Απολαυστικά μπισκότα χωρίς γλουτένη με βιολογικό αλεύρι κάστανου, με άρωμα πορτοκαλιού και κομμάτια μαύρης σοκολάτας. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για το προϊόν «Chestnicks», το οποίο απέσπασε το 1ο βραβείο στον Διαγωνισμό Ecotrophelia 2018 και είναι δημιούργημα του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων, του ΤΕΙ Θεσσαλίας που έχει έδρα την Καρδίτσα.

Το προϊόν αναπτύχθηκε από τους φοιτητές του Τμήματος Νικόλαο Ζάχο και Νικόλαο Λαμπράκη, υπό την επίβλεψη των κκ. Δρ Αθανασίου Μανούρα, καθηγητή και Όλγας Καλτσά, πανεπιστημιακού υποτρόφου του ίδιου Τμήματος με την υποστήριξη των κκ. Δρ Μάριου Τρίγκα, Επίκουρου καθηγητή του ΑΠΘ και Δρ. Ε. Μαλισσιόβα, επίκουρης καθηγήτριας του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Μάλιστα η ομάδα του ΤΕΙ Θεσσαλίας θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό Ecotrophelia Europe που θα διεξαχθεί στο Παρίσι στις 22-23 Οκτωβρίου 2018 στο πλαίσιο της έκθεσης Sial 2018.

«Η συμμετοχή η δική μου και των φοιτητών μου στον διαγωνισμό Ecotrophelia 2018 αποσκοπούσε, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής κ. Μανούρας, όπως και τα προηγούμενα χρόνια που συμμετείχα με ομάδες φοιτητών, πρωτίστως στην εμπειρία που αποκτούν οι φοιτητές κατά τον σχεδιασμό, ανάπτυξη και παρουσίαση ενός ολοκληρωμένου καινοτόμου και πρωτότυπου τροφίμου, αλλά και στην ανάδειξη της αδιάκοπης και πολύχρονης ερευνητικής δουλειάς που γίνεται στο Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλίας».

Το σημαντικότερο όλων όμως είναι, συνεχίζει, το γεγονός ότι η εφαρμοσμένη έρευνα υψηλού επιπέδου που πραγματοποιείται στα εργαστήρια του τμήματος είναι μοναδική ευκαιρία να αναδειχθεί και να καταστεί γνωστή στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας μας. Ραντεβού στο Παρίσι και θα προσπαθήσουμε να φέρουμε το πρώτο βραβείο στην Ελλάδα, δεν παραλείπει να προσθέσει ο Δρ Αθανάσιος Μανούρας.

Το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, του ΤΕΙ Θεσσαλίας, για 6η συνεχόμενη χρονιά συμμετείχε στο διαγωνισμό Ecotrophelia, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), με σκοπό την ανάδειξη καινοτόμων και οικολογικών τροφίμων που αναπτύσσουν ομάδες φοιτητών από όλη την Ελλάδα.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιουνίου 2018 στην Αίγλη Ζαππείου με συμμετοχή στην τελική του φάση οκτώ ομάδων από Πανεπιστήμια και ΤΕΙ όλης της χώρας, εκ των οποίων προκρίθηκαν στον τελικό δύο ομάδες του ΤΕΙ Θεσσαλίας, με δύο καινοτόμα προϊόντα.

Τα ελληνικά προϊόντα, σημειώνει επίσης ο κ. Μανούρας, μπορούν με μεθοδικότητα και συνέπεια να γίνουν αναγνωρίσιμα στη διεθνή αγορά, ως πιο φυσικά, ή πιο οικολογικά, ή πιο ευεργετικά για την υγεία προϊόντα. Πλεονεκτούν ποιοτικά έναντι των πιο οικονομικών προϊόντων μαζικής παραγωγής που παράγονται σε άλλες χώρες (δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε ως προς την τιμή, αλλά ως προς την ποιότητα). Για να καταλήξει: «Η συγκυρία, παρά την κρίση, είναι ευνοϊκή γιατί η ελληνική διατροφή γίνεται γνωστή και αποδεκτή από όλο τον κόσμο».

Το δεύτερο προϊόν, που πρόκειται για μια άλλη συμμετοχή του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων στον ίδιο διαγωνισμό και που προκρίθηκε στην τελική φάση, ήταν το επιδόρπιο γιαούρτης «Yess».

Tο Yess είναι υγιεινό πλούσιο σε πρωτεΐνες, προβιοτικό επιδόρπιο γιαουρτιού από κατσικίσιο γάλα με χαμηλά λιπαρά και αντιοξειδωτικές ουσίες από τα υποπροϊόντα καφέ-εσπρέσο, που μπορεί να αποτελέσει ένα γρήγορο, γευστικό σνακ (χωρίς καφεΐνη) για όλες τις ώρες της ημέρας. Το προϊόν αναπτύχθηκε από τους φοιτητές του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων Ομάδα Φοιτητών:

Γραμματίνα Αγγελίδη, Ελευθερία Ελισάβετ Αθανασίου, Βικτωρία Καμπίτη, Μαρίνα Μιχαηλίδου, Σταυρούλα Παρλάντζα, Παρασκευή Γεωργία Στεργίου υπό την επίβλεψη των κκ. Δρ Αθανασίου Μανούρα, Καθηγητή και Μαρίας Αλεξανδράκη, ΕΤΕΠ του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων με την υποστήριξη των κκ. Δρ. Ελένης Μαλισσιόβα, Επίκουρης Καθηγήτριας και Δρ. Γλυκερίας Καραγκούνη, Επίκουρης Καθηγήτριας του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

thebest.gr