Οι ΗΠΑ ενέκριναν το ζωτικής σημασίας πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία ύψους 60 δισ. δολαρίων, αναπτερώνοντας τις ελπίδες του Κιέβου. Ωστόσο το ερώτημα είναι εάν τα αμερικανικά όπλα θα φτάσουν έγκαιρα ώστε να μπορούν να αλλάξουν την εικόνα στα πεδία του μαχών που – σε αυτή τη φάση – είναι ζοφερή για το Κίεβο. Τις τελευταίες ημέρες, οι Ρωσικές δυνάμεις έχουν σημειώσει νέες εδαφικές επιτυχίες στο ανατολικό μέτωπο και συνεχίζουν την προώθηση.

«Η Ρωσία προελαύνει»

Σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, ο ρωσικός στρατός αυξάνει την πίεση στις εξαντλημένες ουκρανικές δυνάμεις, που περιμένουν τον ζωτικής σημασίας αμερικανικό εξοπλισμό, και σε ορισμένες περιοχές επιτάχυναν την προέλασή τους.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, ο στρατός της Ρωσίας κινείται κατά των αμυντικών γραμμών δυτικά της πόλης Μπαχμούτ, στο Ντονετσκ, η οποία βρίσκεται ήδη υπό τον έλεγχο των Ρώσων. Νοτιότερα, σύμφωνα με βρετανικές στρατιωτικές πληροφορίες, τα ρωσικά στρατεύματα επιταχύνουν την προέλασή τους δυτικά της Αβντιίβκα, ένα προπύργιο των ουκρανών το οποίο έπεσε τον περασμένο Φεβρουάριο.

«Είναι αργή πρόοδος, αλλά πιέζουν τις γραμμές της Ουκρανίας, στην πρώτη, τη δεύτερη ακόμη και την ζώνη άμυνας. Και αυτό είναι επικίνδυνο», ανέφερε ο Κίρμπι στο NBC. Ανώνυμα αμερικανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με το Bloomberg, αναφέρουν πως τα ρωσικά στρατεύματα έχουν σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο κατά μήκος του μετώπου των 1.200 χιλιομέτρων (750 μίλια).

Το πυροβολικό της Ουκρανίας «λιμοκτονεί»

Ο Τζον Κίρμπι υπογράμμισε πως τα κρίσιμα αμερικανικά όπλα θα φτάσουν «πολύ, πολύ σύντομα» και θα μπορούσαν να αλλάξουν την πλάστιγγα του πολέμου, που γέρνει υπέρ τα Ρωσίας. Αναλυτές ωστόσο έχουν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για τη δυνατότητα ανατροπής της κατάστασης, εκτιμώντας πως το πιθανότερο είναι απλώς να κερδηθεί κάποιος χρόνος για το Κίεβο.

Ορισμένοι δε εκφράζουν ανησυχίες πως ενδεχομένως να είναι αργά για την Ουκρανία, καθώς οι έξι μήνες καθυστέρησης έχουν διαμορφώσει μια τρομερά δύσκολη συνθήκη για τις ουκρανικές δυνάμεις, που εκτός από έλλειψη όπλων και πυρομαχικών, έχει και τεράστιο πρόβλημα προσωπικού.

«Χρειαζόμαστε πυρομαχικά… το πυροβολικό μας λιμοκτονεί», είπε στο CNN ένας διοικητής πυροβολικού, σχολιάζοντας τη ψήφιση νομοσχεδίου για τη βοήθεια στην Ουκρανία από το Κογκρέσο.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνεχίζει πάντως να δηλώνει αισιόδοξος.

«Μπορούμε ακόμα και τώρα, όχι μόνο να σταθεροποιήσουμε το μέτωπο, αλλά και να προχωρήσουμε σε μια αντεπίθεση επιτυγχάνοντας τους στόχους μας», ισχυρίστηκε ο πρόεδρος της Ουκρανίας απευθυνόμενος στους δυτικούς συμμάχους.

Την Παρασκευή, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, επιβεβαίωσε τη δέσμευση 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για συμβόλαια παροχής όπλων στην Ουκρανία, όπως πυραύλους Patriot, πυρομαχικά πυροβολικού και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Πρόκειται για ένα κεφάλαιο ξεχωριστό από το μεγάλο πακέτο των 60 δισ. δολαρίων, που στόχο έχει να επιταχύνει την παροχή όπλων στο Κίεβο. «Θα προχωρήσουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε – όσο πιο γρήγορα μπορεί να παράγει η βιομηχανία», είπε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ.

Ο νέος στόχος του ρωσικού στρατού

Το Institute for the Study of War, το αμερικανικό think tank που παρακολουθεί σε βάθος τις στρατιωτικές εξελίξεις στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου, χαρακτηρίζει «σχετικά γρήγορη» την προέλαση του ρωσικού στρατού, αν και «οριακή». Κατά τους αναλυτές του Ινστιτούτου η υποχώρηση των Ουκρανών από την Αβντιίβκα σε πιο αδύναμες αμυντικές θέσεις υπήρξε κομβική εξέλιξη.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν, το σημαντικότερο για τους Ρώσους σε αυτή τη φάση είναι να καταλάβουν το Τσασόβ Γιαρ, μια περιοχή δυτικά του Μπαχμούτ, μεγάλης στρατηγικής σημασίας, από όπου οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορούν να εξαπολύσουν επιθέσεις κατά σημαντικών θέσεων της ουκρανικής άμυνας στην περιφέρεια του Ντονέτσκ. Εκτιμούν δε πως η Μόσχα θα επιταχύνει τις επιχειρήσεις στο Τσασόβ Γιαρ, για να το καταλάβει πριν φτάσουν τα νέα αμερικανικά όπλα στην Ουκρανία.

Σημειώνεται πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αυξήσει τις επιθέσεις και κατά στρατιωτικών εγκαταστάσεων και υποδομών υλικοτεχνικής υποστήριξης, στις πίσω γραμμές, πιθανόν σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εισροή των όπλων από τις ΗΠΑ.

Πηγή