Το beatboxing, το πέμπτο στοιχείο του χιπ-χοπ, συναντά τη σύγχρονη μουσική. Σε μια μοναδική συναυλία, η Γερμανίδα σοπράνο και performer Φράουκε Άουλμπερτ θα παρουσιάσει ένα σόλο project, στο οποίο η τέχνη του Beat Box συνδιαλέγεται με τη σύγχρονη μουσική, μέσα από φωνητικές ακροβασίες της επονομαζόμενης και βασίλισσας της πρωτοπορίας του Αμβούργου. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στις 4 Ιουλίου 2018 στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο του κύκλου Ημέρες Μουσικού Θεάτρου.

Μέσα από φωνητικές ακροβασίες σε τρία επίπεδα, με βίντεο-οπτικούς σχεδιασμούς και ηλεκτρονικά μέσα, το beatboxing μετουσιώνεται σε μια νεο-αβάντ-γκαρντ τέχνη του ήχου. Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει έργα των Μπριγκίτα Μούντεντορφ, Γιώργου Απέργη, Όλε Χιούμπνερ, Γκόρντον Κάμπε, Έριν Τζι και Αλεξάντερ Σούμπερτ.


Φράουκε Άουλμπερτ

Η «βασίλισσα της πρωτοπορίας του Αμβούργου» Φράουκε Άουλμπερτ είναι μια από τις πιο δραστήριες και πολυτάλαντες τραγουδίστριες της σύγχρονης μουσικής σκηνής. Η εντυπωσιακή φωνητική της παλέτα περιλαμβάνει μια έκταση που απλώνεται σε τέσσερις σχεδόν οκτάβες καθώς και κλασικό τραγούδι, τραγούδι με φωνή τοποθετημένη στα λαρυγγικά αντηχεία (overtone singing) και «διφωνικό» ή «υποαρμονικό» τραγούδι (undertone singing), πολυφωνικά, τεχνικές από τη βουλγαρική παραδοσιακή μουσική, την κορεατική παραδοσιακή μουσική (γκουγκάκ), την ινδονησιακή παραδοσιακή μουσική γκάμελαν, την τζαζ, την ινδουιστική ντρούπαντ, το μπιτμπόξινγκ κ.ά.

Έχει δώσει συναυλίες σε διάφορα μέρη του κόσμου κι έχει τιμηθεί με βραβεία και υποτροφίες. Έχει συνεργαστεί με εξέχοντες συνθέτες και έχει κάνει ηχογραφήσεις για τον κινηματογράφο, τη δισκογραφία και το ραδιόφωνο. Είναι ιδρυτικό μέλος και καλλιτεχνική (συν)διευθύντρια των ομάδων Collect / Project (Αμβούργο / Σικάγο) και Forum Neue Vokalmusik (Αννόβερο), και ιδρυτικό μέλος και σταθερή συνεργάτιδα του συνόλου Decoder Ensemble (Αμβούργο).

Χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ.

Μοιράσου το άρθρο:


Πηγή