Μπακλαβάς με μήλο από τη Σαμαρκάνδη





Τα γλυκά από μήλα, ψητά ή γεμιστά, είναι διαδεδομένα σε όλη την Κεντρική Ασία. Εδώ παντρεύονται με το άλλο αγαπημένο γλυκό της περιοχής.

Η Σαμαρκάνδη, σήμερα στο Ουζμπεκιστάν, ήταν σημαντικό κέντρο του Δρόμου του Μεταξιού και φιλοξενούσε επτά εθνότητες: Τατζίκους, Ρώσους, Τούρκους, Εβραίους, Κορεάτες, Καυκάσιους και Ουζμπέκους, και όλοι άφησαν κάτι στην κουζίνα της.

Η συνταγή προέρχεται από το βιβλίο Samarkand: Recipes and Stories from Central Asia and the Caucasus των Caroline Eden και Eleanor Ford.

Για 4 τεμάχια:

  • 55 γρ. καρύδια
  • ½ κ.γ. σκόνη κανέλα
  • 1 κ.σ. χυμός λεμονιού
  • 50 γρ. μέλι
  • 40 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 4 φύλλα μπακλαβά
  • 50 γρ. λιωμένο βούτυρο + έξτρα για το βουτύρωμα του πυρέξ
  • 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
  • 4 μήλα, καθαρισμένα και χωρίς τον πυρήνα

Εκτέλεση:

  • Προθερμάνετε τον φούρνο στους 190°C και βουτυρώστε ένα πυρέξ.
  • Χτυπήστε τα καρύδια στο μίξερ, χωρίς όμως να τα κάνετε σκόνη.
  • Προσθέστε την κανέλα, τον χυμό λεμονιού, το μέλη και την καστανή ζάχαρη.
  • Ανοίξτε ένα φύλλο στον πάγκο της κουζίνας, διατηρώντας τα υπόλοιπα κάτω από μια καθαρή μουσκεμένη πετσέτα.
  • Αλείψτε το φύλλο με λιωμένο βούτυρο και πασπαλίστε το με ένα κ.γ. ζάχαρη άχνη.
  • Διπλώστε το στα δύο για να φτιάξετε ένα τετράγωνο. Βάλτε όρθιο ένα μήλο στη μέση και βάλτε ένα τέταρτο της γέμισης στην τρύπα στο κέντρο του.
  • Διπλώστε καλά τις τέσσερις άκρες του φύλλου πάνω στο μήλο, αλείφοντας στη διάρκεια κι άλλο το φύλλο με το λιωμένο βούτυρο.
  • Αλείψτε καλά το πακετάκι που φτιάξατε με βούτυρο και πασπαλίστε με τη ζάχαρη άχνη. Βάλτε το στο πυρέξ και επαναλάβετε με τα υπόλοιπα μήλα.
  • Ψήστε τα μήλα για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το φύλλο και το μήλο να είναι μαλακό.
  • Σερβίρετε το γλυκό ζεστό.

iefimerida.gr