«Υπήρξαν ισχυρισμοί πως αυτό το μικρού μήκους φιλμ είναι ερωτικού χαρακτήρα και απεικονίζει σεξουαλικές περιπτύξεις μεταξύ παιδιών. Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι χωρίς καμία λογική, και ως σκηνοθέτες δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πώς η ταινία και η θεματική της θα μπορούσαν να ερμηνευτούν κατ’ αυτόν τον τρόπο. Η ταινία αυτή δεν δείχνει απολύτως τίποτα τέτοιο».
Η προβολή της πολυβραβευμένης ταινίας έκανε τους γονείς ενός μαθητή να αποστείλουν εξώδικο στο υπουργείο Παιδείας και τη διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης όταν πληροφορήθηκαν από το 10χρονο παιδί πως υπήρχε σκηνή με δύο αγόρια να φιλιούνται.
«Αφορά σε ένα φιλί ανάμεσα σε δύο φίλους από το σχολείο με κλειστά χείλη όπου ο ένας ρωτάει τον άλλον νιώθεις τίποτα και ο άλλος απαντάει τίποτα», αναφέρει ο ψυχίατρος, Δημήτρης Παπαδημητριάδης.
Ποιος ήταν όμως ο σκοπός της προβολής της;
«Έχει λοιπόν ως σκοπό να διεγείρει μία συζήτηση γύρω από τα θέματα της τοξικής αρρενωπότητας, δηλαδή της προσπάθειας ένα παιδί να μεγαλώσει με μηνύματα αγριάδας ως άντρας τα οποία οδηγούν βέβαια όπως γνωρίζουμε στην ενδοοικογενειακή βία», λέει ο ίδιος.
«Στηρίζουμε την επιλογή της δασκάλας»
Ο Σουηδός σκηνοθέτης εξέφρασε άμεσα την επιλογή της δασκάλας να προβάλει αυτήν την ταινία σε παιδιά αυτής της ηλικίας.
«Το ‘Αγόρια στο Ντους’ χρησιμοποιείται καθημερινά σε εκπαιδευτικές πλατφόρμες σε ολόκληρη την Ευρώπη και το έχουν δει χιλιάδες παιδιά, από την πρώτη του προβολή, το 2021. Στηρίζουμε απερίφραστα την απόφαση της δασκάλας να χρησιμοποιήσει την ταινία στη σχολική αίθουσα. Οι ταινίες πρέπει να συζητιούνται και να υπάρχει διάλογος, μα είναι αναμφισβήτητα προβληματικό όταν γίνονται ισχυρισμοί πάνω σε μία ολωσδιόλου λανθασμένη βάση».
Αρκετοί βέβαια, στάθηκαν στο ότι η ταινία αυτή χαρακτηρίστηκε αρχικά ερωτική και στη συνέχεια ισχυρίστηκαν ότι προβάλει ομοφυλοφιλικά πρότυπα».
«Πρέπει πρώτα πρώτα να σας πω σαν επιστήμονας απολύτως κατηγορηματικά ότι δεν μπορεί ένα παιδί να αποκτήσει ομοφυλοφιλικό προσανατολισμό βλέποντας ταινίες ή παρακολουθώντας άλλους ανθρώπους», λέει ο κ. Παπαδημητριάδης.
Στόχος της ταινίας, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να αρχίσει μία συζήτηση στο πλαίσιο μαθήματος γύρω από κοινωνικά θέματα.
«Όλα μπορούν να τα δουν τα παιδιά, αλλά στην κατάλληλη ηλικία»
Σύμφωνα με την παιδοψυχολόγο Χριστίνα Βογιατζή, τα παιδιά μπορούν να δουν τα πάντα, αλλά οι γονείς θα πρέπει πρώτα να αναλογιστούν εάν η ηλικία είναι κατάλληλη.
«Η σταθεροποίηση της ταυτότητας του παιδιού είναι μετά τα 12. Σε αυτή την ηλικία δεν μπορούμε να προβάλλουμε οτιδήποτε που μπορεί να τα σπρώχνει κάπου. Τα παιδιά από μόνα τους θα διερευνήσουν το σώμα και τη σεξουαλικότητάς τους, δεν χρειάζεται να δουν παιδιά 10 ετών αγόρια να φιλιούνται σε ντουζ», δήλωσε.
Πηγή