Yποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία είναι ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Ο ίδιος μίλησε στο MEGA για την υποψηφιότητά του και για το ΕΣΥ.

«Η υποψηφιότητα προέκυψε με έναν φυσικό τρόπο, γιατί από την πανδημία στην οποία γνωριστήκαμε και μετά έχουμε ευρωπαϊκές πολιτικές για την υγεια και υπάρχει η πεποίθηση ότι οι πολιτικές αυτές είναι καλό να διαμορφώνονται από εμάς που έχουμε καθημερινά την ευθυτενή των ασθενών μας μαζί με τους ασθενείς μας, και όχι από την γραφιεοκρατία που πολλές φορές δίνει λύσεις όπου δεν είναι εφαρμόσιμες και αποτελεσματικές, είναι ένα πρόβλημα αυτό που έχει η ΕΕ, η γραφειοκρατία, η ταχύτητα στην λήψη αποφάσεων κτλ. Έχουμε ένα σοβαρό θέμα με το ΕΣΥ αλλά δεν απέχουμε πολύ από τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Έχουν βελτιωθεί οι υλικοτεχνικές υποδομές, είναι στο διπλάσιο τα κρεβάτια εντατικής, χτίζονται νοσοκομεία. Ο προσωπικός γιατρός αυτή την στιγμή αντιστοιχεί σε 6ν5 εκ. πολίτες, αντιστοιχούσε σε 1,5 εκ. το 2018», είπε αρχικά

Για τις ελλείψεις στο ΕΣΥ: «τα καθημερινά προβλήματα του κόσμου είναι κάτω από ένα βασικό πρόβλημα, ότι το σύστημα δεν είναι ελκυστικό για τους γιατρούς, λόγω χαμηλών αμοιβών και κακών συνθήκων εργασίας. Ή μη ελκυστικών συνθήκων εργασίας. Χρειάζονται χρήματα για να ενισχυθεί το ΕΣΥ. Υπάρχει μια πρόκληση για το αν θα μπορέσουμε να έχουμε σύγκλιση των ΕΣΥ. Τα Συστήματα υγείας πρέπει να λειτουργούν με τους ίδιους όρους, πχ παρόμοια συστήματα αναμονής, παρόμοια απόσταση από τα σημεία απόστασης των υπηρεσιών, παρόμοια ωράρια σε όλη την Ευρώπη. Αν καταφέρουμε να έχουμε μια τέτοια πολιτική, τότε θα δούμε ευρωπαϊκούς πόρους για το ΕΣΥ. Το κύριο πρόβλημα είναι το οικονομικό. Θα πρέπει να δούμε πως θα επεκταθεί το Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο τελειώνει το 2026 αλλά δεν δίνει χρήματα γι’ αυτές τις δράσεις. Είναι σημαντικό να μπουν στο Ταμείο Ανάκαμψης τα 50.000 απογευματινά χειρουργεία. Τα πρωινά χειρουργεία είναι γεμάτα αυτή την στιγμή και εξαντλείται η δυνατότητα του προσωπικού το πρωί. Όσοι έχουν την δυνατότητα δουλεύουν και το απόγευμα. Δεν είναι υποχρεωτικό. Έχουμε 55.000 γιατρούς στην χώρα είναι 18.000 γιατροί στο εξωτερικό από τους όποιος θα θέλαμε αρκετοί να έρθουν στην Ελλάδα. Όταν γίνει ελκυστικό το σύστημα τότε θα τους δούμε αυτούς τους ανθρώπους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για τους αναισθησιολόγους, ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε πως, «οι αναισθησιολόγοι είναι σε έλλειψη σε όλη την Ευρώπη και στον Δυτικό κόσμο. είναι μια δυσεύρετη ειδικότητα γιατί δεν την προτιμούν οι γιατροί. Για πρώτη φορά που οι θέσεις ειδικευομένων ν στην Αναισθησιολογία είναι πλήρεις είναι πριν από 6 μήνες. Μετά από 4 χρόνια θα έχουμε όλους τους αναισθησιολόγους που έχουμε την δυνατότητα να εκπαιδεύσουμε»


Πηγή