Πλαφόν τιμής για το πανευρωπαϊκό σημείο αναφοράς για τις τιμές φυσικού αερίου, ως μέσο για τη συγκράτηση των επιπτώσεων της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης.
Αυτή αναμένεται να είναι η πρόταση της Κομισιόν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο αναφέρει πως οι ακριβείς παράμετροι του λεγόμενου μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς ως προς το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου (TTF) θα δημιουργηθούν εμπροσθοβαρώς, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος καθυστέρησης από τις μακρόσυρτες διαδικασίες λήψης αποφάσεων.
Όπως αναφέρεται, σύμφωνα με έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το οποίο μοιράστηκε στα κράτη μέλη την Τρίτη, θα υπάρχουν επίσης δικλείδες ασφαλείας ότι ο συγκεκριμένος μηχανισμός θα μπορεί να ανασταλεί ανά πάσα στιγμή, προκειμένου να μην διακινδυνευθεί η ασφάλεια των προμηθειών και των ροών αερίου προς την Ευρώπη.
Παρότι οι τιμές του συμβολαίου μελλοντικης εκπλήρωσης TTF έχουν υποχωρήσει από τα ιστορικά υψηλά του Αυγούστου, παραμένουν άνω του διπλάσιου από τον κινητό μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών.
«Το πλαφόν θα ενεργοποιηθεί εάν η βάση της τιμής του TTF αγγίξει ένα προκαθορισμένο επίπεδο και εάν η εκτίναξη της τιμής δεν ανταποκρίνεται σε μια ανάλογη αύξηση στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου», αναφέρεται στο έγγραφο της Κομισιόν σύμφωνα με το Bloomberg News.
Όταν ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς ενεργοποιηθεί, οι παραγγελίες για παράγωγα TTF επόμενου μηνός με τιμές άνω του προκαθορισμένου πλαφόν δεν θα επιτρέπεται να εκτελούνται, σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν.
Σημειώνεται πως η πρόταση αναμένεται να συζητηθεί εντός της ημέρας από τους εκπροσώπους των κυβερνήσεων των 27 στις Βρυξέλλες. Μάλιστα, η πλειοψηφία των κρατών-μελών – με επικεφαλής Ιταλία, Πολωνία, Ελλάδα και Βέλγιο – έχουν απαιτήσει πλαφόν στην τιμή του αερίου προκειμένου να υπάρξει συγκράτηση του ενεργειακού κόστους, ωστόσο χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία αντιμετωπίζουν το θέμα με σκεπτικισμό.
Τι περιλαμβάνει ο νέος μηχανισμός
- Συγκεκριμένο ανώτατο πλαφόν που θα αναθεωρείται σε μηνιαία βάση και το οποίο θα μπορεί να ανασταλεί εάν οι λόγοι που το επέβαλαν εκλείψουν.
- Δύο «κλειδιά ενεργοποίησης»: τιμή TTF πάνω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο που μένει να οριστεί και το spread μεταξύ του spot TTF και ενός καλαθιού τιμών spot LNG πάνω από ένα προκαθορισμένο επίπεδο
- Καμία κάλυψη για συμφωνίες μέσω μεσιτικών δικτύων, καθώς δεν μπορούν να εποπτευθούν
- Καμία καθυστέρηση μεταξύ εκτίναξης της τιμής και ενεργοποίησης του μηχανισμού, ώστε να υπάρχει εγγύηση άμεσης επίδρασης στην αγορά
- Εφαρμογή για περιορισμένη περίοδο ενός έτους.
Όσον αφορά στα πλεονεκτήματα του ανώτατου πλαφόν τιμής, αυτά είναι ο περιορισμός πιθανών κερδοσκοπικών κινήσεων και επεισοδίων υπερ-εκτίναξης τιμών, καθώς και η βελτίωση της προβλεψιμότητας στην αγορά, σύμφωνα με το έγγραφο της Κομισιόν.
Ενώ στους κινδύνους περιλαμβάνεται η πιθανότητα οι συναλλαγές να μετακινηθούν εκτός των θεσμισμένων χρηματιστηρίων, ενώ η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς παραγώγων θα μπορούσε επίσης να διαταραχθεί. Οι προμήθειες προς την ΕΕ θα μπορούσαν επίσης να επηρεαστούν, τονίζεται στο έγγραφο.
«Εάν δεν γίνει σεβαστή η προϋπόθεση το πλαφόν να είναι υψηλότερο των σημερινών παγκόσμιων τιμών του LNG, θα μπορούσε να υπάρξει επίδραση στην προσέλκυση φορτίων προς την ΕΕ», σημειώνει η Κομισιόν. «Τα futures χρησιμεύουν ως σημεία αναφοράς για μακρόπνοες επενδύσεις. Ένα πολύ χαμηλό πλαφόν θα μπορούσε να πλήξει τη μελλοντική ασφάλεια των προμηθευτών»
Πηγή