Ενώ φρούτα όπως τα πορτοκάλια, το μάνγκο, ο ανανάς, τα μήλα, τα σταφύλια, οι μπανάνες κ.α. καταναλώνονται ευρέως, υπάρχουν ορισμένα φρούτα που πολλοί είτε δεν γνωρίζουμε, είτε αποφεύγουμε να τρώμε. Ένα τέτοιο φρούτο είναι το κυδώνι. Ένας σπάνιος αρωματικός καρπός φυλλοβόλου δέντρου γνωστό ως Κυδωνέα, που καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στην Τουρκία και τη Νοτιοδυτική Ασία και μετέπειτα επεκτάθηκε σε όλες τις εύκρατες περιοχές.

Το κυδώνι ανήκει στην οικογένεια των Ροδοειδών, το οποίο σημαίνει ότι συνδέεται στενά με τα μήλα και τα αχλάδια. Εν τούτοις, το ξεχωριστό φρούτο δεν έχει την ανάλογη θέση στη διατροφή μας, αφού η ιδιαίτερα στυπτική γεύση και η εξαιρετικά σκληρή σάρκα, σε συνδυασμό με το ξυλώδες και άκαμπτο εσωτερικό του (που μας δυσκολεύει ακόμη και να το κόψουμε), συνιστούν βασικούς παράγοντες που αποτρέπουν πολλούς να το καταναλώσουμε.

Δεδομένου λοιπόν των δυσκολιών που αναφέραμε είναι λογικό να αναρωτηθούμε για ποιον λόγο να το εντάξουμε στη διατροφή μας. Η απάντηση όμως είναι απλή… επειδή το κυδώνι αποτελεί μια βόμβα θρεπτικών συστατικών που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του οργανισμού.

Δεν πρέπει επίσης να ξεχάσουμε πως η σωστή επεξεργασία του κυδωνιού μπορεί να μετατρέψει το ξινό φρούτο.. σε γευστική πανδαισία.

Οφέλη

Το κυδώνι είναι ένα θρεπτικό φρούτο που έχει χαμηλή περιεκτικότητα θερμίδων. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι σε 100 γραμμάρια περιέχονται μόλις 57 θερμίδες. Επιπλέον, συνιστά καλή πηγή φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών, βιταμινών και μετάλλων.

Ο καρπός περιέχει τανίνες που περιλαμβάνουν κατεχίνες και επικικατίνες και έχει υψηλή συγκέντρωση βιταμίνης C. Τα κυδώνια είναι επίσης μια καλή πηγή ασβεστίου, σιδήρου, καλίου, μαγνησίου και χαλκού.

Όπως αντιλαμβανόμαστε, πρόκειται για σπουδαία θρεπτικά συστατικά που προσφέρουν σημαντικά οφέλη στον οργανισμό. Συγκεκριμένα, η τακτική κατανάλωση κυδωνιών βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου, ενισχύει την προσπάθεια των περιττών κιλών, βελτιώνει την πεπτική υγεία , μειώνει τη χοληστερόλη και δημιουργεί ένα ισχυρό ανοσοποιητικό, έτοιμο να αντιμετωπίσει κάθε «επικίνδυνο εχθρό».

Επιπροσθέτως, το κυδώνι έχει την ικανότητα να αποτρέπει τις γαστρεντερικές παθήσεις, να καταπραΰνει τη φλεγμονή, να βελτιώνει την υγεία του δέρματος, να μειώνει την αρτηριακή πίεση, να βοηθά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των αλλεργικών αντιδράσεων και να τονώνει την κυκλοφορία του αίματος στο καρδιαγγειακό σύστημα.

govastileto.gr


Πηγή