ρούχα του, ενώ είχε συλληφθεί για φθορές σε περιπολικό.
Υπόθεση Εμπουκά Μαμασουμπέκ
Ο κατάλογος των θυμάτων αστυνομικής βίας είναι μακρύς με αρκετά περιστατικά να έχουν σοκάρει το πανελλήνιο.
Το 2009 η Ένωση Αφρικανών Γυναικών είχε καταγγείλει ότι ο 34χρονος Εμπουκά Μαμασουμπέκ, πατέρας δύο ανήλικων παιδιών έχασε τη ζωή του του υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες στο αστυνομικό τμήμα Ομονοίας μετά από προσαγωγή.
Από την πλευρά της, η ελληνική αστυνομία είχε αναφέρει ότι ο Εμπουκά προσήχθη για εξακρίβωση στοιχείων και πέθανε από πνευμονικό οίδημα στο αστυνομικό τμήμα.
Καταγγελία για βιασμό στο Α.Τ. Ομονοίας
Τον Οκτώβριο του 2022 μία 19χρονη είχε καταγγείλει ότι έπεσε θύμα βιασμού από μέλη της ομάδας ΔΙΑΣ στο Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας η υπόθεση προκαλέσει την οργή της κοινής γνώμης για το δυσώδες περιστατικό παραπέμφθηκαν Σε δίκη με βούλευμα του συμβουλίου πλημμελειοδικών Αθήνας τρεις αστυνομικοί.
Υπόθεση Πελούμπ Μαρνικολάϊ
Το 2016 οικογένεια του 21χρονου Πελούμπ Μαρνικολάϊ είχε προχωρήσει σε καταγγελίες σε βάρος της ελληνικής αστυνομίας.
Συγκεκριμένα, είχαν αναφέρει ότι αφού τον βασάνισαν στον αστυνομικό τμήμα Πατησίων τον εκ παραθύρωσαν.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, όταν του ανακοινώθηκε ότι εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση εναντίον του, έτρεξε στο διάδρομο, βγήκε στο παράθυρο και πήδηξε από το δεύτερο όροφο το κτιρίου.
Πηγή